Medi ambient

Comunitats circulars, comunitats sostenibles

L’Agència de Residus de Catalunya prepara una nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que enguany posa el focus en el treball en equip i les xarxes de la ciutadania.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Un altre any, ja en van tretze, l’Agència de Residus de Catalunya coordina i promou les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Té lloc cada any durant la darrera setmana de novembre. Enguany, del 20 al 28 d’aquell mes. L’ARC fa aquesta tasca amb la col·laboració de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB). 

L’esdeveniment gaudeix de molt bona salut, de fet, amb els anys la participació de voluntaris i la inscripció d’accions ha anat creixent, només amb l’excepció de l’any passat, on el COVID va reduir-ne la participació. Però, així i tot, van prendre part en les 827 accions que es van organitzar fins a 125.000 persones! 

En l’àmbit europeu es compten fins a gairebé 130.000 accions de sensibilització al llarg dels darrers dotze anys. Enguany, de fet, són 33 els països participants i 38 les regions. 

L’esdeveniment, com ho diu el seu nom, aborda la prevenció de la generació de residus, que en el sector residus és el primer graó de la jerarquia de gestió, és a dir, abans de recollir-los diferenciadament més val no produir-ne i no caldrà preocupar-nos de què en fem.

Cada any, la Setmana posa l’accent en algun aspecte de la prevenció. L’any passat van ser els residus invisibles, els que es produeixen durant el procés de fabricació de productes però passen inadvertits; per exemple, darrere d’un telèfon intel·ligent de menys de 200 grams i incloure’l en un petit paquet es produeixen 86 kg. de residus. 

Aquest any, en canvi, s’ha posat el focus en les comunitats circulars. S’ha triat aquest tema perquè la col·laboració, el treball en equip (ja sigui des de comunitats petites o locals) pot arribar a incidir i a contribuir força per aconseguir un canvi cap a un model producció i consum sostenibles. Totes les entitats públiques i privades que estan involucrades en la gestió de residus, en qualsevol dels àmbits, poden incidir cap a la societat que desitgem, de residu zero. Per aquest motiu el lema de la Setmana és “Suma’t al canvi”.

 Institut escola Mossèn Cinto de Folgueroles amb la Mancomunitat La Plana

Poden organitzar activitats per a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus empreses, escoles, administracions locals, associacions i ciutadania en general. Un dels objectius de la Setmana és que es visualitzin accions i estratègies que ajudin a generar menys residus. Totes les activitats fetes es poden presentar al Premi Europeu de la Prevenció de Residus. Cada any l’ARC selecciona fins a un màxim de 6 candidats, com totes les regions participants, per a la fase final del Premi. En les dotze anteriors edicions els resultats catalans han estat excepcionals: 62 nominats, 15 finalistes i 16 premiats. Catalunya és de fet la regió amb més premiats de tota Europa, això denota l’interès a Catalunya per fer bons projectes. 

Amb motiu de l’enfocament que es dóna aquest any, les “comunitats circulars/ comunitats sostenibles” l’ARC posa com a exemples diverses xarxes existents. Una d’elles és, en l’àmbit de l’educació, Mobile History Maps. És una plataforma web i aplicació mòbil que potencia el treball col·laboratiu entre els alumnes i l’aprenentatge. Els alumnes poden crear continguts multiformat relacionats amb el seu entorn i compartir-los a través d’aquesta plataforma. 

En l’àmbit empresarial l’ARC ha posat com a exemple, Vallès Circular, que és una xarxa de col·laboració entre les empreses de la comarca per afavorir-ne els beneficis comuns i promoure l’economia verda.

Tota la informació per participar a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es pot trobar al web de l’Agència de Residus de Catalunya (www.residus.gencat.cat). A la secció de la Setmana de Prevenció” hi ha una gran quantitat d’informació i continguts.

Hi ha el pòster de l’edició d’enguany, que les entitats poden personalitzar amb el seu logotip. Hi ha diferents tipus d’infografies segons les activitats que es vulguin organitzar. Sobre la reparació d’objectes i reutilització, estils de vida circular, l’estalvi d’aigua, mercats de segona mà i d’intercanvi, etc.

Banc dels Aliments de Girona.

També es poden trobar fitxes d’accions que proposa l’ARC per aquesta edició de la Setmana. Algunes d’elles són les Restart Parties o festes de reparació (són trobades que es fan per ensenyar a reparar objectes i d’aquesta manera allargar-ne la vida útil), activitats de compostatge comunitari (compostar contribueix una bona gestió de residus tot i que no sigui estrictament una acció de prevenció), un joc cooperatiu sobre comunitats circulars, etc. 

Finalment, en aquesta secció hi ha un catàleg d’accions general amb un centenar de fitxes d’accions de prevenció de residus per remenar, triar i organitzar-ne una o les que es vulgui.

A banda, enguany les entitats que organitzen la Setmana han creat el “Portal virtual de recursos” amb més eines per facilitar la participació a la Setmana. Per exemple, hi ha informació per organitzar tallers d’higiene femenina sostenible, és una altra manera d’entendre la higiene femenina, hi ha voluntat de molts ajuntaments de promoure-la.

Enguany, es van inscriure fins a 300 persones en el Seminari de preparació de la Setmana, en la qual es van presentar les novetats d’enguany. Tot fa pensar que seran novament unes jornades exitoses. El poder de la col·laboració ciutadana pot ser imparable. Sumem-nos a un món amb menys residus!

Cartell Setmana Europea de la Prevenció de Residus - Edició 2021

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.