Els crítics

Cal salvar 'Sense8'

Netflix ha decidit cancel·lar la sèrie Sense8, un fet que sembla que no passarà de llarg sense polèmica.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

De totes les sèries que Netflix podia cancel·lar, ha triat la pitjor opció. Sense8 era una d’aquelles sèries a les quals has de donar un bon final si vols poder continuar dient que cuides els espectadors. És un cas en què es complien totes les circumstàncies que garanteixen una cancel·lació traumàtica: 1) Les trames han quedat obertes. Aquesta interrupció és interpretada pels espectadors com una penalització injusta. Al capdavall, si han seguit la sèrie fidelment, ha estat per arribar al final. Si Sense8 s’hagués cancel·lat amb un final tancat, com The Get Down, també de Netflix, hauria estat menys frustrant. 2) Sense8 és una sèrie única, tant visualment com pel tipus de personatge i de trames que desenvolupa, i aquesta singularitat la fa insubstituïble. En canvi, una altra sèrie cancel·lada per Netflix, com Bloodline, pertany a un gènere prolífic en la televisió i per tant és fàcil per a l’audiència buscar una alternativa a la cancel·lació. 3) Sense8 ha donat veu a un col·lectiu poc representat en la televisió i s’havia convertit en la sèrie de referència del moviment LGTB tractant qüestions d’identitat a través d’una trama que era frontal abordant molts temes que d’altres sèries defugen. Encara que cada cop hi ha més sèries que fan una aproximació sana a la diversitat sexual, com ara Transparent, és un fet que continua sent excepcional. Sense8 els donava veu de forma completament desacomplexada, com mai no ho havia fet cap altra sèrie. 4) Els seus seguidors són molt fervents, característica que s’explica en part pels dos punts anteriors, i actius a les xarxes socials, cosa que garanteix que l’impacte de la cancel·lació tindrà un altaveu que farà que no passi desapercebuda. Pots eliminar Sense8, però marxarà fent soroll.

Així, no és gens estrany que la cancel·lació hagi generat una campanya on line que demana la salvació immediata de la sèrie. És el primer cop que això li passa a Netflix i ha estat una jugada errònia. Per molt que hi hagués motius per eliminar Sense8 (fonamentalment un pressupost altíssim), les conseqüències de cancel·lar-la d’aquesta manera han estat molt negatives, ja que la seva imatge com a marca ha quedat deteriorada. Fins avui, semblava que Netflix podia fer realitat tots els projectes possibles. Com que treballen amb nínxols molt petits d’espectadors, part de la seva imatge s’ha basat en la noció que qualsevol persona trobarà una sèrie a la seva mida, fins i tot les que tinguin gustos més minoritaris. Al capdavall, el servei és conegut per salvar sèries cancel·lades en la televisió tradicional, tant ficcions de cadenes, com Arrested Development en FOX, com de canals per cable, com ara The Killing en AMC. Per tant, i malgrat que Netflix no deixa de ser un negoci, havia aconseguit posicionar-se del costat dels espectadors, i no de la indústria.

En aquest sentit és interessant observar com HBO, la seva principal competidora, ha operat de manera més intel·ligent i, en comptes de cancel·lar abruptament alguns projectes clau, ha optat per donar una temporada final que permetés a espectadors i guionistes tancar el recorregut de la ficció de forma no traumàtica. Es va fer així amb Treme de David Simon, amb The Newsroom d’Aaron Sorkin i amb The Leftovers de Damon Lindelof. En els tres casos són sèries de creadors il·lustres que compleixen amb alguns dels punts mencionats anteriorment. L’anunci d’una última temporada i la possibilitat d’una conclusió ha ajudat a parar el cop, per no dir que l’ha neutralitzat completament. Netflix n’hauria de prendre nota perquè, com bé han reconegut cancel·lant Sense8, la televisió és, en última instància, un negoci. I no hi ha estratègia pitjor per a qualsevol negoci que fer enfadar els seus clients.

 

Sense8
Creador: J. Michael Straczynski, Lana Wachowski, Lilly Wachowski
Repartiment: Doona Bae, Jamie Clayton, Tina Desai, Miguel Ángel Silvestre
Temporada en emissió: 2
Canal: Netflix

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.