La purga de Maduro

El president veneçolà ordena la destitució en un termini de 48 hores de diversos funcionaris públics que han signat a favor del referèndum revocatori. El passat cap de setmana ja havia advertit que seria més implacable que Erdogan.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Que l'article 145 de la Constitució prohibeixi la destitució de funcionaris públics per motius polítics no és un obstacle per a Nicolás Maduro. El president veneçolà va fixar aquest dilluns un termini de 48 hores per a acomiadar tots els càrrecs directius de cinc ministeris que hagin signat a favor del referèndum revocatori que l'oposició impulsa contra el mandatari. Aquests ministeris són els d'Alimentació, Indústries Bàsiques, Finances, Treball i el Despatx de la Presidència.

Ho anunciava el dirigent del partit oficialista PSUV Jorge Rodriguez en declaracions a la premsa. "Tenen un termini de 48 hores perquè aquestes persones que tenen els anomenats càrrecs de confiança, càrrecs directius, tinguin una altra destinació laboral", assegurava Rodríguez, que denunciava la seva connivència amb "la dreta veneçolana".

Rodríguez va declarar que s'havien entregat llistes amb els noms de les persones "que d'una forma pública expressen la seva proximitat amb la dreta veneçolana i que van participar en el procés d'autorització del partit de la dreta per a l'activació del finit referèndum revocatori". Ho va justificar perquè són "persones en contra de la revolució i del president Nicolás Maduro".

Aquesta decisió té a veure amb les més de 200.000 signatures -1% del padró electoral- que van ser entregades per l'oposició i validades pel Consell Nacional Electoral (CNE) per a la convocatòria d'un referèndum que decideixi el futur de Nicolás Maduro. Completada aquesta primera fase, la Mesa de la Unidad Democrática haurà de recollir les firmes el 20% de la població, al voltant de quatre milions, en un màxim de tres dies.

No només càrrecs directius

El passat mes de juliol, la diputada opositora Delsa Solórzano, presidenta de la Comissió de Política Interior de l'Assemblea Nacional, va denunciar que més de mil persones havien estat acomiadades en el sector públic per haver signat a favor de la celebració del referèndum. Aquests funcionaris treballaven en tota mena d'institucions i empreses públiques, també membres de la Policia Nacional Bolivariana (PNB)

"Van ser destituïts per exercir els seus drets", criticava Solórzano. I la parlamentària afegia: "Destaquem els casos de dirigents sindicals i de mares que acabaven de donar a llum, en període de lactància, i altres dones que estaven embarassades".

Els paral·lelismes amb la purga que està duent a terme el president turc Recep Tayyip Erdogan ja els feia el mateix Nicolás Maduro el passat cap de setmana.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.