ELS CRÍTICS

15 anys de videoart a Barcelona

L’edició d’enguany del LOOP (Fira i Festival del videoart de Barcelona) celebra el 15è aniversari, revisa els orígens del sector, presenta moltes activitats i més de 40 exposicions, de les quals alguna estarà oberta fins a final d’any.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Cal celebrar les xifres rodones. El LOOP Barcelona, la fira d’art i el festival dedicat al videoart, una tendència artística nascuda als EUA la dècada de 1960 del passat segle, ha fet 15 anys. I sembla ahir!

L’ocurrència va sortir de quatre galeristes amb seu a Barcelona, aleshores molt joves. Eren Emilio Álvarez, Carlos Durán, Pere Soldevila i Llucià Homs. La cita ha esdevingut la més important per als amants del videoart d’arreu del món. Els supervivents d’aquest grup inicial s’han convertit en mantenidors de l’artefacte i molt sovint difusors de videoartistes locals en un món global.

I creieu-me: és cert que la Fira d’Art i el Festival LOOP, dedicada al videoart des de la seva primera edició a Barcelona —on continua— és la més prestigiosa i única del sector de l’art enfocada a aquest petit fragment de la creativitat humana. No hi ha res com l’especialització per arribar a l’excel·lència!

LOOP Fair va néixer l’any 2003 com la primera fira internacional especialitzada i dedicada exclusivament al videoart, un mitjà que sol tenir un espai de visibilitat reduït en altres fires més genèriques. Des d’aquell moment, LOOP ha aconseguit situar Barcelona en el calendari i circuit dels més grans esdeveniments de l’art contemporani, i reuneix representants de nombroses institucions, col·leccionistes, programadors i altres professionals. No té competència possible perquè —com ja hem dit— és l’única Fira i Festival que es realitza en tot el planeta amb aquesta específica dedicació. Per tant, l’especialització que va prevaldre com a criteri fonamental per obtenir el suport de l’administració local i de la Generalitat de Catalunya fou la que —en definitiva— ha esdevingut la clau de l’èxit d’aquest esdeveniment. Moltes galeries de Barcelona s’han convertit per osmosi en referents internacionals del videoart. Mencionar-ne alguna sempre és un homenatge a la tasca ben feta de promoció d’artistes locals i d’aterratge de fixatges internacionals, com també i per contra no tenir en compte la multitud de professionals, tots ells importants, que han col·laborat a que la Fira i el Festival sigui un èxit, pot considerar-se un greuge. Però com no podem allargar-nos tant només esmentarem, ara i aquí, a RocioSantaCruz i ADN Barcelona.

Tot plegat, un mecanisme complex que ha marcat la fi de maig a Barcelona, amb activitats que es desenvolupen al llarg de tot l’any. L’epicentre, però, del Loop Fest ha tingut lloc del 18 al 27 de maig, amb alguna minsa activitat prèvia, quan s’han presentat les més de quaranta exposicions, xerrades i projeccions, que formen el cos de la iniciativa. La Loop Fair s’ha celebrat del 25 al 26 de maig a l’hotel Catalonia Ramblas, un escenari clàssic que ha acollit 45 galeries de tot el món com ara Berg Contemporary de Reykjavík, Juana Aizpuru de Madrid o Vanguard Gallery de Xangai amb visionats singulars, en cada habitació del primer pis. Són els cops de pedra al llac que difonen ones concèntriques perdurables.

El MNAC mostrarà Olympia de David Claerbout fins al desembre, i una mostra que tanca el proper diumenge 18 de juny, acollida per Casa Àsia sobre l’obra del pare del videoart, el coreà Nam June Paik. Al MACBA s’exposa una reflexió sobre l’Arab Image Foundation i un dels seus fundadors, Akram Zaatari, fins a finals de setembre.

Els dos esdeveniments (Fira i Festival) són comissariats. Enguany, Carolina Ciuti, coordinadora del Festival, sota la denominació paradoxal d’arqueologia contemporània del vídeo, especifica la tendència revival i històrica de la manifestació. Una postlectura possible gràcies a Eugeni Bonet i Antoni Mercader, coautors d’Entorno al vídeo (1980), estudi pioner i canònic del sector.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.