Podem: la lluita que tensiona el Botànic

La lluita a Podem amenaça al Botànic. La renúncia a presentar-se a la reelecció d'Antonio Montiel, secretari general de la formació al País Valencià, obri un escenari incert per al pacte d'esquerres. Tot i que no es descarta una candidatura de l'oficialisme, la duresa més gran exigida pel sector crític i el qüestionament del mateix pacte per la llista d'anticapitalistes crea inquietud al Govern valencià. Una batalla a la qual s'ha sumat l'equip de Cristina Cabedo, que aposta per un Podem més feminista. I en la qual també podria participar Hèctor Illueca, impulsor al País Valencià del Front Cívic i de l'òrbita d'Esquerra Unida, com a home d'Iglesias al territori valencià.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La primavera pot convertir-se en un estiu sec per a l'Acord del Botànic. Malgrat els estira-i-arronses protagonitzats pel síndic de Podem a les Corts Valencianes, Antonio Montiel, el seu lideratge assegurava la continuïtat del pacte progressista al País Valencià. Ni amb el suport a l'abstenció en favor de Mariano Rajoy del president Ximo Puig, ni amb l'empipament sobre la renovació embolicada del Consell Jurídic Consultiu Montiel va amenaçar en trencar el Botànic. Com a un dels seus jardiners, només aspirava a reformar-lo, a canviar la relació entre els diferents cultivadors.

Aquell emprenyament, però, ha passat factura. Montiel ha decidit no presentar-se a la reelecció. «Després d'una reflexió política i personal he decidit no presentar-me a la reelecció. És el moment d'anteposar el projecte col·lectiu. En aquest partit, sobren personalismes i ambicions improductives i és necessària més generositat i una acció política centrada en la solució dels problemes de la gent com a objectiu. Faig un pas endavant per lluitar per un projecte integrador i una candidatura el més unitària possible per aconseguir solucions per a la gent, no vaig a fer campanya per cap opció en particular. Treballaré fins a l'últim dia com a secretari general. Em posaré a la disposició de la nova direcció», ha expressat en un comunicat l'actual líder del partit dels cercles.

El pas enrere del secretari general crea tensió al Govern valencià. Amb Montiel, la continuïtat del pacte estava assegurada. Un fet que amb les noves candidatures es posa en dubte. I més amb els moviments que s'han generat: el naixement d'un projecte de tarannà feminista encapçalat per Cristina Cabedo i el patrocini d'Hèctor Illueca, fundador del Front Cívic i de l'òrbita d'Esquerra Unida, com a possible candidat dels pablisme. Que Sandra Mínguez, integrada a la candidatura amb més rostres del denominat sector crític i afí a Iglesias, haja renunciat a liderar la formació, obri la porta de bat a bat a Illueca.

«El Govern valencià està passiu davant certs temes i això ens obliga a incrementar el nostre nivell d'exigència. Des de les institucions hem d'endurir la nostra posició per exercir la tasca de control per la qual vam ser escollits. No cal donar per establert el Botànic, un pacte que només pot seguir si les forces que ho van subscriure compleixen els compromisos adquirits amb la ciutadania», adverteix Montiel en el comunicat. Aquesta és la lluita pel poder a Podem que pot deixar pansit l'Acord del Botànic:

-Montiel plega. Tot i que s'apuntava al fet que el secretari general es presentaria a la reelecció, finalment no ha estat així. Montiel plega, amb l'embolic per renovar el Consell Jurídic Consulitu com a últim episodi que ha esmicolat la voluntat de continuar al capdavant de Podem. Amb el mateix Montiel demanant un projecte integrador, és incert si l'oficialisme -representant pels diputats a les Corts Fabiola Meco i David Torres, i per la parlamentària al Congrés, Àngela Ballester- donaran la batalla. Que el secretari general haja marxat exigint més duresa amb els socis del Botànic, suposa una gerra freda per a la tranquil·litat del Consell.

Montiel La renúncia de Montiel deixa en guaret l'Acord del Botànic//EFE.

-Actualitzar Podem, aprofundir el canvi. Amb la intenció de valencianitzar Podem i de tindre una actitud més combativa amb els socis del Botànic, bona part dels referents del sector crític van impulsar el manifest Actualitzar Podem, aprofundir el canvi. Així, els diputats a les Corts Valencianes Antonio Estañ, César Jiménez i Sandra Mínguez; la regidora a l'Ajuntament de València, María Oliver; els senadors Ferran Martínez i Vicenta Jiménez; o la regidora anticapitalista a Petrer, Neus Pineda, van adherir-se a un document que pretenia aixoplugar el malestar amb la direcció valenciana.

«Cal aprofundir en el canvi que s’ha iniciat en algunes institucions, redoblant els esforços i augmentat la nostra exigència en la implementació de polítiques valentes que revertisquen el model de País construït durant dècades pel PP», afirma el document d'aquest sector. Una estirada d'orelles a Montiel que pretenia dubtar de la relació entre Podem i el Consell, però que, de moment, suposava cap qüestionament del Botànic.

