Sarkozy torna

L'expresident francès anuncia en un nou llibre la seva decisió de ser candidat a les eleccions presidencials del 2017. Una candidatura, construïda durant mesos, que era qüestió de temps que s'oficialitzés.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'expresident francès Nicolas Sarkozy torna a la primera línia política. Si és que mai n'havia marxat. El líder d'Els Republicans ha escollit una manera singular d'anunciar la seva candidatura a les eleccions presidencials del maig del 2017: un llibre. Concretament el seu llibre 'Tout pour la France' (Tot per França), que arribarà a les llibreries franceses el pròxim dimecres 24 de juliol.

Només era qüestió de temps, que ho anunciés. El seu nom ja entrava des de fa mesos en totes les enquestes. És en la contraportada del llibre, al qual ha tingut accés un periodista de Le Figaro i que després ha publicat ell mateix a la seva pàgina de Facebook, on l'exmandatari fa l'anunci. "He decidit ser candidat a les eleccions presidencials del 2017", escriu Sarkozy. I afegeix: "França exigeix que li donem tot. He sentit que tenia la força per a dur a terme aquests combat en un moment tan tempestuós de la nostra història. Els cinc anys que vénen estaran plens de perills però també d'esperances".

La manera com Nicolas Sarkozy s'ha postulat de nou a l'Elisi, sens dubte, ha estat inèdita. Fins ara, uns quants havien escollit la publicació d'un llibre per a anunciar oficialment la seva intenció d'obtenir un mandat determinat, però ningú no havia anunciat tan contundentment una candidatura a través d'un llibre. És el seu segon llibre en vuit mesos. L'anterior, 'La France pour la vie' (França per a tota la vida), va arribar a les llibreries el passat mes de gener.

Aquestes dues obres se sumen a mesos de freqüent aparició mediàtica, en què l'expresident s'ha dedicat a fiscalitzar la tasca del govern socialista de François Hollande mitjançant diverses entrevistes i aparicions públiques. "Què se n'ha fet de la veu de França?", es preguntava el maig a Le Monde, en el marc de la campanya del Brexit. El mateix mes concedia una entrevista a Le Figaro, on afirmava que "la defensa és una prioritat absoluta". Enmig de crítiques a l'executiu d'Hollande, proposava augmentar el pressupost de Defensa i recuperar el servei militar obligatori per als qui no treballin i no segueixin la seva formació.

De fet, com avança aquesta tarda el vespertí Le Monde, el líder d'Els Republicans centrarà la seva campanya en la seguretat, la identitat, la immigració i la laïcitat. En aquestes matèries, com a expresident i exministre de l'Interior, es veu millor preparat i amb més credibilitat que els seus contrincants.

Abans de tot això, però, haurà de centrar-se en les eleccions primàries del seu propi partit, on molt probablement s'haurà d'enfrontar a l'exministre d'Exteriors Alain Juppé, l'exprimer ministre François Fillon i l'exministre d'Agricultura Burno Le Maire. Si bé els sondejos inicialment afavorien Juppé, Sarkozy els ha anat revertint durant els últims mesos. La batalla pel retorn a l'Elisi ha quedat declarada.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.