La cort mallorquina, la consort i l'amant

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Des de 1976, Joan Carles i Sofia no són parella real. Des d’aleshores, cada estiu, just després de fer-se les pertinents fotos d’inici de vacances a Mallorca, la consort del rei se’n tornava de bell nou a Londres, on de fet residia. I ell es disposava a passar gairebé dos mesos de bauxa a l’illa. Tanmateix, els mitjans del règim no en deien ni piu, d’aquesta realitat. Tot el contrari: glossaven la farsa matrimonial borbònica. Fins que l’afer de l’elefant a Botswana deixà en evidència la falsedat. És des d’aquell moment quan el Borbó està més qüestionat que mai. Lluny queden els anys feliços, quan ell i la seva cort mallorquina gaudien de negocis, riqueses i diversió a l’illa, sense que (quasi) ningú publiqués res.

Zourab Tchokotua, conegut com a Zu pels amics, va nàixer als Estats Units, però es presentava com un príncep georgià. Fou el gran amic del Borbó a Mallorca durant la dècada dels setanta, vuitanta i noranta. Juntament amb Pedro Salas, un ric empresari mallorquí i també amic de Joan Carles, aconseguí convèncer els polítics locals perquè la Diputació de Balears cedís l’any 1973 el complex residencial de Marivent a qui era aleshores príncep d’Espanya. Cosa realment estranya, perquè contravenia les condicions de l’herència per la qual el pintor Joan de Saridakis l’havia cedit a la institució. El príncep ja tenia la caseta a Mallorca per estiuejar-hi.

Zu es féu famós, per cert, per ser el promotor immobiliari acusat d’estafa en una promoció d’habitatges a Palma, la urbanització de Los Almendros, de la qual gairebé tots els pisos resultaren tenir humitats, esquerdes i defectes diversos. El 1978 s’inicià en la seva contra un llarg litigi judicial, en el qual també es veié implicat un amic mallorquí del rei, Joan Oliver. El procés no acabà fins al 2007, després de dècades de recursos i contrarecursos. Zu es declarà insolvent per no haver de pagar la multa decretada pel jutge. Actualment, sembla que passa molt de temps al Marroc, i es manté allunyat de les deixalles de la cort borbònica a Mallorca. Durant tots els anys del procés judicial, Zu actuà de mestre de cerimònies del Borbó, organitzant-li sopars i festes a les quals eren assidus Manuel Prado —considerat el testaferro de Joan Carles—; els famosos delinqüents rics, Javier de la Rosa i Mario Conde; Jaime Ensenyat, Carlos Perdomo —multimilionari argentí—, Rodolfo Bay —president de la companyia aèria Spantax—, els magnats italians Giovanni Agnelli i Raul Gardini... Plaer i contactes. O sigui, negoci.

L’esposa de Zu, Marieta Salas, fou qui presentà al Borbó una amiga seva, més jove, guapa i de físic escultural. Decoradora de professió, el seu nom era Marta Gayà. Joan Carles s’interessà per ella, i el fet que Gayà fos esposa i mare no va entrebancar l’èxit del monarca. Es convertiren en amants, una relació que durà vint anys. A les cintes publicades ara per okdiario.com se sent com Joan Carles diu que aquella va ser l’època “quan vaig ser més feliç”. Durant les dues dècades de felicitat, només en una ocasió coincidiren la regent i l’amant en un mateix escenari. Va ser en un sopar després d’una regata, a Palma, on Sofia havia de ser per entregar uns premis. Diuen que la grega pegà un cop sobre la taula i partí del restaurant mentre la mallorquina feia com si res anés amb ella. La relació del rei amb Gayà fou tan intensa que, segons ha pogut saber aquest setmanari, el Borbó anava sempre que podia de viatge de plaer —a esquiar, per exemple— amb ella i amb alguns familiars, inclosos els dos fills, a més d’amics comuns.

Des que acabà la relació, l’antiga parella ha mantingut l’amistat i Gayà ha gaudit durant tots aquests anys d’un molt elevat nivell de vida: a més del pis que ja tenia a l’exclusiu passeig marítim de Palma, ha incrementat el patrimoni amb una casa en una zona selecta de Madrid i amb una propietat no menys luxosa a Suïssa, on té fixada la residència. A més, l’ex-amant passa temporades a Nova York i Miami. No consta que li hagi tocat mai la loteria.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.