Món

Bolsonaro perd, però segueix sent el guanyador

Les enquestes ja pronosticaven la derrota de Jair Bolsonaro a les eleccions del Brasil, però al president ultradretà li va anar molt millor que no esperava en la primera volta. Ara afrontarà la segona volta amb més força davant Lula da Silva.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El guanyador moral de la primera volta de les eleccions presidencials al Brasil és Jair Bolsonar. El cap d’Estat, ultradretà, se situa a un 5% dels vots del seu rival, Luiz Inácio Lula da Silva. Lula compta amb un 48,3% dels vots, i Bolsonaro amb el 43,2%. Però els seus partidaris celebren la derrota com un triomf: la majoria de les enquestes havien pronosticat un avantatge per a Lula de més de deu punts percentuals, i una victòria de l’esquerra en la primera volta semblava factible. Ara, els dos competiran a la segona volta de les eleccions, que se celebrarà el 30 d’octubre. Bolsonaro comença ara la seua carrera més determinant.

Serà una batalla amb inconvenients per a Lula, perquè el seu rival va demostrar aquest diumenge que el gir a la dreta al Brasil, que va catapultar Bolsonaro al poder fa ara quatre anys, no és un accident històric, tal com havien cregut molts dels partidaris de Lula. A les eleccions generals i per a les governacions, que se celebraran de manera simultània, els candidats de Bolsonaro han guanyat als principats indrets clau del país, exceptuant el nord-est i l’estat de Minas Gerais. Els partidaris i aliats de Bolsonaro obtindran governacions en nombrosos estats i han guanyat escons al Senat i al Congrés per tot el país. Per això, Bolsonaro, que porta anys sembrant dubtes sobre la fiabilitat del sistema del vot electrònic, no va trobar motius per a dubtar del resultat: les urnes electròniques van enregistrar un tsunami polític que li és favorable.

La dreta moderada del Brasil pràcticament ha desaparegut, i els votants han optat per Bolsonaro. El país viurà ara una campanya electoral de quatre setmanes en la qual Bolsonaro recorrerà a tots els mitjans: té a les seues mans la poderosa maquinària del govern i intentarà atraure potencials votants indecisos amb favors. Els polítics regionals i locals aliats li ajudaran en aquest sentit.

Lula, pel seu compte, ha de trobar nous aliats. Mirarà de seduir, principalment, els votants dels dos candidats de centredreta, Simone Tebet i Ciro Gomes, que van acabar en tercer i quart lloc. Serà una lluita per cada vot. La batalla es lliura principalment al sud-est, la regió més important, en termes econòmics, polítics i demogràfics del Brasil. L’estat de Sao Paulo, on Lula va obtenir uns resultats decebedors, serà “l’escenari d’una gran confrontació nacional”, va assegurar Lula després de saber els resultats electorals. A l’estat més ric del Brasil, Bolsonaro va obtenir un avantatge de més del 8% dels vots quan les enquestes havien pronosticat un resultat igualat entre els dos candidats, fins i tot un lleuger avantatge per a Lula.

Els sondejos, de fet, són els vertaders derrotats de les eleccions: mai, des del final de la dictadura militar (1985), havien fracassat d’una manera tan estrepitosa. Si bé van encertar la victòria de Lula, van subestimar de manera clara la fortalesa de Bolsonaro. Una de les conseqüències d’aquest fracàs serà que molts brasilers desconfiaran dels pronòstics de cara a la segona volta. És probable que el motiu de molts debats durant els pròxims dies siga la raó per la qual les enquestes es van equivocar. Una possible explicació és que molts votants de Bolsonaro van mentir quan van ser preguntats per la seua preferència amb el motiu de desacreditar els enquestadors o per vergonya pròpia de confessar la seua opció política.

La sorpresa pel resultat de les eleccions estava escrita als rostres dels comentaristes i analistes: la majoria creia que Bolsonaro s’havia desautoritzat en els seus quasi quatre anys com a president degut al seu estil erràtic com a governant. Les seues burles contra les víctimes de la pandèmia, el seu sarcasme contra les dones, les seues amenaces contra les institucions democràtiques... res d’això no sembla haver-li fet cap dany polític. La columnista Merval Pereira va dir a TV Globo que Lula i l’esquerra moderada hauran de buscar “nous paràmetres polítics” si volen allunyar els votants de la nova dreta de Bolsonaro: “No saben com connectar amb ells”.

Lula necessitarà tota la seua astúcia política i tot el seu carisma per dur a terme aquesta tasca. Ell es manté ferm i dur com una roca enmig d’un temporal marítim. L’esquerra brasilera, sense ell, estaria perduda. El seu avantatge sobre Bolsonaro és d’uns cinc milions de vots. No és una distància privilegiada, però és un avantatge sobre el qual construir la victòria definitiva durant les quatre pròximes setmanes. Però fins i tot si guanya en segona volta, els partidaris de Bolsonaro al parlament i als estats li dificultaran la seua tasca de govern. S’aproximen temps difícils per al Brasil.

L’alegria entre els seguidors de Lula, que s’havia concentrat als carrers i a les places d’arreu del país durant el recompte electoral, es va transformar prompte en desil·lusió. A Rio de Janeiro, milers de simpatitzants de Lula vestits de roig ja s’havien concentrat a primera hora de la vesprada a la plaça Sao Salvador del districte de Laranjeiras, on tradicionalment l’esquerra celebra les seues victòries. Al 2018, aquest districte va ser l’únic de Rio de Janeiro en què Bolsonaro no va obtenir la majoria.

Alberto César da Silva Elias, de 22 anys, que treballa com a recepcionista en un hotel de platja, es va prendre un temps per a seguir el recompte amb alguns amics. Es va aturar entre la multitud davant un bar, amb una cervesa a la mà i preguntant-se en què es traduiria el resultat. En realitat, esperava que Lula aconseguira guanyar les eleccions de manera definitiva en la primera volta. “Ara tot comença de nou”, va pensar. “El foc constant de notícies falses, l’hostilitat dels fanàtics de Bolsonaro... potser també hi haurà violència”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.