'Dret a la publicitació'

Els mitjans en llengua catalana demanen empara al Síndic de Greuges

La falta de concreció i la gravetat de l'entrada de la Guàrdia Civil a redaccions catalanes ha mobilitzat el Col·legi de Periodistes, editors, propietaris i professionals de les capçaleres.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Divendres passat arribava a un bon número de mitjans en llengua catalana un requeriment per fer complir la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que exigia a les capçaleres que s’abstinguessin d’incloure-hi publicitat del referèndum del proper 1 d’octubre. El que va disparar les alarmes fou que els qui en van fer l’entrega fossin agents de la Guàrdia Civil.

L’editor d’un d’aquests mitjans explicava a EL TEMPS que, en el seu cas, fou una representació desprovista d’èpica: dos agents vestits de paisà que, de manera molt educada, els feren entrega dels documents i els demanaren que els signessin. Més incidentada hauria estat la irrupció en d’altres redaccions, on la benemèrita va efectuar identificacions fotografiant el DNI d’alguns professionals. La preocupació s’ha estès al món local per la possibilitat que agents de la policia local, actuant com a policia judicial, fessin el mateix.

I és que la inconcreció del requeriment deixa els periodistes al llimb de la inseguretat jurídica, es tem entre els professionals afectats del sector. La judicatura espanyola podria imputar-los un delicte de cooperació necessària per publicitar el referèndum del proper 1 d’octubre. Un il·lícit penal que pressuposa que, sense aquesta publicitat, la convocatòria no es podria celebrar.

És per tot això que una nodrida representació dels mitjans en llengua catalana, entre els quals hi ha EL TEMPS, ha fet acte de presència aquest migdia al Síndic de Greuges per demanar a Rafael Ribó que hi intervingui. La missiva entregada a Ribó està signada per les principals associacions de premsa principatines i també pel Col·legi de Periodistes, que estava representat per la seva degana, Neus Bonet.

La situació és complexa. Quan una periodista li ha preguntat al president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), Germà Capdevila, quin consell donaria als professionals, no s’ha estat d’eufemismes. “Vivim dies d’excepcionalitat”, ha afirmat, donant a entendre que la forma com un requeriment penal pot progressar és imprevisible.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.