Els crítics

Amics tòxics a ‘Friends from College’

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els personatges cretins, egòlatres i insofribles no són el que la majoria d’espectadors volen veure en una sitcom. Especialment en el subgènere de la sitcom d’amics, el que ha estat tradicional i sinònim d’èxit ha estat crear un grup de personatges divertits, entranyables i propers, la mena de gent que voldries tenir com a amics a la vida real. Però, ah, la vida real no és com una sitcom. A la vida real no entres en un cafè i hi ha un sofà buit perquè tu i els teus amics us hi asseieu i feu bromes divertides mentre us ajudeu els uns als altres en els trànsits de la vida i preneu cafè en tasses gegants. Les dinàmiques dels grups d’amics televisius, en què, tot i els desacords, tots es porten meravellosament bé els uns amb els altres, són una fantasia que reconforta l’espectador, que quan mira una sèrie com Friends és un membre més d’aquest grup d’amics absolutament perfecte.

Afortunadament, no totes les comèdies de grups d’amics responen a aquests paràmetres. Hi ha unes quantes hereves de Seinfeld que en gaudeixen justament tenint com a protagonistes grups d’amics amb més defectes que virtuts. La majoria no tenen tant d’èxit com les sèries d’amics positius (en aquest sentit Seinfeld va ser una excepció a la norma) i acaben tenint un seguiment residual, com It’s Always Sunny in Philadelphia. Segurament aquest serà el futur de Friends from College, que s’ha estrenat a Netflix sense que ningú n’hi hagi fet gaire cas. En aquesta comèdia la voluntat de torpedinar els grups d’amics clàssics la delata l’edat dels personatges, més a prop dels cínics 40 que dels somiadors 20, i la presència al repartiment de Cobie Smulders, associada per a l’audiència com la Robin de How I Met Your Mother i per tant associada amb el tipus de sèrie d’amics fantàstics al que Friends from College vol portar la contrària.

Perquè a Friends from College la dinàmica entre els personatges és completament tòxica, basada en la competició i les relacions de dependència. No se suporten els uns als altres, però volen aparentar que els uneix una gran amistat. Es fan comentaris aparentment benèvols que també es poden llegir com a feridors. I sobretot, no perden l’oportunitat de criticar-se per l’esquena. Els motius que expliquin per què continuen veient-se és un misteri, el mateix misteri que ens porta a la vida real a aguantar a dosis regulars aquells amics que ja no suportem i pels quals sentim més animadversió que una altra cosa. Potser algun lector pensarà que, si ja aguantem algunes “amistats” a la vida real, quina raó hi ha per aguantar més persones d’aquest tipus a la ficció? I potser tindrà raó. Però justament Friends from College pretén que riguem de l’absurda perseverança amb la qual mantenim aquestes “amistats” i treu suc de totes les actituds de rivalitat, més o menys encobertes, que es troben en qualsevol grup d’amics, per molt ideal que sigui.

La ficció brilla en els moments en què aconsegueix reflectir la toxicitat d’aquestes dinàmiques, malgrat que se’n surt només de tant en tant, quan no està gaire perduda en una trama d’infidelitat rocambolesca que frena el ritme de la comèdia. Sovint és el repartiment, amb la mencionada Cobie Smulders, però sobretot amb un Keegan-Michael Key en estat de gràcia, que treu suc d’escenes en què el guió hi juga en contra. Quan tots dos factors s’uneixen, com al quart episodi, centrada en el procés de fecundació in vitro de dos dels protagonistes, el resultat és magnífic, conjugant hilaritat, realisme, tensió, odi i tristesa de forma brillant. Segur que no voldríeu mai quedar per sopar amb els protagonistes de Friends from College, però si us agrada riure-us de vosaltres mateixos, gaudireu amb ells davant el televisor. A casa nostra sempre és benvinguda una sèrie que ens recordi que també nosaltres podem ser cretins, egòlatres i insofribles.

 

Friends from College
Creadors: Nicholas Stoller
i Francesca Delbanco
Repartiment: Cobie Smulders, Keegan-Michael Key, Fred Savage, Nat Faxon, Annie Parisse, Jae Suh Park.
Temporades: 1
Canal: Netflix

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.