Política

Una democràcia ferida al cor de la UE

András Jakab, de 44 anys i professor de Dret constitucional a la Universitat de Salzburg, acusa Brussel·les de vacil·lar a l’hora d’enfrontar-se a tendències autoritàries.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

András Jakab, la Comissió Europea ha iniciat un procés sancionador contra Hongria i Budapest ha respost amb un ampli paquet de reformes que inclou 17 punts diferents. Encara hi ha marge per frenar l’avanç del país cap a l’autoritarisme?

No soc gaire optimista. D’entrada, el problema no és la legislació hongaresa, que és prou adequada. Compta amb moltes lleis contra la corrupció. El problema és la manera com s’apliquen aquestes lleis o, parlant del moment present, com no s’apliquen. I això no es pot pas canviar amb un parell de reformes institucionals.

Quin problema planteja crear una administració per lluitar contra la corrupció tal com la proposa el govern hongarès?

El problema és que, a la pràctica, no canviarà gaire res. Les competències d’aquesta administració, anomenada de la integritat, no són prou àmplies, la fiscalia serà qui continuï decidint quan s’inicien processos penals. I la fiscalia és partidista

A Alemanya la fiscalia tampoc no és totalment independent.

Justament a això em refereixo. El problema no són les lleis, sinó la cultura jurídica en conjunt. A Alemanya és totalment excepcional que un ministre intervingui en la feina d’un fiscal. A Hongria, formalment la fiscalia encara té més independència del govern, però l’actual fiscalia general ha deixat córrer molts casos de corrupció de caire polític. A l’hora de contrastar, no només podem contraposar les lleis, sinó que cal fixar-se en l’aplicació pràctica del dret.

Des de fora, però, és difícil canviar aquesta cultura judicial. Vostè què creu que hauria de fer la Comissió Europea?

El més important hauria sigut obligar el govern de Budapest a entrar a la Fiscalia Europea. És cert que només està concebuda com a un mecanisme de cooperació i formar-ne part és voluntari, però justament en el cas d’Hongria seria totalment necessari per la lluita contra la corrupció. Es podrien investigar les competències i les violacions de la llei dins del país. I això funcionaria. A més a més, Brussel·les hauria hagut de pressionar perquè es recuperés la independència de les institucions de control tot fent-hi canvis personals.

Això seria una intervenció significativa en un àmbit que forma part de les competències dels estats membre.

La parcialitat política de la fiscalia està ben documentada. També hi ha hagut nomenaments de jutges que, fins i tot segons el dret hongarès, són il·legals. Brussel·les podria exigir que Hongria respecti la seva pròpia legislació. El procés sancionador és una bona manera d’entrar en aquesta qüestió. No es pot lluitar contra la corrupció si no es compta amb tribunals independents. I això també hauria sigut una senyal per tots els jutges que tenen por de dictar sentències contra el govern.

Què implica que el procés sancionador ja no funcioni la primera vegada que es posa en pràctica?

La Comissió encara compta amb prou opcions per penalitzar els estats membre que no compleixin les lleis. Entre altres, hi ha un procediment d’infracció per incompliment dels tractats. El problema és que tots aquests instruments preveuen un cert grau de discrecionalitat política que la Comissió no utilitza pensant en perspectiva.

Ara que hi ha guerra a Ucraïna és un bon moment per crear mala maror dins de la UE? Al cap i a la fi, ara el que cal és mantenir-la unida.

D’excuses per no actuar o per fer-ho a mitges sempre n’hi haurà. Primer va ser la crisi financera, després del Brexit, la crisi dels refugiats, i ara és la guerra d’Ucraïna. Si no s’actua amb prou rapidesa, el problema cada cop es farà més gros. Si extrapolem les tendències que s’observen actualment d’estat de dret i de qualitat democràtica, podria prou passar que d’aquí a 15 anys hi hagués països amb una situació com la de Rússia al bell mig de la UE.

Traducció de Laura Obradors

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.