Ministeri de la bombolla

L'habitatge, una recuperació de rècord

Les darreres dades del sector immobiliari es mostren optimistes. El major interès en la compra d'habitatges evidencia la tornada a la normalitat d'un dels sectors que més ha patit la crisi. La compravenda de pisos i el lloguer desembussa una situació encallada fins fa poc de temps.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tot i que encara queden ben lluny els preus desorbitats dels immobles que es van disparar durant la bombolla, la recuperació del sector és tan forta que hom pot dubtar si estem a les portes de l'estabilitat o d'un segon boom.

Les darreres dades de l'INE indiquen que els preus dels immobles encara estan a un 40% per sota dels que es van assolir durant l'etapa de bonança efímera. Però entre les acaballes de 2015 i de 2016, només a Catalunya, la pujada de preu ha estat del 7,4%, la més alta des de 2007, un dels anys més forts d'aquella etapa de falsa prosperitat. Al País Valencià i a les Illes Balears, l'ascens ha estat més sostingut si el comparem al produït entre finals de 2014 i finals de 2015. Mentre que durant aquest darrer període esmentat, l'augment del preu dels immobles va ser d'un 3% al País Valencià i d'un 7% a les Illes, durant l'última etapa anual ha estat d'un 1,7% i d'un 5,7% respectivament.

Hi ha moltes més dades que confirmen aquest canvi. Segons el portal web Habitaclia, les sol·licituds d'informació sobre els immobles a la venda publicats han registrat un augment del 62% entre gener de 2016 i el mateix mes d'aquest any. Tot plegat és una evidència que hi ha més compradors que no pas abans. I també que ja no només els més afortunats s'animen a participar-hi.

Perquè per exemple, segons dades d'Habitalia, el pis en venda més buscat a la ciutat de Barcelona durant el darrer més de gener és de 69 metres quadrats i costa 94.000 euros. O perquè els preus dels lloguers dels pisos més buscats a Catalunya oscil·len entre els 450 euros de Terrassa o l'Hospitalet de Llobregat i els 700 euros de Castelldefels.

El nou habitatge encara es resisteix

Aquestes variacions positives de preu, però, van especialment acompanyades del bon moment de l'habitatge de segona mà, més assequible i, per tant, més atractiu per als compradors. Només al País Valencià creix més el preu dels immobles de nova trinca, a un 3,7% entre desembre del 2015 i el mateix mes de 2016. Durant el mateix període, el preu de l'habitatge de segona mà va créixer un 1,5%. A les Illes Balears i a Catalunya, la variació ha estat inversa: de 4,1 i de 2,4 punts percentuals sobre el nou habitatge respectivament.

Pel que fa al nombre d'hipoteques constituïdes, les darreres xifres mostren també una recuperació que s'allunya dels més alts nivells que va assolir la bombolla. A les Illes Balears, per cada 100.000 habitants es van constituir 54 hipoteques durant l'any 2016, una xifra allunyada de les 204 contractes signats durant 2007, però que supera les 38 hipoteques per cada 100.000 habitants de l'any 2013, el més dur per al sector immobiliari també a Catalunya i al País Valencià. De fet, aquests territoris mostren una evolució molt similar. Al País Valencià, es van acordar 45 hipoteques per cada 100.000 habitants l'any 2016. Durant 2007 la xifra va ser de 113 i durant 2013, de 29. Per últim, a Catalunya s'han constituït 42 hipoteques per cada 100.000 habitants durant l'any 2016, una xifra que dobla les 20,5 del 2013 i que s'allunya de les 145 de l'any 2007.

Tot plegat indica la recuperació d'un sector ben afectat per la crisi econòmica i que es ve acostumant, darrerament, als canvis més bruscos. La bombolla encara queda lluny, però la incertesa d'aquest mercat obliga a no fer previsions arriscades.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.