Pot fracassar el procés independentista?

Un avançament electoral, una derrota del 'sí' en un referèndum o la suspensió de l’autonomia, serien un fracàs pel sobiranisme? Analitzem els diferents escenaris de tensió que poden aparèixer en els propers mesos entre l’Estat i Catalunya amb el sociòleg Salvador Cardús.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La mort del procés sobiranista és el somni més desitjat pels aparells polítics i mediàtics de l’Estat. Tot i que des de les portades dels diaris de Madrid fins a la gran majoria de líders dels partits espanyols ho hagin publicat o sentenciat, aquest desig seu no es fa realitat. Aquestes proclames sempre ajuden a cohesionar els independentistes i fan palesa la desconnexió dels poders de l’establishment amb la realitat catalana.

Ara bé, el passat dijous va ser un líder independentista qui va treure l’espantall del fracàs en forma d’unes converses privades. El número 2 del PDECat, David Bonvehí, en un dinar de militants celebrat a Manresa, va comentar que “si el procés fracassa, presentarem un candidat autonomista”. Unes declaracions que es van filtrar a la premsa i que Bonvehí assegura que estan tretes de context, alhora que aclareix que el “fracàs seria si per culpa dels que volem fer el referèndum no l’acabéssim fent o si el perdéssim”. En referència a la independència, el líder demòcrata afirma que “el fracàs del procés seria no sortir-nos-en amb aquesta gran operació de país”. Unes declaracions polèmiques que en els darrers dies han generat certa tensió entre els dos grans partits de Junts pel Sí -PDECat i Esquerra-.

En un món en constant ebullició i ple de conflictes, resulta complicat fer prediccions i tenir tots els escenaris de futur controlats. La majoria de les hipòtesis més factibles acaben amb paper mullat i els fets casuals, en canvi, poden desencadenar grans canvis. Tenint tot això en compte, analitzem els possibles riscos que té l’independentisme en els propers mesos i en quins casos podríem parlar que el procés se’n va en orris. Aquest són els tres escenaris post-autonomistes més possibles:

Avançament d'eleccions

Per analitzar els possibles escenaris de futur, EL TEMPS s’ha posat en contacte amb el sociòleg Salvador Cardús, que veu el procés sobiranista amb optimisme, fort per encarar la recta final: “No fracassarà perquè no hi ha fracàs possible. Tot i que hi ha diversos escenaris, cap ens tornarà a la Catalunya autonòmica”. En un escenari d’avançament d’eleccions, Cardús creu que “el mapa polític seria completament diferent, els partits han canviat, tot s’ha transformat: ja seria una votació post-autonomista”. En aquest sentit, el professor va en la mateixa línia que el president Carles Puigdemont i el conseller de Cultura, Santi Vila, que ens els darrers dies han donat el marc autonòmic per “mort”.Victòria del NO

Un altre escenari que ha sorgit de les declaracions del portaveu del PDECat és la que contempla una celebració d’un referèndum i que els contraris a la independència guanyessin. Segons Cardús, aquest resultat seria “molt improbable i molt interessant, ja que significaria que la majoria de catalans haurien anat a votar i haurien decidit, en aquest cas, anar en un marc post-autonòmic i post-referèndum”. La celebració d’un referèndum seria una victòria, ja que Catalunya ja existiria com a subjecte polític.

Suspensió de l'autonomia

El darrer cas de risc pel procés sobiranista i el que compta amb més suports arreu de l’Estat és el que contempla la suspensió de l’autonomia. En el cas d’un referèndum unilateral o d’una declaració d’independència, el Govern espanyol pot entendre que es tracta d’una situació “extrema” i que són accions que “atempten greument contra l’interès general d’Espanya”. En conseqüència, l’Estat aplicaria l’article 155 de la Constitució que preveu suspendre l’autonomia o fer-se càrrec de competències clau. Tot i això, es tracta d’una mesura coercitiva molt complicada d’aplicar, amb mecanismes que han de ser aprovats pel Senat, i, sobretot, difícil d'explicar a l’exterior en el context de la Unió Europea.

Una mesura radical que ningú no en pot preveure els efectes que generaria. Sobre aquest cas, Cardús comenta que la suspensió, parcial o total, “pot generar un període d’inestabilitat i d’incertesa, però el que vindria després tornaria a dibuixar un mapa post-autonomista”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.