Catilinàries socialistes

La militància del PSOE tomba l’abstenció en diferit

Pedro Sánchez repetirà com a secretari general del PSOE després d’haver obtingut el 50,2% dels vots, molt per sobre del 39,9% de Susana Díaz i el 9,8% de Patxi López. A Catalunya, el País Valencià i les illes Balears, la seua victòria ha estat aclaparadora.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy ha rebut una sanció sense pal·liatius a les primàries socialistes. Un suspens en diferit, set mesos després dels dos comitès federals extremadament tensos de l’octubre, quan el partit va viure els moments més convulsos de la seua història. La dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general i el posterior vist-i-plau a l’abstenció van referenciar-lo com el principal opositor a l’estratègia impulsada pels principals barons territorials de la formació.

El renaixement de Sánchez, que fins i tot ha pogut superar el 50% dels vot, significa un cop molt dur per tots ells. A la campanya interna, el valencià Ximo Puig, l’extremeny Guillermo Fernández Vara, el manxec Emiliano García-Page i l’aragonès Javier Lambán s’han significat nítidament del costat de l’andalusa Susana Díaz, a qui tothom assenyalava com la responsable de l’abstenció, en connivència amb els ex-presidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero. Malgrat això, i tot i comptar amb la màquina electoral del PSOE andalús, ella ha superat de ben poc el 40% de les paperetes. És més, Díaz ha obtingut menys vots --1.000 menys, a falta del recompte definitiu-- que avals. En tercer lloc, a tocar del 10%, ha quedat el basc Patxi López, l’altre aspirant de la cursa per la secretaria general.

A Catalunya,les illes Balears i el País Valencià, la victòria de Sánchez ha estat aclaparadora, amb el 82%, el 71% i el 63% dels vots, respectivament. Totes tres federacions han solidificat el triomf del madrileny, però el seu èxit ha estat contundent. Únicament ha quedat per darrere de Susana Díaz a Andalusia, on ha aconseguit el 30% dels vots. Al País Basc, el primer classificat ha estat, tal com s’esperava, l’ex-lehendakari Patxi López. I tot, amb una participació històrica del 80%.

Durant la seua compareixença en públic, Pedro Sánchez ha afirmat que “el guanyador de les primàries ha estat el PSOE”, que serà “el secretari general de tots els afiliats i afiliades” i que farà el “nou partit” que ha promès a la campanya, “unit” i situat “a l’esquerra”, amb la mirada posada a “la Moncloa”. Encara que acaba d’aprovar els Pressupostos i podria prorrogar-los l’any vinent, Rajoy no ho tindrà tan fàcil a partir d’ara. Sánchez podria voler aprofitar l’ocasió ––tenint en compte que ja no ocupa un escó al Congrés–– per forçar una convocatòria electoral que amplie distàncies amb Podem i situe el PSOE en una posició òptima per recuperar el Govern de l’Estat.

Susana Díaz, la gran derrotada, ha agraït el suport rebut a Andalusia, del 64%, que ha explicat pel fet que “són els que coneixen més de prop les nostres polítiques socialdemòcrates”. La presidenta de la Junta, que no ha esmentat el nom de Sánchez, s’ha limitat a comentar que l’ha felicitat per telèfon i que es posa “a disposició del partit”. Díaz ha reclamat un PSOE amb un projecte “coherent i autònom”. De la seua banda, Patxi López ha felicitat Sánchez i ha lloat les primàries socialistes, en què han participat prop de 150.000 persones de manera presencial.

Els canvis començaran abans no arribe el congrés federal previst pels dies 16 i 17 de juny. Qui fins ara oficiava com a portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha dimitit el càrrec i haurà de ser substituït ––ni que siga de manera interina–– abans no arribe el conclave en qüestió. Hernando formava part de l’equip de Sánchez i va acceptar d’assumir la funció de portaveu i de justificar l’abstenció socialista. Una abstenció que, en diferit, ha acabat amb Díaz i la vella guàrdia del PSOE.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.