Colòmbia posa fi a una guerra de 52 anys

Aquesta mitjanit ha entrat en vigor l'alto el foc definitiu entre el Govern colombià i la guerrilla de les FARC. La mesura acaba amb més de mig segle de vessament de sang.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Des de la passada mitjanit, les armes ja no són un argument polític a Colòmbia. A aquella hora ha entrat el vigor l'alto el foc definitiu entre el Govern i la guerrilla de les FARC. Això suposa la fi a més de mig segle d'un conflicte armat sagnant que ha deixat 220.000 morts i més de quatre milions de desplaçats interns. Ara els vells enemics aniran de la mà per a intentar convèncer els colombians que han de ratificar els acords de pau en el plebiscit del 2 d'octubre.

El president colombià Juan Manuel Santos ja havia anunciat el passat dijous que l'alto el foc definitiu entraria en vigor a partir del 29 d'agost a les 0.00 hores. Aquesta mitjanit es felicitava en un missatge a Twitter: "Aquest 29 d'agost comença una nova història per a Colòmbia. Silenciem els fusells. S'ha acabat la guerra amb les FARC!".Per la seva part, el comandant en cap de l'organització guerrillera, Rodrigo Londoño Echeverri 'Timochenko', va ordenar la tarda d'aquest diumenge, des de l'Hotel Nacional de L'Havana, posar fi a la lluita armada: "En la meva condició de comandant de l'Estat Major Central de les FARC, ordeno a tots els nostres comandaments, a totes les nostres unitats, a tots i cadascun dels nostres i les nostres combatents, a cessar el foc i les hostilitats, de manera definitiva contra l'Estat colombià, a partir de les 0.00 hores de la nit d'avui".

Les FARC han convocat entre els dies 13 i 19 de setembre la que serà la seva "última conferència" com a grup armat, un pas més en la seva "transformació en un moviment polític legal". En aquesta trobada, els guerrillers ratificaran l'acord tancat amb el Govern. De la mateixa manera, els colombians estan convocats a les urnes el pròxim 2 d'octubre per a donar el seu vistiplau a un tracte que posa les bases per a la construcció de la pau a Colòmbia.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.