ESPORT

Compromís aconsegueix que la pilota valenciana siga reconeguda com a esport a tot l'Estat

La pilota valenciana vivia, fins ara, una situació anòmala: no era considerada un esport pel Consell Superior d'Esports, a pesar del seu arrelament al País Valencià i de l'existència de jugadors professionals. Una esmena de Compromís al projecte de llei de l'esport que es debat al Congrés permetrà que la pilota siga, a la fi, un esport i puga aprofitar-se dels avantatges que això suposa.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El món de la pilota està d'enhorabona. Una esmena de Joan Baldoví al projecte de llei de l'esport que es negocia al Congrés permetrà que aquesta pràctica siga reconeguda com a esport. D'aquesta manera es posarà fi a l'anòmala situació de la pilota valenciana, un esport que no estava reconegut com a tal a l'Estat, a pesar de la seua forta implantació al País Valencià. Compromís ha aconseguit el suport de la majoria de diputats de la Comissió d'Esports i Cultura per tirar endavant aquesta modificació. Hi han votat a favor els representants del Partit Popular, Unides Podem, Vox, Compromís, Ciutadans, PNB, Esquerra, EH Bildu i el Grup Mixt. En total, 24 vots a favor. Només els diputats del Partit Socialista hi han votat en contra.

Amb aquest canvi, Compromís fa quinze i ratlla: quan la llei s'aprove en el plenari, els pilotaris i pilotaries podran competir a l'estranger i beneficiar-se de subvencions, beques o la condició d'esportista d'elit per a poder estudiar, com ja passa en la resta d'esports. "Hui hem aconseguit pagar un deute que teníem amb les persones que han mantingut el nostre vertader esport nacional. La pilota valenciana forma part de la nostra identitat col·lectiva com a poble, i així va quedar demostrat quan la Generalitat la va declarar com a Bé d'interés Cultural Immaterial", ha assegurat Baldoví. "M'haguera agradat molt que aquesta reivindicació tan valenciana s'haguera aprovat per unanimitat i no entenc per què el PSOE ha votat en contra d'un reconeixement que li dona prestigi a la pilota valenciana. Els socialistes hauran d'explicar per què estan en contra que es reconega la pilota valenciana com qualsevol altre esport".

L'esmena presentada per Compromís -i aprovada per la majoria dels diputats després de moltes negociacions- estipula que el Consell Superior d'Esports, organisme depenent del Ministeri de Cultura i Esports, «done reconeixement a la pilota valenciana com a esport d'acord amb els requisits establerts en la normativa vigent; tot garantint la cooperació i els mecanismes de coordinació i cooperació territorial necessaris amb la Generalitat Valenciana per a l'impuls i la promoció de la pilota valenciana».

Fins ara la llei espanyola no reconeixia amb la categoria d'esports les pràctiques esportives que tenen el seu àmbit d'actuació en una sola autonomia. En concret, el reial decret 1252/1999 estipulava que la creació i constitució d'una federació esportiva requeria l'existència d'almenys 65 clubs esportius i que aquesta havien d'estar radicats en almenys sis autonomies o bé l'existència de nou federacions d'àmbit autonòmic. La pilota, en la seua condició de pràctica estrictament valenciana, no complia amb aquestes condicions.

Segons dades de la mateixa Federació, en l'actualitat hi ha més de 2.000 esportistes federats i 291 clubs, dels quals 108 són actius. Cada temporada se celebren nou campionats oficials professionals, més de 30 competicions no oficials i més de 2.200 partides en les modalitat de frontó, galotxa, raspall, escala i corda, llargues, perxa, palma, galotxetes, pilota grossa i frare.

El projecte de llei de l'esport pretén actualitzar la normativa vigent fins ara, datada de 1990, en tots els àmbits de l'esport i havia causat molta polèmica en l'àmbit del futbol, fins el punt que la Lliga havia amenaçat amb una aturada, en estar en desacord amb el seu contingut.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.