Donald Trump planta la bandera de la divisió al Despatx Oval

Amb un discurs populista, xenòfob, misogin, i antiglobalització, l'excèntric empresari guanya les eleccions presidencials enfront de la demòcrata Hillary Clinton. Els mercats internacionals es desplomen. Tot el món està en alerta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ja quan va anunciar la seva candidatura a les primàries del Partit Republicà, amb la seva promesa de construir un mur per a impedir l'entrada de mexicans, se'l va menystenir. Poca gent se'l va prendre gaire seriosament. Més endavant, quan ja va aconseguir la nominació republicana, fins i tot els seus companys de partit donaven la Casa Blanca per perduda quatre anys més. Sempre se'l va considerar un oportunista, un pallasso, un bufó que no tenia res a fer. Però aquest dimecres han canviat les expressions de molts rostres. Un cop més desmentint les enquestes, Donald Trump és el nou president dels Estats Units.

Segons els resultats provisionals, el candidat republicà Donald Trump ha obtingut almenys 288 vots electorals dels 270 necessaris, mentre la seva rival demòcrata Hillary Clinton ara per ara en té 215. Falten per atorgar els vots de Michigan (16), Minnesota (10), Maine (4) i New Hampshire (4). Trump també ha guanyat en votació popular amb 57,4 milions de vots, enfront dels 56,5 milions de Clinton

"Ara és moment que els Estats Units es recuperi de la divisió", ha arrencat el seu discurs Donald Trump després de conèixer-se oficialment que era el 45è president dels Estats Units. "A tot el país us dic que és el moment que ens unim com una sola nació". En un to més amable que la campanya electoral, el mandatari electe s'ha compromès a ser "el president de tots els nord-americans".

Donald Trump ha reivindicat que "la nostra no va ser una campanya, sinó un moviment fet de milions d'homes i dones que estimen el seu país i volen un futur per a ells i les seves famílies". Segons ell, aquest moviment polític "inclou americans de totes les races i creences". Ha fet una crida a "renovar el somni americà".

El nou president ja ha avançat part del que serà la seva agenda, com ara millorar la infraestructura de l'interior del país -"que esdevindrà la millor del món", tenir cura dels "nostres grans veterans". Trump s'ha compromès a duplicar el creixement econòmic dels Estats Units i "treure el potencial del nostre poble". També s'ha dirigit a la resta del món: "Vull dir-li a la comunitat internacional que tractarem amb justícia i equitat amb tothom".

Per la seva part, Hillary Clinton no ha volgut comparèixer després de la nit electoral. En un ambient de decepció, ha estat el cap de campanya dels demòcrates, John Podesta, qui ha informat que la candidata no s'adreçaria públicament durant la nit. "Encara podem esperar una mica més, hi ha diversos Estats encara per a comptar, així que no farem més declaracions aquesta nit", ha justificat Podesta. "Demà tindrem alguna cosa més que dir". No obstant això, Trump ha dit haver rebut una trucada de la seva rival, a qui ell ha felicitat per una campanya "treballada de debò".

Un cop Donald Trump s'instal·li al Despatx Oval el pròxim mes de gener, caldrà veure si tira endavant les seves promeses, més enllà de crear milions de llocs de treball sense explicar com. Construirà el mur a la frontera amb Mèxic (pagat pels mexicans)? Impedirà l'entrada de qualsevol musulmà al país? Deportarà 11 milions d'immigrants indocumentats? Deixarà els aliats dels Estats Units a l'OTAN a l'estacada i desfarà tractats de lliure comerç? Empresonarà la seva rival demòcrata Hillary Clinton per l'assumpte dels correus electrònics? Encara hi ha molts interrogants per resoldre.


Capitoli republicà


Però el Partit Republicà no només ha recuperat la Casa Blanca després de divuit anys, sinó que també ha aconseguit mantenir el control de la Cambra de Representants, dels quals es renovaven els seus 435 seients. Malgrat que no patien gaire, segons els resultats provisionals, els republicans s'haurien fet amb 235 escons, mentre els demòcrates n'aconseguirien 200, que guanyarien 12 parlamentaris, insuficients davant l'aclaparadora majoria republicana.

Per altra banda, al Senat es renovaven 34 dels seus 100 seients. De la mateixa manera que a la Cambra de Representants, els republicans han mantingut la seva majoria, amb 51 senadors, perdent-ne un. Els demòcrates n'han guanyat un, passant de 46 a 47 escons a la cambra alta dels Estats Units.

Un altre gran interrogant és com s'ho farà Donald Trump, un 'outsider', per a treballar de forma conjunta amb la majoria republicana al Capitoli. Sense anar més lluny, durant els últims mesos, un bon grapat de congressistes i senadors li han girat l'esquena. Fins a trenta parlamentaris van demanar la seva retirada després de la publicació de la gravació amb contingut misogin. El nou president tindrà certes dificultats per a tractar de tirar endavant la seva agenda. La majoria republicana tractarà d'aconseguir el que no ha aconseguit durant l'últim any: que s'apropi als posicionaments del partit.

Els mercats es desplomen

La borsa no s'ha pres gens bé la victòria del candidat republicà. Ja durant l'escrutini, quan el vent començava a anar-li de cara a Donald Trump a Florida, els mercats nocturns de futurs s'han desplomat. Mentre l'índex Dow Jones ha caigut gairebé 500 punts, un 12,63%, l'S&P ha baixat 66,75 punts, un 3,13%.

El mateix s'ha vist en els mercats asiàtics, on el dòlar i el peso mexicà s'enfonsaven. La borsa de Tòquio arribava a caure gairebé un 3% a l'inici de la sessió. Sense anar més lluny, el Ministeri de Finances japonès, l'Agència de Serveis Financers i el Banc del Japó han decidit celebrar una reunió d'urgència aquest dimecres, per a analitzar la situació dels mercats, fins i tot abans de confirmar-se la victòria de Trump.

Definitivament, els mercats nord-americans i internacionals no veien en el magnat immobiliari Donald Trump un dels seus, malgrat que normalment veuen amb bons ulls els candidats republicans. Davant el seu missatge contra la globalització i promeses com penalitzar les deslocalitzacions o desfer tractats de lliure comerç, la seva rival demòcrata Hillary Clinton representava un missatge d'estabilitat. Hauran de fer-se a la idea.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.