Els peons valencians de Pablo Iglesias

Des de Podem País Valencià sempre s'ha intentat fugir de la lògica estatal d'enfrontament entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. La rivalitat entre les diverses faccions del sector crític i el nucli del secretari general, Antonio Montiel, havien estat provocades per la gestió al territori, i no per cap extrapolació de la batalla madrilenya de 'pablistes' contra 'errejonistes'. Amb tot, els moviments sobtats de certs referents d'Iglesias al País Valencià han agitat el tauler morat. Pilar Lima, Hèctor Illueca, Ester Sanz, Txema Guijarro, Rita Bosaho i Ricardo Romero 'el Nega' són els principals peons del 'pablisme' destinats a conquerir un territori oficialment afí a Errejón.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Sense rei al qual destronar, la guerra interna de Podem al País Valencià s'ha convertit en una autèntica partida d'escacs. La renúncia del secretari general, Antonio Montiel, a continuar la batalla va confirmar un enfrontament a quatre bandes en clau valenciana. Una disputa que tenia les relacions amb els socis del pacte del Botànic i els mètodes de democratització i valencianització del partit com a eixos de discrepància.

Arran d'aquests diferents posicionaments i del pas enrere de Montiel, es van erigir quatre projectes. Un d'ells era la candidatura del nucli del secretari general, amb la parlamentària del Congrés espanyol Àngela Ballester i les diputades a les Corts valencianes Llum Quiñonero i Fabiola Meco com a rostres més destacats. La resta de les opcions eren tres candidatures amb només un tret comú: pertanyien al sector crític, que va migpartir-se. La primera d'aquestes alternatives era Aprofundir el canvi, amb els diputats Antonio Estañ i César Jiménez i el senador Ferran Martínez al capdavant d'un sector que recull diverses sensibilitats. Una altra era la iniciativa feminista, liderada per la diputada a Corts Cristina Cabedo. Marea Valenciana tancava aquesta llarga llista d'alternatives per conduir Podem al País Valencià. Aquesta plataforma aixopluga gran part dels anticapitalistes i els afins al vell rival de Montiel, José María Copete.

El tauler de joc, però, ha saltat pels aires. Els moviments del nucli de Pablo Iglesias al País Valencià han generat tensió -i malestar- en tots els projectes que havien sorgit des d'una perspectiva estrictament valenciana. La promoció des de Madrid de figures com ara l'inspector de treball i impulsor del Front Cívic a València, Hèctor Illueca, han fet que els diferents grups de Telegram dels cercles tiren fum. No debades, això significaria el desembarcament d'un candidat teledirigit des de la capital espanyola.

Una opció que, referents de Podem afins al pablisme, com ara la senadora Vicenta Jiménez o la diputada a les Corts Valencianes, Sandra Mínguez, han descartat per ara. Ambdues s'han posicionat al costat de la iniciativa Aprofundir el canvi, ja que aposten per realitzar un procés en clau valenciana. Però l'aposta per la senadora Pilar Lima com a candidata d'aquesta facció en detriment d'Illueca pot trastocar tot el tauler. Aquesta és una radiografia de l'operació del pablisme per guanyar posicions de cara al Vistalegre valencià a través del perfil dels diferents peons d'Iglesias al territori:

-Txema Guijarro. Sociòleg de professió, va entrar a Podem del bracet de Carolina Bescansa, una de les fundadores de la formació morada. Guijarro, de fet, va ser d'aquells acadèmics que van participar en la Fundació CEPS -Centre d'Estudis Polítics i Socials, a la qual estan vinculats els impulsors de Podem a l'Estat espanyol i al País Valencià-. A través d'aquest think thank, va aconsellar diferents governs llatinoamericans, com ara Ecuador. Madrileny, però diputat per la circumscripció d'Alacant, ha combinat la seua tasca investigadora a la Universitat Complutense de Madrid amb l'assessorament a Telefònica.

D'esquerra a dreta: Txema Guijarro, Carolina Bescansa i Nacho Àlvarez//Dani Gago//Podemos.

Treballador i intel·ligent, segons el defineixen diversos membres de Podem, Guijarro va donar suport a la iniciativa de Bescansa que aspirava a encapçalar el partit dels cercles. El malestar generat al pablisme, però, va provocar que es situara, finalment, al costat d'Iglesias al Vistalegre estatal. Un suport que va assegurar-li l'entrada a l'executiva estatal -el Consell Ciutadà Estatal, en l'argot intern- i que substituïra la mateixa Bescansa com a coordinador del grup parlamentari de Podem al Congrés. Guijarro formava part del conjunt de dirigents als quals citava Iglesias al document que va presentar en Vistalegre 2.

-Hèctor Illueca. Inspector de treball i investigador a la Universitat de València, Illueca sempre ha estat en l'òrbita d'Esquerra Unida. Al País Valencià, fou un dels impulsors del Front Cívic, una plataforma encapçalada per Julio Anguita que aspirava a realitzar un sotrac a Esquerra Unida per tal de renovar la formació. Aquest objectiu del Front Cívic era, precisament, el mateix que va motivar el naixement de Podem, tal com reconeix Iglesias al document polític de la seua candidatura al Vistalegre estatal. D'aquella aventura política en formaren part Julio Anguita, Pablo Iglesias, Juan Carlos Monedero, l'intel·lectual  i ex d'Izquierda Unida Manolo Monereo -íntim d'Illueca- o l'ex-diputada d'IU i ara a les files del partit morat, Tania Sánchez, entre molts altres.

