Ministeri del referèndum

Camí del referèndum (III): Mobilitzar el vot exterior

La guerra bruta de l'Estat en les darreres eleccions al Parlament va ser un dels factors que va impedir que l'independentisme no aconseguís també una majoria absoluta de vots. La nova Llei del referèndum permetrà el dret a vot dels residents a l'estranger que s'hagin registrat. De moment, però, només s'han inscrit 5.500 dels més de 200.000 catalans de la diàspora. En aquest sentit, les comunitats catalanes del món seran determinants a l'hora de mobilitzar el vot dels catalans que viuen fora.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El vot dels catalans a l'exterior és majoritàriament independentista, entre un 63% i un 70% dels expatriats donen suport a partits independentistes, actualment representats per Junts pel Sí i la CUP. Conscient d'aquesta realitat, el Govern espanyol utilitza l'aparell de l'Estat per minar la participació dels catalans residents a l'estranger, que no tenen cap garantia d'efectuar el seu vot. Aquesta guerra bruta ha influït en les darreres dues eleccions al Parlament. Sobretot en les plebiscitàries del 27S, quan els partits independentistes es van quedar a menys de 80.000 vots d'aconseguir una majoria absoluta de vots. En concret van mancar 79.667 vots. Tot i que el registre espanyol (CERA) de catalans residents a l'exterior no para de créixer, el vot exterior presenta mínims històrics de participació. Dels 220.000 catalans inscrits, la participació ens els darrers comissis s'ha situat per sota dels 15.000 vots.

Per a garantir el vot en el referèndum del proper 1 d'octubre, el Govern ha creat un cens de catalans residents a l'estranger que permetrà el dret a vot a tots aquells que en vulguin prendre part: “Són cridades a votar en el referèndum les persones que tenen dret de vot en les eleccions al Parlament de Catalunya. També tenen dret de vot els catalans residents a l'estranger que hagin tingut el darrer veïnatge administratiu a Catalunya, que donin compliment als requisits legalment exigibles i que hagin sol·licitat formalment de prendre part en la votació”.

Segons la llei, els catalans i catalanes residents a l'estranger podran votar sempre que formin part del cens espanyol (CERA o PERE) i que estiguin inscrits al registre que el Departament d'Exteriors té habilitat per relacionar-se amb els catalans que viuen arreu del món. El vot es farà efectiu mitjançant un correu que s'adreçarà a les 11 oficines que té el Govern a l'exterior. 

Fonts del Departament d'Exteriors de la Generalitat han explicat a EL TEMPS que els Casals Catalans i les Delegacions del Govern a l'Exterior ja fa setmanes que s'estan mobilitzant en pro d'informar a la comunitat catalana a la diàspora dels mecanismes per votar el proper u d'octubre. Uns organismes oficials que estan enviant correus i organitzant xerrades per a donar a conèixer els passos a seguir i fer créixer així el registre dels catalans residents a l'exterior. Un cens creat pocs mesos després de les darreres eleccions autonòmiques. Exteriors també afirma que el registre és “més àgil i ràpid del que pot semblar” i la inscripció al cens català és immediata i a través de la xarxa. Ara bé, reconeixen que “quan siguem un país normal aquests tràmits seran més senzills”. 

A més, cal tenir en compte que només poden votar anticipadament els residents a l'exterior. Si ja s'està registrat a l'ambaixada o al consolat espanyol cal afegir-se per votar al nou cens de la Generalitat perquè els que estan al CERA no podran votar presencialment a Catalunya. En el cas de no estar registrat en el CERA i no ser a temps de fer els tràmits al consolat, l'única opció seria comprar un bitllet d'avió i votar presencialment a Catalunya. Tal i com recomanen grups de catalans que viuen a l'estranger agrupats en el web Vull Votar, portal en el qual hi ha inscrits més de 8.000 compatriotes de fins a 150 països diferents. Per a tots aquells que viuen fora de forma temporal o que fan una ruta per a diferents països - i per tant estan empadronats al Principat - també hauran de votar presencialment.

La Llei del Referèndum

El dia 4 de juliol passat el Govern de la Generalitat va fer públic l'esborrany de la Llei del referèndum d'autodeterminació, una norma que regula la celebració d'un plebiscit sobre la independència de Catalunya. Aquesta llei empara el caràcter vinculant de la votació, així com la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya. La norma deixa ben clar que en el cas que hi hagi més vots afirmatius que negatius implica la independència de Catalunya i que es farà l'oportuna declaració d'independència després que s'hagi celebrat una sessió ordinària al Parlament, sessió que es convocarà un cop passats dos dies de la celebració del referèndum. Resumint, una victòria del significarà declarar la independència en 48 hores. En canvi, si el No s'imposa es convocarien unes noves eleccions autonòmiques.

Presentació pública de la Llei del Referèndum al Teatre Nacional de Catalunya | Àlex Milian.

Sobre el vot exterior, la llei exposa que tenen dret de vot els catalans residents a l'estranger que hagin tingut la seva última residencia a Catalunya, que compleixin els requisits legalment exigibles, que hagin sol·licitat formalment de prendre part en la votació o que hagin estat empadronats a Catalunya abans de marxar a l'estranger.

La Sindicatura Electoral de Catalunya serà l'encarregada de validar el procediment de votació anticipada pels electors residents a l'exterior. Per tant, serà qui regularà un sistema de votació per anticipat que només els residents a l'estranger podran fer servir. A diferència de les darreres votacions, la norma dóna competència plenes al Govern per tal de garantir el dret de vot dels catalans residents a l'exterior.

Tota aquesta informació la trobareu ampliada en el portal del Departaments d'Exteriors de la Generalitat i en el web informatiu de la Llei del referèndum, garanties.cat, que disposen de sengles vídeos divulgatius. A més, les agrupacions de l'Assemblea Nacional Catalana a l'exterior han creat votexterior.cat amb tota la informació relacionada i els tràmits a seguir.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.