A la recerca dels homes de Donald Trump

L'exalcalde de Nova York Rudy Giuliani, el governador Chris Christie o l'exgovernadora Sarah Palin són alguns dels noms de la llista de 41 candidats que podrien formar part de la nova administració. La majoria, homes blancs. El president electe voldria recompensar als seus pocs fidels.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges
Encara falten 70 dies perquè assumeixi el càrrec de president dels Estats Units, però Donald Trump i el seu equip ja tenen feina. La primera tasca, conformar un equip de govern sòlid, que faci front als reptes que tindrà al davant la seva administració. Segons ha transcendit, el gabinet serà molt conservador. Trump tractarà de recompensar algunes fidelitats, però deixarà la gestió econòmica en mans de banquers i inversors. El 20 de gener haurà d'estar ja tot enllestit.

En aquest context, el portal de notícies BuzzFeed News ha obtingut una llista de 41 noms per a cobrir 13 departaments, el fiscal general, l'Oficina d'Administració i personal de la Casa Blanca i l'advocat de la Casa Blanca. Hi ha una constant que sembla repetir-se sempre amb Trump: la de l'home blanc. Aquí alguns dels noms.

Chris Christie

El governador de Nova Jersey Chris Christie, que va retirar d'hora la seva candidatura a les primàries per a donar suport a Trump, apareix en la majoria de travesses. De 54 anys, Chistie és avui l'encarregat de la transició a la Casa Blanca entre les administracions entrant i sortint. El càrrec que ocuparia, no està gaire definit, tant podria ser fiscal general, secretari de Comerç o secretari de Seguretat Interior. Trump voldria agrair-li d'aquesta manera el seu suport durant el procés de primàries, després que fracassés la seva pròpia candidatura. Com a governador ha arribat a dir que, si mai arriba al seu despatx una llei per a legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe, la vetarà.

Rudy Giuliani

L'exalcalde de Nova York, que va arribar a ser personatge de l'any per a la revista Time el 2001 i que encara conserva molta popularitat, és el nom que més sona. Va ser ell l'alcalde durant l'11S, quan es va convertir en símbol de la resistència novaiorquesa. El càrrec que Donald Trump podria donar-li és el de fiscal general. Giuliani ja va ser fiscal federal pel districte de Manhattan. El 2008 va intentar, en va, guanyar la nominació republicana. Malgrat que els rumors apuntaven que podria presentar-se enguany per un tercer partit, ha estat un dels partidaris més fidels de l'actual president electe.

Trump encara està perfilant el seu equip. De l'ideologia dels seus homens dependran el viratge de les seues polítiquesNewt Gingrich

Va dir-se de Gingrich que podia acabar sent el candidat a la vicepresidència de Donald Trump, però finalment l'escollit va ser Mike Pence. Però l'expresident de la Cambra de Representants, del sector més conservador del Partit Republicà, podria veure recompensat igualment el seu suport incondicional al magnat immobiliari. Entre els càrrecs que podria ocupar hi ha els de secretari de Sanitat i secretari d'Estat.

Reince Priebus

En la seva condició de cap del Comitè Nacional Republicà, va ser Reince Priebus qui va tractar d'apropar el ja candidat republicà Donald Trump amb l'establishment del partit, que no volia veure'l ni en pintura. El càrrec que sona per a ell és el de cap de gabinet, l'home de confiança del president a la Casa Blanca, la seva mà dreta. Priebus és un home bastant proper al president de la Cambra de Representants, Paul Ryan. Ara Priebus hauria d'apropar la Casa Blanca i el Congrés, que malgrat ser republicà no li ho posarà fàcil.

Jeff Sessions

Durant la celebració de la seva victòria el passat dimarts, Donald Trump va dir del senador per Alabama que "és molt respectat a Washington perquè és intel·ligent com el que més". És tan respectat que Trump podria posar-lo al capdavant del Pentàgon com a secretari de Defensa. Altres posicions en les quals té opcions són fiscal general i director de l'Oficina d'Administració i Pressupost.

Ben Carson

En alguns casos fins i tot més a la dreta que Donald Trump, el neurocirurgià pediatre afroamericà va presentar la seva candidatura a les primàries republicanes. Un cop retirada la seva candidatura, va donar suport a Trump, anomenant-lo "la veu del poble a ser escoltada". Els càrrecs que podrien caure-li són els de secretari d'Educació i secretari de Sanitat. Membre de l'Església Adventista del Setè Dia, Carson és un gran detractor de l'avortament i nega la teoria de l'evolució.

Rick Scott

L'actual governador de Florida, Rick Scott, és un dels quatre possibles candidats a secretari de Sanitat. Un dia després que guanyés les primàries al seu estat, Scott, de 63 anys, va donar suport a Donald Trump. El seu nom sona amb força malgrat estar relacionat amb un escàndol de 1.700 milions de dòlars vinculat a l'atenció sanitària. Té a veure amb la Columbia Hospital Corporation, que va fundar després de graduar-se i va vendre el 1997. Gràcies a la informació de denunciats anònims, el Departament de Justícia va investigar la companyia per un frau per pràctiques il·legals com frau en la facturació o pagament de suborns, quan Scott estava al capdavant. És un gran detractor de l'Obamacare, la reforma sanitària de Barack Obama,

Sarah Palin

Mussa del moviment ultraconservador Tea Party, a Sarah Palin li calen poques presentacions. L'exgovernadora republicana de l'estat d'Alaska entre els anys 2006 i 2009 assumiria la secretaria d'Interior del gabinet de Donald Trump. "Ja n'hi ha prou de marejar la perdiu. Les nostres tropes mereixen el millor. Vosaltres mereixeu el millor", va dir en un acte el passat gener, quan va escenificar el seu suport a Trump. "Esteu preparats per a un comandant en cap que faci la seva feina i li pategi el cul a l'Estat Islàmic?".

Mike Flynn

El general retirat Michael Flynn va ser director de l'Agència d'Intel·ligència de Defensa fins al 2014, quan sosté que va ser forçat a retirar-se pels seus punts de vista al voltant de l'extremisme islàmic, per criticar la manera com Obama combatia l'Estat Islàmic. Aquests mesos, Flynn, de 58 anys, s'ha dedicat a bastir ponts entre el candidat republicà i els veterans. A l'administració Trump podria ser secretari de Defensa

Steven Mnuchin

El mateix Trump ha mencionat Steven Mnuchin, cap de finances de la seva campanya, com a possible secretari del Tresor. Una cosa ben diferent és que els seus simpatitzants de classe treballadora vegin amb bons ulls que el seu president entregui la gestió de la política econòmica del país a un alt càrrec de Wall Street. I és que Mnuchin va ser executiu de Goldman Sachs durant 17 anys i avui és el CEO de Dune Capital Managment, una companyia d'inversió.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.