Els votants avalen la Rússia de Putin

El partit que li dóna suport, Rússia Unida, torna a guanyar les eleccions legislatives, amb un percentage de vots superior al de fa cinc anys. El president rus destaca la "maduresa" d'uns ciutadans que no es deixen enganyar per "promeses buides".

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La crisi econòmica s'ha endut molts líders i partits polítics per endavant. Aquest, però, no és el cas de la Rússia de Vladimir Putin. Malgrat un context marcat per la caiguda dels preus del petroli i les sancions internacionals, el partit que li dóna suport, Rússia Unida, ha tornat a guanyar les eleccions legislatives. Amb el 90% dels vots escrutats, ho hauria fet amb el 54,21% dels sufragis.

En cas de confirmar-se els resultats que pronostiquen les enquestes, Rússia Unida no sols no hauria perdut respecte a les eleccions del 2011, sinó que hauria pujat en percentatge de vot. Llavors va obtenir el 49% dels sufragis. La participació també ha estat més baixa que en els comicis anteriors. Tres hores abans del tancament de les urnes era del 39%, quan el 2011 ja s'havia assolit el 50%.

"Podem dir sense titubejos que el nostre partit ha guanyat", ha declarat el primer ministre Dmitri Medvédev, líder de Rússia Unida, des de la seu campanya. En la mateixa línia s'ha pronunciat el president rus, que veu els resultats com a mostra de la maduresa política russa: "Aquesta maduresa consisteix en què els simples ciutadans també s'adonen que les promeses buides no valen res".

Dels 14 partits que ha concorregut a les eleccions legislatives, tres més tornen a tenir representació a la Cambra Baixa Russa. El Partit Comunista de la Federació Russa torna a ser la principal força de l'oposició, amb el 13,53%. El Partit Liberal Demòcrata, de caire populista i ultranacionalista, quedaria en tercera posició amb el 15.3%. Per darrere, amb el 8,1%, se situaria el socialdemòcrata Rússia Justa. Cap altre partit ha superat el mínim del 5% per accedir al Parlament.

Eleccions "legítimes"

Malgrat les denúncies de frau de l'oposició, la presidenta de la Comissió Electoral Central de Rússia, Ela Pamfilova, ha hagut de sortir a donar per "legítims" els comicis que s'han celebrat aquest diumenge. Durant la jornada electoral "no s'han presentat proves concretes" que demostrin les acusacions d'irregularitat que posin en dubte la legitimitat de les eleccions.

No obstant això, les eleccions no han estat impolutes. En almenys tres col·legis electorals la votació ha estat anul·lada perquè s'havia registrat una introducció massiva de paperetes, que contindien el nom d'algun candidat. A més a més, en un d'aquests col·legis, al nord de Moscou, uns 200 soldats han votat sense tenir dret a vot, perquè la legislació electoral prohibeix sufragar als ciutadans que fan el servei militar obligatori. El Partit Comunista ha presentat fins a 1.000 denúncies davant la Comissió Electoral Central.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.