Sèries

Obsessionada amb la Chloe

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Del temps que passem a Instagram em pregunto quant el dediquem a mirar perfils de persones que fa anys que no veiem. Quantes vegades caiem en allò de fer un cop d’ull a les seves fotografies per veure la seva vida actual. “Com li deu haver anat a la vida?”, sembla que diem quan mirem perfils d’antics companys d’escola o d’institut. La resposta que té sempre aquesta exploració és “fantàsticament bé”. Perquè aquesta és l’única imatge que tothom projecta a Instagram, la que diu que tenim una vida fabulosa i envejable. Com qualsevol construcció del jo, la imatge que projectem en una xarxa com Instagram pot ser falsa, i ho sabem perfectament, però això no ens impedeix continuar mirant perfils i continuar imaginant que les fotografies reflecteixen la realitat. Això és el que fa, cada dia, la protagonista de la sèrie Chloe, que s’ha estrenat recentment a Amazon, i que no té com a títol el nom de la protagonista, sinó el nom de la noia amb la qual està obsessionada la protagonista. Perquè al seu Instagram, la Chloe sembla tenir una vida perfecta i glamurosa, envoltada d’amics atractius i sempre rient.

Just al contrari que el dia a dia de la protagonista de la sèrie, que és depriment, sense gairebé vida social i vivint amb la seva mare malgrat tenir edat d’independitzar-se. El personatge, interpretat per l’actriu Erin Doherty (la princesa Anna de The Crown, que fa una gran feina transmetent com de miserable se sent el personatge) es passa el dia mirant el perfil d’Instagram de la Chloe, que és una antiga amiga de l’institut a qui fa anys que no veu, i comparant-s’hi. La sèrie fa un tomb fosc quan la Chloe se suïcida i aleshores la protagonista de la nostra història decideix que es farà passar per una persona que la coneixia i així s’introduirà al seu cercle social. Tindrà el mateix grup d’amics que ha vist a les seves xarxes i anirà als mateixos llocs. És intrigant veure com el personatge s’ho fa per aconseguir aquest propòsit, adoptant el nom de Sasha i explicant mentides per infiltrar-se en un lloc que no li pertany. Produeix un efecte similar al d’Inventing Anna, de Netflix: és algú que està explicant una gran mentida per escalar socialment i vols veure fins on arribarà i si podrà mantenir la farsa.

La diferència és que les motivacions per fer-ho de la protagonista de Chloe són més terrenals i és més fàcil de connectar-hi, perquè podem haver experimentat les mateixes sensacions que ella mirant les xarxes socials: que tothom sembla tenir una vida meravellosa menys nosaltres. Però com si fos un episodi de Black Mirror, que parteix d’un escenari reconeixible que després porta a l’extrem, Chloe es converteix en un thriller psicològic retorçat, amb un personatge obsessionant-se a ser algú que potser ni tan sols va existir. Perquè al mateix temps que ocupa el lloc de la Chloe, la protagonista també va indagant sobre les causes del suïcidi. No devia tenir una vida tan magnífica com transmetia el seu Instragram si va acabar decidint matar-se. La sèrie connecta aquí amb casos reals d’influencers molt joves que es van acabar suïcidant malgrat que eren molt populars i tenien molts seguidors, que és justament el que enveja la protagonista de la sèrie. Al final, les fotografies de la vida perfecta de Chloe són un mirall que reflecteixen el que tant la Chloe com la protagonista voldrien ser. El que no es veu a Instagram és que el mirall, de prop, no té una superfície diàfana, sinó que són fragments de vidre que la protagonista de la sèrie manipula sense adonar-se que la poden acabar tallant.


Chloe

Creador: Alice Seabright

Repartiment: Erin Doherty, Billy Howle
Minisèrie: 6 episodis

Plataforma: Amazon Prime Video

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.