Llibres de fons

Onze editorials trien els seus corredors de fons per a la primera Fira del Llibre Únic

Onze editorials han escollit els títols més estimats del seu fons -només un cadascuna- i els presenten, aquest dissabte 12 de juny, a la Fàbrica Lehmann. Després, 120 llibreries de Catalunya destinaran un espai destacat als onze títols. L’editorial Comanegra ha engrescat deu editorials més en aquesta iniciativa única que vol reivindicar el fons editorial i fugir de la novetat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Serà un acte únic a la Fàbrica Lehmann, el dissabte 12 de juny, però tindrà continuïtat durant uns mesos en 120 llibreries catalanes. A l’espai que l’Editorial Comanegra comparteix amb altres negocis -l’antiga fàbrica situada al número 159 del carrer Consell de Cent-, onze editorials presentaran, al llarg del dia 12, un dels llibres del seu fons -un que s’hagi editat fa més de dos anys, perquè no sigui novetat- amb una activitat especial organitzada per cada editorial entorn del llibre elegit.

Els títols que cada editorial ha triat, per una raó o per una altra, no es coneixeran fins demà mateix, en la Fira del Llibre Únic. Sí que es coneixen les editorials que s’han implicat en aquest projecte de reivindicació del fons editorial. Són, a més de Comanegra, Adesiara, Anagrama, Arcàdia, Blackie Books, Edicions de 1984, Edicions de la Ela Geminada, L’altra Editorial, Libros del Zorro Rojo, Males Herbes i Minúscula.

Segons Joan Sala, director general de Comanegra, la idea va nàixer fa dos anys, quan tornava, amb el seu equip editorial, de la fira LiberisLiber de Besalú. «Volíem inventar alguna cosa per al mes de juny, que és un mes fluix» per a les vendes de llibres, i van recordar que al Japó «la llibreria Morioka Shoten, només posa a la venda un títol cada setmana». Van creure, explicava Sala en la presentació de la Fira del Llibre Únic, que calia una iniciativa que permetés «fugir de la novetat».

Totes les editorials tenen un bon fons d’armari amb joies que no han tingut l’èxit que els seus editors creuen que es mereixen o llibres que podrien tenir una segona vida per alguna raó o llibres que es continuen venent però necessiten una empenta periòdica. La Fira del Llibre Únic vol ser l’empenta que els revifi i els torni a posar a les llibreries.

L’acte d’aquest dissabte 12 de juny servirà per reivindicar alguna peculiaritat d’aquests onze títols, però després la Fira del Llibre Únic tindrà continuïtat a les llibreries catalanes: aproximadament 120 -probablement més- disposaran una taula o un aparador específic per aquests onze títols durant l’estiu.

La directora executiva de Comanegra, Alba Cayón, va explicar que la Fira es basa en quatre idees fonamentals: que «quan descobrim un llibre, el fem néixer i, quan el rellegim, el fem créixer»; que la Fira del Llibre Únic funcioni com «la bandera blanca a les curses automobilístiques», és a dir, «un avís que hi ha un vehicle lent a la pista»; un desig de «sacsejar el calendari» i la confiança que «aquell qui estima la literatura no hi posa data de caducitat».

L’horari de les presentacions a la Fàbrica Lehmann començarà a les 11.15 amb l’activitat organitzada per Anagrama i seguirà amb Libros del Zorro Rojo (11.55 h.), Comanegra (12.35 h.), Minúscula (13.15 h.), L’Altra Editorial (14.00 h), Edicions de la Ela Geminada (16.00 h.), Males Herbes (16,40 h.), Blackie Books (17.20 h.), Adesiara (18 h.), Arcàdia (18.40 h.) i Edicions de 1984 (19.30 h.). A les vuit del vespre farà la cloenda l’escriptor Màrius Serra.

Els títols ja han estat elegits de fa setmanes pels editors però no seran públics fins dissabte 12 de juny. Les llibreries implicades també han comprat el pack d’onze títols a cegues, la qual cosa demostra l’aposta dels llibreters i el compromís de Les Punxes, distribuïdora de les onze editorials de la Fira.

Joan Sala va advertir que la voluntat és créixer i incrementar el nombre d’editorials, tot i que això es podrà fer, si es consolida, a partir de la tercera edició.

I és que la supervivència de les Fires és més difícil del que pot semblar. La fira LiberisLiber de Besalú, on va nàixer la idea de la Fira del Llibre Únic que ara s’inaugura, no ha pogut celebrar la seva edició de 2021 i s’ha acomiadat. I no ha estat per la Covid.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.