Natural de València ciutat, Illueca va formar part també del grup promotor de Guanyem València, la candidatura municipalista que va transformar-se poc després en València en Comú. Illueca, com bona part del nucli fundador del projecte, estava lligat a Esquerra Unida. L'inspector de treball, però, va marxar de forma sobtada d'aquell projecte. Segons diverses fonts consultades, l'espantada va ser provocada en enviar per error un correu en el qual es dissenyava el desembarcament de militants d'Esquerra Unida a Guanyem València per tal de dominar aquesta nova marca política. El projecte, finalment, es nodriria de gent del partit dels cercles. Tot i que una vegada van passar els comicis locals, van tornar gent lligada a Esquerra Unida.

Sense cap militància coneguda a Podem, Illueca ha sorgit com a candidat oficiós del pablisme al País Valencià. Habitual de La Tuerka, la tertúlia que dirigeix Pablo Iglesias, fou entrevistat recentment al programa Otra vuelta de tuerka, que presenta també el líder de Podem. Fa poques setmanes que Illueca es va obrir un compte de Twitter. Ha signa en les darres setmanes articles amb el cap dels morats, amb qui fins i tot va compartir la presentació del llibre de Rubén Juste, Íbex 35, a València.

Els moviments per bastir una candidatura de caire pablista van confirmar-se aquest divendres, amb l'anunci de la presentació del projecte. L'equip d'Illueca, de fet, està conformat per ex-militants d'Esquerra Unida de l'òrbita d'Alberto Garzón que van participar en el naixement de l'embrió de València en Comú. Entre ells hi ha, per exemple, Ester Sanz i Pau Vivas. D'ençà que la plataforma municipalista aconseguira tres regidors al consistori, els aliats de Jaime Paulino, secretari general de Podem a València i crític amb el nucli de Montiel, han anat controlant les assemblees. El transvasament de militància s'ha incrementat pel nou gir del partit, que cerca ser una mena d'Izquierda Unida 2.0.

L'intent d'aquesta candidatura per pactar amb Aprofundir el canvi, tot i que no hi ha hagut cap contacte oficial, va despertar polseguera en tots els cercles de Podem. No debades, el grup encapçalat per Estañ, Mínguez, Jiménez, Paulino i la regidora a l'Ajuntament de València Maria Oliver ha mostrat la seua negativa a reproduir la lògica estatal en la batalla valenciana, fet que ha provocat un redisseny de l'operació del pablisme. Illueca pot fer un tàndem amb la senadora Pilar Lima.

Pilar Lima i Pablo Iglesias//Dani Gago//Podemos.

-Pilar Lima. Activista a favor de les persones sordes i dels drets LGTB, Lima va formar part de la candidatura lligada a Berto Jaramillo, regidor de València en Comú i ex-rival a les primàries de Paulino per la secretaria general dels morats al cap i casal. Amb tot, Lima també s'integrava en el grup de partidaris de Montiel al País Valencià, fins que, en un gir sobtat, va alinear-se amb Iglesias al Vistalegre estatal. Membre del Consell Ciutadà Estatal, ara s'ha convertit en la candidata a encapçalar Podem. Una jugada que, gràcies al seu perfil amable i més lligat al territori, cerca teixir una entesa amb el projecte d'Aprofudir el canvi.

-Ester Sanz. Ex-militant d'Esquerra Unida i del Partit Comunista del País Valencià (PCPV), Sanz ha fet un salt meteòric: en poc més d'un any ha passat de participar en la campanya electoral d'Izquierda Unida a les eleccions espanyoles del 20 de desembre de 2015 a implicar-se en la lluita valenciana de Podem i entrar al Consell Ciutadà Estatal, després de la renúncia del jutge errejonista Juan Pedro Yllanes. Amb tot, l'activista de la formació morada va donar les seues primeres passes al partit dels cercles amb la versió valenciana de la iniciativa Vamos!, el projecte predecessor de la candidatura pablista al procés estatal. Aquella proposta va tindre el segell de Rafael Mayoral, un dels dirigents més pròxims a Iglesias. Mayoral procedeix de les joventuts comunistes, un filial que també va comptar amb Irene Montero o Juanma del Olmo, tots ells pertanyents al nucli de confiança de Pablo Iglesias. Sanz és un dels peons de Mayoral al País Valencià.

-Ricardo Romero El Nega. Cantant de Los Chikos del Maíz, col·laborador de La Tuerka i coautor del llibre Abajo el régimen: conversaciones enntre Pablo Iglesias y Nega, és amic personal del líder de Podem. Fins al moment, Romero només havia influït en la formació morada a través dels seus posicionaments polítics, a causa del seu impacte mediàtic. Mai no va destacar per participar en les qüestions internes del partit. Ara, però, formarà part del projecte que planteja el pablisme al País Valencià. El Nega, que va pronunciar-se a favor d'Iglesias en el procés estatal, està lligat al sindicat estudiantil Acontracorrent, un col·lectiu que ha servit de pedrera de futurs membres d'Esquerra Unida que van acabar impulsant València en Comú, com ara Pau Vivas.

-Rita Bosaho. Activista a favor dels drets dels immigrants, Boshao és diputada per Alacant al Congrés dels diputats. Amb un perfil polític baix, forma part del Consell Ciutadà Estatal per quota pablista. Ara, integra la llista d'Iglesias al País Valencià.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.