Qui és qui al 'nucli' d'Empar Marco en la nova RTVV

La directora de la nova radiotelevisió ha realitzat les primeres incorporacions. Empar Marco ha fitxat l'ex-corresponsal de VilaWeb i ex-consellera balear Esperança Camps; a l'ex-membre del Comitè d'Empresa de la vella RTVV, Albert Vicent; als periodistes Elena Vilanova i Ernest José Sorrentino, ambdós lligats al món audiovisual, i a César Martí, ex-productor i executiu d'una de les firmes que va guanyar la privatització de la graella televisiva impulsada per l'ex-president valencià Alberto Fabra. En EL TEMPS tracem un perfil de cada membre d'aquest cercle de confiança de la nova responsable de la corporació.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Empar Marco, la directora de la nova RTVV, veu passar els dies del calendari. La seua intenció és posar fi a la carta d'ajust abans de l'estiu i que les franges de colors deixen pas a partits de futbol, dibuixos animats o sèries. Per tal d'aconseguir aquest propòsit com més aviat millor, Marco ha realitzat cinc fixatges. Unes incorporacions que suposen la conformació del primer equip de la màxima mandatària periodística de l'ens. Aquests són els perfils del nucli de confiança de l'ex-corresponsal de TV3 en la corporació:

-Esperança Camps. Íntima de Marco, Camps té una àmplia trajectòria en els mitjans de comunicació. Ex-corresponsal de VilaWeb, ex-treballadora de la vella RTVV i ex-redactora d'aquest setmanari, ha estat consellera de Cultura i Transparència a les illes Balears. Camps va abandonar l'executiu bicolor arran dels conflictes interns en Més, la coalició ecosocialista que ara està en el focus mediàtic per determinades adjudicacions polèmiques. Les diferències amb Més per Menorca van empentar la seua sortida del Govern balear.

Camps, però, combina la faceta periodística amb la novel·lística. Ha escrit, junt amb Marco, l'obra Vertigen, un llibre que narra a tall de crònica literària el tancament abrupte d'RTVV l'any 2013. Camps és també l'encarregada d'elaborar l'informe per coordinar les redaccions de la televisió, la ràdio i la plataforma digital.

-Albert Vicent. Ex-membre del Comitè d'Empresa d'RTVV a proposta d'Intersindical, Vicent va estar durant 25 anys redactor de Ràdio 9. Abans, però, va treballar en EL TEMPS. En la nova corporació, Vicent s'encarregarà de fer un informe al voltant de la xarxa de televisions i ràdios comarcals. El seu fixatge és un gest cap al col·lectiu dels ex-treballadors. No debades, n'ha estat un dels més actius a l'hora de reivindicar els drets i interessos de la vella plantilla durant el procés de tancament i reobertura de la radiotelevisió pública valenciana.

-César Martí. Es tracta d'una persona fortament lligada al sector audiovisual. Gràcies a aquesta experiència, Martí tindrà la missió d'avaluar els programes que les productores han lliurat al Consell Consultiu Audiovisual Valencià, un ens impulsat per la Generalitat Valenciana per agilitzar la tornada de les emissions al País Valencià. Segons El Confidencial, Martí figura com a administrador de la firma Anlo Produccions, que va presentar la sèrie 'La Forastera'. Un programa preseleccionat en aquell moment i que ara el mateix Martí haurà d'examinar. Aquest fet ha causat malestar en la resta d'associacions del sector, segons el mateix rotatiu.

Les instal·lacions de Burjassot//Prats i Camps.

President d'Avant, una de les tres organitzacions dels productors audiovisuals al País Valencià, Martí va ser un alt dirigent de la productora Vértice 360, després rebatejada com a Tres60. La mercantil va guanyar -junt amb el conglomerat de la família Raga i Endora Produccions- el concurs de privatització de gran part de la graella de la vella RTVV. Una externalització, però, que va quedar-se a mitges: el tancament de la radiotelevisió va paralitzar el projecte. Martí va exercir, entre 2011 i 2014, de productor executiu de la companyia.

La productora estava controlada pel fons d'inversió HIG, vinculat a l'empresari Jaime Bergel Sáinz de Baranda. HIG va col·laborar en la campanya del candidat republicà Mitt Romney. També va impulsar projectes fallits amb alguns dels empresaris espanyols més importants, com ara Rafael del Pino o Manuel Jove; i va ficar l'ull en el gegant de la sanitat privada, Ribera Salut. Quan aquest fons va fer-se amb les regnes de la firma, la propietat va passar a ser gestionada per la societat HIG Luxembourg. Josep Piqué, ex-ministre d'Afers Exteriors amb José María Aznar, va convertir-se en president. L'home de Vértice en terres valencianes, però, era Rafa Lloret. Aquesta productora va fer programes com ara Trau la llengua, presentat per Eugeni Alemany.

-Ernest José Sorrentino. Encarregat de revisar també els programes presentats, va tindre relació amb Martí a Conta Conta, una productora que ha creat programes d'èxit a Canal 9 com ara Autoindefinits. Sorrentino ha estat productor executiu del documental sobre l'arquitecte valencià Rafael Guastavino, premiat a Cannes amb el Dofí d'Or, i codirector de la peça audiovisual Las Mujeres de Franco.

Al seu torn, va exercir com a director i guionista de Producciones Televisivas Mecomlys. Aquesta firma era propietat d'Àngel Raga, un empresari de la comunicació amb diferents televisions locals arreu de tot el País Valencià. Raga, a més, va ser un altre dels guanyadors de la privatització de bona part dels continguts de RTVV en l'etapa de Fabra. El seu grup comunicatiu va participar en aventures com la televisió lligada a l'empresari esquitxat en la trama Gürtel, José Luis Ulibarri, i amb la televisió provincial que va intentar posar en marxa l'ex-president de la Diputació de València, Alfonso Rus. També va comprar la llicència a Las Provincias per emetre en canal televisiu d'abast autonòmic.

-Elena Sevillano. També ex-treballadora de Conta Conta, la seua funció serà analitzar la futura programació de l'ens. Sevillano va passar per la productora Condimenta Films SL, que va aconseguir l'any 2015 el premi Goya al millor documental per Sueños de Sal. Al seu currículum, destaca l'etapa breu a Trivisión durant un mes com a cap de producció. Aquesta productora va crear la sèrie L'Alqueria Blanca, un dels programes de més èxit de Canal 9. La periodista ha estat, al seu torn, a les redaccions de Valencia TeVe i Diario de Valencia.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.