Català, llengua vehicular de l'administració valenciana

El projecte per regular els usos lingüístics del sector públic s'ha topat amb el Consell Jurídic Consultiu (CJC). L'organisme estatutari considera que el decret elaborat per la conselleria que dirigeix Vicent Marzà «no és legal per marginar el castellà». Educació, però, ha contestat que el dictamen del CJC «no afecta el gruix» i que «el valencià serà la llengua d'ús general i destacat de l'administració». Acció Cultural del País Valencià assenyala que «és una norma necessària» i que «compleix perfectament amb l'articulat de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià».

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A poc a poc, el català va conquerint espai a l'administració pública valenciana. Amb la qüestió de la competència lingüística pràcticament resolta malgrat l'informe d'Advocacia de la Generalitat Valenciana, el decret d'usos lingüístics a l'estructura del Consell era el següent pas per afavorir la llengua pròpia. Convertir-la en la vehicular del sector públic era l'objectiu.

Aquest propòsit, però, ha xocat amb un entrebanc legal. El Consell Jurídic Consultiu (CJC), un òrgan estatutari pendent de renovar, ha emès un dictamen que qüestiona el decret elaborat per la Conselleria d'Educació que encapçala Vicent Marzà (Compromís). L'informe, que ha estat aprovat majoritàriament pels consellers nomenats pel PP, rebat que les notificacions en castellà de l'administració només es facen sí l'interessat ho demana, que els textos a Catalunya i les Illes s'envien en català solament i que es fixe la utilització de la llengua pròpia com a clàusula per accedir a les licitacions de la Generalitat Valenciana.

Unes observacions al decret que se sumen a les que va enviar la conselleria de Sanitat, vicepresidència i la mateixa Acadèmia de la Llengua, en un polèmic informe. Amb tot, aquestes esmenes al decret no suposaven cap canvi substancial de la norma. Ni tampoc arribaven tan lluny com el CJC, que veu una «imposició» que alts càrrecs i empreses utilitzen el català. Un fet que, amb el canvi de govern, és habitual al Consell.

L'informe, però, no afectarà «el cos central del decret d'usos lingüístics», s'afirma des de la conselleria d'Educació. «El valencià serà llengua d'ús general i destacat de l'administració, tant en l'atenció al públic com en la imatge institucional, el treball intern i les comunicacions amb la ciutadania», explica en una contestació oficial.

Tanmateix, el departament de Marzà no obviarà la interpretació realitzada pel CJC, tot i que considera que «s'ha fet de forma diferent a la intencionalitat que tenien alguns articles». «En aquests casos, la redacció serà modificada per dissipar qualsevol dubte jurídic», rematen.

«Un decret necessari»

El document no ha sigut obviat per les entitats que treballen en favor de la normalització lingüística al País Valencià. Acció Cultural del País Valencià ha expressat que «es tracta d'una norma absolutament necessària, perquè la situació sociolingüística del valencià pateix una discriminació i desigualtat molts greus respecte a l'altra llengua oficial del País Valencià, el castellà».

L'entitat civil recorda que «els tribunals han acceptat mesures que podríem definir de discriminació positiva, i que en realitat són mesures correctores per a igualar drets des del punt de vista pràctic i real». «El decret és plenament respectuós amb els drets dels valencians a usar, si així ho desitgen, el castellà en la seua relació amb l'administració pública valenciana», afirma, per a assenyalar: «No es tracta de discriminar a ningú, sinó precisament de posar fi a la discriminació que patim els valencianoparlants».

Acció Cultural del País Valencià, però, va més enllà. No es limita a valorar l'informe. També indica que «des del punt de vista estrictament jurídic, el text del decret és respectuós amb la normal legal: compleix escrupolosament la Llei d'Ús i Ensenyament el Valencià». Una manifestació en favor d'un projecte que consagra el català com a llengua vehicular de l'administració valenciana. I tot, malgrat l'informe del CJC.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.