Ara bé, aquest projecte no recull tot el sector crític amb la gestió de Montiel. Tot i comptar amb diverses sensibilitats, altres referents de l'anomenat sector crític a Montiel han impulsat la seua pròpia candidatura com ara Daniel Geffner, d'anticapitalistes, i Cristina Cabedo. «Malgrat la divisió primigènia, el fet normal és confluir al final del procés», apuntaven fonts del projecte. No debades, la seua aspiració és unir-se amb els diferents projectes que hi ha -sempre que els acords siguen possibles- per comptar amb més possibilitats per fer-se amb la direcció de Podem. Seria, amb tot, l'opció que faria menys sec aquest estiu per al Botànic.

Membres del sector crític de Podem País Valencià en la presentació de la via valenciana per influir en la pugna estatal que va guanyar Pablo Iglesias a Íñigo Errejón.

Al projecte, però, estan a l'aguait dels possibles moviments que s'impulsen des del pablisme. L'extrapolació de la lògica estatal feia pensar que Mínguez podria disputar el lideratge, però la pèrdua d'influència al corrent -va quedar-se sense un lloc al Consell Ciutadà Estatal en el passat Vistalegre- van descartar-la de la pugna. Partidària d'evitar una escenificació del Vistalegre estatal a l'assemblea valenciana, aquest dimarts ha confirmat en una entrevista a Valencia Plaza que no pretén encapçalar Podem.

Un fet que, junt amb a la promoció de l'inspector de treball, Hèctor Illueca, han despertat les alarmes a la candidatura que recull més cares visibles del sector crític. Illueca va estar impulsor del Front Cívic al País Valencià, la plataforma que va auspiciar l'ex-dirigent històric d'Izquierda Unida Julio Anguita per tal d'unir a totes les forces progressistes alternatives al PSOE. Fundador de Guanyar València -predecessor de València en Comú- i ubicat a l'òrbita del líder d'IU d'Alberto Garzón, ha participat en tertúlies com ara La Tuerka, dirigides per Iglesias. Justament, en aquests últims dies Illueca s'ha obert compte a Twitter, ha firmat articles amb el líder de Podem i compartirà aquest dimecres la presentació del llibre Ibex-35, de Rubén Juste, a València amb el mateix Iglesias.

A l'acte, l'inspector de treball estarà acompanyat de Manolo Monereo, que va participar activament del naixement del Front Cívic. El fundador de Podem, Juan Carlos Monedero, l'ex-diputada d'IU i ara de Podem, Tania Sánchez, i el mateix Iglesias van participar de la conformació d'una plataforma que van anticipar-se a Podem. Illueca comptaria, segons fonts de Podem, amb el suport de la nova membre del Consell Ciutadà Estatal, Esther Sanz, i de Txema Guijarro, madrileny i referent pablista al País Valencià. L'ombra d'ex-militants d'IU, ara partidaris d'Iglesias, és a sobre. I més quan la formació en l'àmbit estatal aspira a convertir-se en una mena d'IU d'Anguita 2.0.

«No crec que impulsen una candidatura solitària. De moment, no compten amb suficient múscul de militància per això. Intentaran participar del procés de les candidatures alternatives a Montiel», apunta un dirigent de la formació. «Ara bé, en aprofundir el canvi encara no hem rebut cap oferiment per part d'aquest sector. Amb tot, tenim una cosa ben clara: no compartim cap repetició de la lògica de confrontació estatal que va donar-se a Vistalegre», avisa. Tanmateix, qualsevol moviment d'Iglesias afegeix més inquietud al Botànic: la duresa del discurs amb el PSOE, i, especialment, amb els barons que van donar suport a l'abstenció en la investidura de Rajoy -com ara Puig- pot restar vitalitat al pacte d'esquerres. L'experiència d'Aragó ben present.

Hèctor Illueca pot ser l'home escollit per Iglesias al País Valencià. De moment, però, la seua figura ha estat promocionada durant els darres dies.

-Marea Valenciana. Aprofitant el nom de plataformes que van impulsar la creació de Podem al País Valencià, el sector anticapitalista encapçalat pel diputat Daniel Geffner ha creat aquesta plataforma. Un projecte que inclou membres del vell corrent Entre Tots Podem, que va liderar José Maria Copete. Es tracta de la candidatura que va competir amb Montiel a les primàries per escollir el candidat a la Generalitat Valenciana del 2015.

Aquesta tercera opció que lluita per aconseguir dirigir el rumb del partit dels cercles, planteja recuperar mesures de l'ideari primigeni de la formació com ara la renda bàsica o l'auditoria del deute. Al País Valencià, el seu document aposta per «no renovar el Pacte del Botànic». «La nostra política és no resignar-nos a les limitacions del govern PSOE-Compromís, no assumir un rol subaltern al PSOE. El Pacte del Botànic no és el motor del canvi al País Valencià, sinó un xec signat al govern dirigit pel PSOE de la gestora que pacta amb Rajoy», sentència. És l'opció que amenaçaria amb més força la continuïtat del Botànic.

-Reconèixer-nos. Es tracta de la nova plataforma que ha llançat el sector més feminista de la formació. Encapçalat per la diputada Cristina Cabedo, «l'equip, conformat majoritàriament per dones de base, naix amb una mirada diversa, a l'estar integrat per dones migrant, rurals, amb discapacitat i LGTBI». «No estàvem d'acord les altres propostes, i per això hem presentat un d'alternativa que té el feminisme i la defensa de les persones discapacitades com a eixos discursius», apunta Cabedo a EL TEMPS. Un projecte que circumscriu els pactes a garantir aquestes dues qüestions. La lluita pel control de Podem refreda el Botànic.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.