Infraestructures

L’Alguer, desconnectat del país

Un any després de la desconnexió, la Plataforma per la Llengua ha engegat una campanya per demanar als governs català i sard que prenguin mesures per recuperar els vols regulars entre Catalunya i l’Alguer. L’estiu passat, la companyia irlandesa Ryanair va suspendre els vols des de Girona, l’única ruta sense escales i regular que hi havia. Això significa que cap aeroport dels Països Catalans té connexió amb aquesta ciutat catalana de l’illa de Sardenya. Una situació dramàtica per a la llengua, la cultura i l’economia algueresa.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després de 12 anys connectant catalans i algueresos, Ryanair va suspendre la connexió entre Girona i l'Alguer, amb un balanç de més de 700 vols i més d’un milió de passatgers. Aquesta supressió representa un fre important per a la llengua catalana la cinquena ciutat de Sardenya: «Les llengües necessiten ésser útils per a sobreviure. Cal que tant els parlants com els territoris estiguin connectats i es puguin comunicar i relacionar», afirma l’ONG del català. A més, la manca de connexió també ha provocat un debilitament en la relació econòmica, social i cultural d'aquesta destinació.

La mala connexió entre territoris és un dels problemes endèmics del conjunt del país. Un poder polític insuficient, la manca d'infraestructures clau i estar dividits en quatre Estats - com el francés, l’espanyol, l’italià i l'andorrà - en són algunes de la causes. En aquest sentit, la supressió dels vols cap a l’Alguer agreuja l’aïllament d’aquesta ciutat i posa en perill la supervivència del català.

Plataforma per la Llengua, doncs, per a restablir els vols ha engegat una campanya sota el lema #VolemVolar que consisteix en un enviament massiu de correus al president de la Generalitat de Catalunya i al cap de govern de la Regió Autònoma de Sardenya per demanar-los «que trobin les solucions necessàries a fi de recuperar els vols directes entre els dos territoris». Una campanya d’estiu que tindrà continuïtat durant el mes de setembre amb reunions amb els agents polítics i econòmics catalans i algueresos per tal de recuperar aquesta ruta estratègica per la unitat de la llengua.

Ara bé, sembla que la decisió d’eliminar aquesta ruta és a causa de la retallades que Ryanair està duent a terme en el conjunt dels aeroports italians, ja que en aquest país han augmentat les taxes en un 40% i han rebaixat la subvenció a l’aerolínia, entre d’altres accions de contenció. Com a conseqüència, doncs, s’han reduït dràsticament els vols de la companyia irlandesa a Itàlia. En alguns aeroports s’ha cessat tota l’activitat i a l’Alguer només han mantingut 9 de les 21 rutes que hi tenien operatives. Una desconnexió perjudicial per la llengua pròpia i també per a la recuperació econòmica de la zona. Es xifren en més de 150 milions d’euros anuals en les pèrdues del sector turístic d’aquesta vila catalana de Sardenya.

Abans els vols directes entre Girona i l’Alguer permetien unir aquests dos territoris de parla catalana de forma regular. Ara, en canvi, cap dels aeroports de Catalunya, País Valencià i les Illes connecta amb l’Alguer de forma regular. Actualment, per a visitar aquesta illa del mediterrani cal fer diverses escales. Si abans des de Girona el vol era de menys de dues hores, ara des de qualsevol de les capitals del país la connexió és suposa entre 8 i 12 hores, depenent de les escales que es realitzin. Per tant, cal volar a Portugal, Espanya o Itàlia per tornar a trepitjar els Països Catalans. A més, el preu dels vols s’ha disparat. Abans Ryanair oferia vols lowcost que rondaven els 20 euros i ara qualsevol combinació no baixa dels 150.

Aquesta campanya de Plataforma per la Llengua vol restablir els vols des de Girona per assegurar la vitalitat del català a l'Alguer.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.