ESTAT D'EUROPA

La màxima autoritat europea en el cas de Kosovo assegura que Catalunya continuaria a la UE

Quan només falten dos dies per al referèndum d’autodeterminació i quatre per a la possible Declaració d’Independència -tal com marca la llei aprovada al Parlament- surt a la llum una comunicació d'algunes de les màximes instàncies europees que avalaria la continuïtat de la República Catalana a la Unió Europea. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’expert jurídic alemany que va dictaminar i va assessorar la Unió Europea en el cas de Kosovo, Carl Albrecht Schachtschneider, ha enviat una carta a diversos experts jurídics europeus i americans -a la qual ha tingut accés EL TEMPS en exclusiva- en què afirma que els «secessionistes continuen sent membres de la UE». De fet, explica que «existeix la mateixa situació jurídica per pertànyer a l'Organització Mundial del Comerç, a l'OTAN i a altres organitzacions internacionals».

Catalunya continuaria formant part de la UE «sense cap dubte» perquè la situació jurídica és diferent a la de països que volen entrar. «La nació separada no perd la seva pertinença a la Unió Europea. Com a nou Estat, és tant Estat com l'Estat del qual ha sortit. El principi de continuïtat en el dret internacional és decisiu i inamovible». Com en el cas d’Escòcia o del Tirol, es tracta de països europeus que compleixen els valors i la normativa comunitària, així com la seva contribució econòmica o la presència en les institucions. «La Unió té el major interès en la pertinença de tots els països europeus, excepte de Rússia», afirma.

L’expert explica que els tractats de la Unió han de continuar «adaptant-se» mitjançant un acord entre els Estats membres i l'Estat sol·licitant. Tot i que avisa que «el procediment és llarg i implica incerteses», finalment, tots els membres de la Unió, inclosos els dos Estats en qüestió -que també serien dos Estats nous- haurien d'acceptar la nova realitat, ja que «no és necessària una reentrada dels Estats de secessió a la UE».

La carta defensa que Europa no impedeix a cap nació que l’integra el dret universal a l’autodeterminació. «La Unió Europea no té res a veure amb la secessió, el redisseny del sistema estatal per als pobles d'un Estat. Depèn del desenvolupament respectiu dels Estats. No pot dictar als pobles com determinen les seves polítiques». «El dret a l'autodeterminació dels pobles és la llibertat de les persones per sobre de l'Estat, i més encara per a una federació d'Estats com és la Unió Europea».

Carl Albrecht Schachtschneider

Sempre que els fundadors així ho vulguin, el nou Estat independent conserva tota la normativa, legislació, ordenances i decrets de la Unió, així com també l’euro. «La moneda no es veurà afectada per la secessió».

En canvi, d’acord amb el dret internacional, la representació a les institucions europees s’hauria d’adaptar al nou escenari, seguint el principi d’un Estat, un vot. «Els escons del Parlament Europeu haurien de ser reassignats als Estats membres. D'aquesta manera, l'Estat antic afectat perdria seients a favor del nou Estat».

Tot i que els arguments que avalen la permanència de Catalunya a la UE són coneguts, la importància de la carta recau en la influència de l’autor, Carl Albrecht Schachtschneider, especialista en Dret Constitucional, Dret Internacional i Dret Europeu; i màxima autoritat europea en el cas de Kosovo. Una missiva que forma part de les comunicacions entre experts jurídics d’arreu del món, informacions que aquests dies estan proliferant en relació a la recta final del procés català.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.