Camí del Referèndum (IV)

La Diada del Sí comença a caminar

Aquest setmana l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha obert les inscripcions per omplir la principal cruïlla de Barcelona, la intersecció de passeig de Gràcia i el carrer Aragó.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ja s'han obert les inscripcions, a través del web de l’ANC, per apuntar-se als tradicionals trams de la manifestació de la Diada. L’objectiu d'enguany és omplir dues de les principals artèries de la capital catalana: passeig de Gràcia i carrer Aragó, formant una creu i el símbol de Més. La samarretes de l’Onze del Referèndum que proposa l’Assemblea per aquesta Diada seran groc fluorescent, en homenatge a les armilles dels voluntaris, i com cada any els trams, dividits per comarques, s’aniran omplint amb gent vinguda d’arreu dels Països Catalans. Una suma plena d’estelades, formada per 2 milions de persones, tornarà a ser la imatge de projecció al món del moviment independentista. Aquesta vegada, amb la celebració d’un referèndum vinculant a la cantonada. 

Pla A

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) aposta perquè l'Onze del Referèndum sigui una altra vegada una gran demostració de força a Barcelona, a l’estil de les primeres manifestacions massives que van iniciar el procés independentista. Enguany, la mobilització mostrarà el seu compromís amb el referèndum del proper 1 d’octubre i marcarà el tret de sortida de la campanya unitària de les entitats i partits a favor del Sí.

La concentració començarà a les 4 de la tarda, entre música, cultura popular i els castells que donaran ambient festiu. Una hora més tard es destaparan unes grans pancartes als extrems dels eixos (Casanova, Jardinets, Passeig de Sant Joan, Ronda Sant Pere). A plaça Catalunya es desplegaran diverses pancartes més petites de forma simultània, entre d'altres accions. I a les 17:14, les pancartes començaran a avançar cap al punt central per damunt dels assistents. Al pas de les pancartes, els assistents es posaran la samarreta de la Diada del Sí

Repartiment dels trams per comarques d'arreu dels Països Catalans | ANC.

Com cada any, primer cal especificar quantes persones anireu a la 'Diada del Sí', la inscripció pot ser individual o en grup de fins a quatre persones. Després cal indicar les dades personals: el nom, el DNI, el codi postal i el correu electrònic. I, finalment, cal escollir un dels tram, dividits en quatre sectors: muntanya, Besòs, Llobregat i mar. Per a culminar el procés amb èxit, cal validar la inscripció a través del correu electrònic. Una logística similar a la dels anys anteriors, que es realitza en pocs minuts. 

Pla B

Ara bé, l’Assemblea Nacional Catalana també està preparada per canviar d’estratègia de mobilització si els propers esdeveniments així ho reclamen. En aquest sentit, les actuacions del govern espanyol i del seu braç jurídic contra el referèndum o els representants polítics catalans poden modificar la reivindicació de la Diada. En declaracions a Europa Press, el president de l’Assemblea, Jordi Sànchez, creu que “si l’Estat veu que no pot impedir el referèndum i decideix dinamitar l’estructura institucional i democràtica del país, probablement seria irresponsable no adaptar la mobilització als nous esdeveniments".

En aquest sentit, per fer efectiu el referèndum, Sànchez admet que existeix la possibilitat que la gent s’hagi de traslladar davant del Parlament o la Generalitat en cas que l’Estat inhabiliti o suspengui les institucions catalanes, com l’únic mecanisme per impedir la votació. “No tenim ganes d’acampar, tenim ganes de votar. Però, si al final hem d’acampar, anirem a acampar.” Una acampada indefinida que podria tenir lloc al Parc de la Ciutadella o, fins i tot, a la cèntrica plaça Catalunya. La força de les dues imatges també faria la volta al món.

Segons Sànchez, el govern espanyol estaria acorralat perquè, al seu entendre, una cosa és que digui que vol impedir el referèndum i l'altra és que ho pugui fer: “Pot desarticular una banda de delinqüents, un escamot terrorista, però no la voluntat d’un poble o d’un govern legal i legítimament escollit.”

Sànchez també té clar que la Generalitat, amb 35 anys d’experiència en convocatòries electorals, podrà garantir urnes, paperetes i cens, com sempre. “Es pot dir, però l’Estat ho sap, i d’aquí venen els seus nervis”. L’Onze del Referèndum tornarà a posar a l’agenda internacional i mediàtica la causa catalana i qualsevol actuació en fals del Govern espanyol serà determinant per guanyar legitimitat de cara a la comunitat internacional.

A diferència de les Diades anteriors, les inscripcions d’enguany s’han obert setmanes més tard, tant perquè la logística és més senzilla, ja que tots els trams són a Barcelona. Després de 5 anys de manifestacions reeixides i disciplinades culminades amb èxit, cal parar més atenció en les consignes del Govern a l'hora d'avançar cap al referèndum. Aquesta experiència i persistència en la mobilització, única al planeta, també s’ha d'adaptar a les circumstàncies polítiques i a les noves maneres de connectar-nos. En aquesta dinàmica de revolució catalana - transversal, democràtica i moderna - les xarxes socials han de continuar sent una eina molt important a l'hora de difondre, organitzar i actuar del moviment independentista. Per exemple, el Twitter qüestiona com mai abans el missatge del poder establert, les portades dels diaris espanyols queden ridiculitzades, al mateix passa amb els equilibris dels partits polítics, ja que una piulada recordant l'hemeroteca pot ser letal. Facebook, per la seva banda, funciona com aglutinador social, així com d'altaveu entre els grups més propers, com la família i els amics.

Ara, però, en aquest important darrer tram del procés també prendrà importància la comunicació via WhatApp. En aquest sentit, l'Assemblea Nacional Catalana està creant grups a través d’aquesta aplicació de missatgeria instantània amb l’objectiu d'actuar de manera ràpida i de forma coordinada en els propers esdeveniments previs al referèndum. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.