Guia per entendre el setembre clau per al procés

Aquest mes de setembre és clau per al procés. Amb la Diada com a termòmetre de la mobilització de l'independentisme, les forces sobiranistes han de negociar l'aprovació dels pressupostos i la qüestió de confiança a la qual ha de sotmetre's el president Carles Puigdemont. I tot, amb el debat i la pressió dels anticapitalistes i de les entitats civils en favor del referèndum unilateral d'independència.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tot i els importants passos de desconnexió del parlament de Catalunya respecte de l'Estat espanyol amb l'aprovació de diverses lleis que desafien el Tribunal Constitucional, el procés cap a la independència de Catalunya viu els seus moments més claus. Amb la qüestió de confiança planant sobre la resta d'esdeveniments i encara per tancar els pressupostos, la demostració de múscul de la Diada i la pressió de la CUP i les entitats civils en favor d'un referèndum unilateral per a l'any 2017 marcaran el futur del full de ruta cap a la construcció de l'Estat català. Aquesta és una guia per entendre un mes clau al procés independentista:

Diada. Com cada any, el dia nacional de Catalunya serà una data clau. Amb les demostracions de força dels passats anys, la Diada s'ha convertit per part dels sectors espanyolistes com d'una mena de termòmetre de la situació de l'independentisme. Si en aquest cas hi ha divisió a les entitats independentistes juvenils, la participació de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, pot donar més força i simbolisme a la celebració. Del seu èxit també depèn, que tant l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) com la CUP augmenten la seua pressió a Junts pel Sí per aprovar la convocatòria d'un referèndum unilateral independència.

RUI. Són les sigles amb les quals es coneix la consulta unilateral que defensa l'ANC, la CUP i Demòcrates de Catalunya, una escissió de tall sobiranista d'Unió. Convertit en la fórmula desitjada per aquestes organitzacions per a evitar afegir noves etapes al procés, el mecanisme genera dubtes per la seua similitud a la consulta del 9-N a la vella Convergència i qüestiona el final del full de ruta marcat. No debades, aquest estableix que l'última etapa són unes eleccions constituents i no aquest referèndum.

Qüestió de confiança. Fixada per al pròxim 28 de setembre, va ser convocada pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, després que la CUP rebutjara els pressupostos presentats. Una votació que esdevé clau per al procés, ja que del seu resultat depèn si el full de ruta marcat continua endavant amb una aliança que avança més bé que mal entre els anticapitalistes i Junts pel Sí o, per contra, es convoquen eleccions i el sobiranisme es presenta separat als comicis catalans. Amb Esquerra i el PDC no acudint junts i amb retrets a la CUP, el procés podria quedar encallat. I es podia activar l'alternativa de buscar un pacte d'esquerres entre ERC, el nou partit que prepara Colau i els anticapitalistes.

Pressupostos. Origen del setembre clau per al procés. De la seua aprovació depèn que el full de ruta vaja endavant. Tot i que la CUP defèn que la qüestió de confiança i els comptes no han d'estar lligats, resultaria estrany una votació diferent per ambdós assumptes al parlament català. Amb els cupaires demanant que aquest estiguen «al servei del dret d'autodeterminació i la ruptura», el debat està servit davant el poc marge que deixa Madrid. De l'habilitat del vice-president, Oriol Junqueras, i dels altres factors depenen que aquests tinguen llum verda pel bloc sobiranista.

Full de ruta. Convertida en la brúixola que ha de guiar els passos de les forces independentistes cap a la construcció de l'Estat català, la CUP ha demanat una redefinició d'aquest document que recull els passos a donar en favor d'aquest objectiu. No debades, és el final d'aquest pla el que està en disputa, és a dir, si l'últim pas a donar són unes eleccions constituents o la celebració d'un referèndum unilateral d'independència. Amb els comuns intentant pescar vots al sobiranisme, el tinent alcalde de Barcelona, Jaume Asens, ha plantejat a Crític una via que combine ambdues opcions. El debat està obert. I setembre sembla ser un mes clau per al futur del procés.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.