Cròniques valencianistes

Rafa Carbonell, o la ferida mai tancada del Bloc

La fractura del Bloc, partit majoritari de la coalició Compromís, no va tancar-se en el passat congrés de la formació nacionalista. El nomenament d'Enric Nomdedéu com a secretari autonòmic d'Ocupació o la crisi a la Conselleria d'Economia per les irregularitats de l'ex-número tres van mostrar que les ferides estaven ben obertes. Aquest dimarts, Rafa Carbonell, líder del sector crític i portaveu del Bloc, deixa el seu càrrec. "Plegue perquè la meua excedència s'acaba i, a més, Vicent Marzà [també del Bloc] ha tancat una de les línies al meu col·legi. Per deferència al meu lloc de feina, torne a la docència", ha afirmat a EL TEMPS. Al corrent crític, però, asseguren que era una mort anunciada.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Lluita a tres bandes a Podem. Batalla amb gravacions i acusacions de joc brut al PP. Destitucions dels dirigents parlamentaris de Ciutadans a les Corts valencianes. I doble ració de primàries al socialisme valencià després del triomf de Pedro Sánchez. Compromís, fins aquest moment, ha experimentat calma interna. Només la rebel·lió dels adherits a la coalició va mostrar que al vestit taronja del front liderat per Mónica Oltra encara li quedaven els darrers repunts. Una sessió d'agulla i didal fonamental.

Tot i la manca de greus conflictes orgànics, l'accionista majoritari de Compromís, el Bloc, sí que mostrava una ferida interna que no acabava de cicatritzar. La candidatura d'unitat al VII Congrés dels nacionalistes va integrar les dues sensibilitats que van aflorar. Així, Àgueda Micó, representant del corrent més oficialista, s'erigia com a secretària general; i Rafa Carbonell, que encapçalava la llista crítica, es convertia en portaveu nacional. Ara bé, aquella unió va veure com prompte es feia miquetes. El nomenament d'Enric Nomdedéu com a secretari autonòmic d'Ocupació i la crisi a la Conselleria d'Economia per les suposades irregularitats de la número 3 del departament, Mònica Cucarella, van traure a la llum la rivalitat entre ambdues faccions.

Aquest dimarts, però, els crítics s'han quedat sense referent. Rafa Carbonell ha plegat. Abandona la direcció del Bloc i torna a la docència. "Es tracta d'una decisió totalment personal. El col·legi on treballe, la Salle d'Alcoi, ha perdut una línia de Batxillerat després que ho considerara així la Conselleria d'Educació que governa el meu partit. Ni el Bloc ni el col·legi m'han exigit res. Ara bé, després de batallar perquè no es tancara i no ho aconseguira, el més coherent era deixar el meu càrrec. He escollit tornar a la meua professió perquè el meu col·legi sempre m'ha acollit i m'ha permès agafar-me una excedència quan ho necessitava per realitzar la meua tasca política. Com que aquesta acabava, he pres la decisió", afirma Carbonell a EL TEMPS.

Des del mateix corrent crític que encapçalava Carbonell, ho interpreten diferent. Afirmen que la seua marxa "era una mort anunciada. Amb tot, s'hauria pogut fer d'una altra manera. Realitzant un adéu pactat". "No ha destacat pel seu treball. I ara ens quedem orfes d'un representant del nostre sector, encara que potser no siga necessari trobar un substitut a l'executiva", apunten les mateixes fonts. Uns dubtes que comparteixen altres membres de la direcció. Amb la seua marxa, el sector crític perd força. I més quan el naixement del corrent Bloc i País va dividir-lo entre els partidaris d'aquella maniobra i els que no hi donaven suport, com ara Carbonell.

Mentrestant, l'ex-dirigent del Bloc reconeix que "tots hem copiat els vells esquemes de la vella política i, malgrat les bones intencions, no hem sabut madurar com tocava. I més quan el mandat del congrés era d'unitat". Carbonell critica "l'actuació de la Conselleria d'Educació en qüestions com el tractament de la concertada, tot i que la resta de feina ha estat bona". Tanmateix, ressalta el treball del Bloc per "reforçar les estructures i la connexió amb els col·lectius locals". "Hem aconseguit enfortir-les, però no ho hem aconseguit del tot", confessa l'ex-portaveu del Bloc, que avisa: "Cal centrar el treball orgànic en ajudar als col·lectius locals. Bona part dels regidors que abans estaven en l'oposició, ara governen. I necessiten ajuda. Només amb el discurs que s'està fent a la Generalitat Valenciana és difícil guanyar els pobles".

Carbonell apunta que "s'hauria de ratificar el no del Bloc a Podem per evitar negociar-ho el darrer minut, amb els resultats que tothom coneix". Tot i que la seua marxa és per "motius personals", la ferida interna està present. Ara, però, el sector crític s'ha quedat sense un clar referent. La marxa de Carbonell potser és el moment per soterrar temporalment els ganivets interns o per escollir al representant de l'altra sensibilitat dels nacionalistes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.