Autoritarisme digital

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

No en som prou conscients. El món digital és tan important, tan vital, tan decisiu com el món físic. Twitter, Facebook, Youtube, Google, Apple, Microsoft... són empreses particulars: per ser-hi, acceptem les seves condicions —d’altra banda, algú s’ha molestat a llegir-les i entendre-les abans de clicar “accepto”?—, i estem subjectes al seu absolutisme. Potser no hi hem pensat gaire, però no són pas entitats democràtiques.

Vegem-ne un cas concret. Es tracta del filòsof i jurista Maiol Sanaüja. El febrer del 2008 va crear el seu compte a Twitter: @maiolsanauja. Escriu sobre política en català, castellà, anglès, francès i àrab. I, des d’aleshores, va aconseguir aplegar 136.000 seguidors. El març d’enguany, Twitter va decidir de suspendre el seu compte. Sense gaires explicacions. En reclamar, l’empresa de microblogging es limità a contestar que Maiol havia violat les regles de Twitter. I prou.

Maiol Sanaüja publicava opinions oposades al procés independentista català —que no pas a la independència de Catalunya—, a l’entorn de Donald Trump i també sobre la Turquia d’Erdogan... Què cal fer perquè Twitter suspengui un compte? És molt senzill, es coordina una desena d’usuaris perquè ompli el mateix formulari de denúncia. I prou. Nou anys de relacions internacionals, una veu, un corpus de pensament... en orris. Com afirmava Voltaire: “Estic en desacord amb el que dius, però defensaré fins a la mort el teu dret a dir-ho”... Bé, en realitat això no ho va dir Voltaire, si no que s’ho inventa una biògrafa seva, Evelyn Beatrice Hall: se non è vero è ben trovato.

En quin món se’t difama i l’acusació resta pels segles dels segles accessible a Google? O, viu o mort, no pots tancar el teu compte de Facebook? O senzillament vols contactar amb una empresa que et dóna un servei i acabes barallant-te amb un ordinador que et parla per telèfon? Estem parlant d’empreses radicades als Estats Units, on Trump ha impulsat una llei segons la qual les operadores de xarxa aviat podran, legalment, emprar i comerciar amb les nostres dades. On perilla la neutralitat de la xarxa amb resultats que poden replicar el sistema feudal en ple segle XXI. Empreses imprescindibles, que gestionen les nostres comunicacions, recerques, sistemes operatius, arxius de dades, amb un poder que mai ningú havia tingut damunt tanta gent. Per cert, Maiol Sanaüja ha obert un altre compte de Twitter: @maiol_sanauja, i un blog: www.maiolsanauja.cat. Va pels 3.600 seguidors...

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.