Podem escletxa el Botànic

La decisió dels socialistes de retirar el punt per votar l'elecció dels nous membres del Consell Jurídic Consultiu ha despertat polseguera en Podem. El líder de la formació al País Valencià, Antonio Montiel, ha acusat Compromís i el PSPV de «deslleials», «prepotents» i «autoritaris». I durant la seua interpel·lació d'aquest dimecres a les Corts Valencianes sobre violència masclista ha carregat contra el Consell. Montiel ha estat aplaudit per Ciutadans i PP. Un to més agressiu per a macar perfil quan es juga la reelecció interna i el sector crític censura que no fiscalitze amb més força el Govern valencià.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tot i que l'adveniment de la primavera podia rebrotar l'Acord del Botànic, l'embolic per renovar el Consell Jurídic Consultiu (CJC) ha provocat que l'hivern continue. I que Podem situe en guaret, tot i que de forma provisional, l'estabilitat parlamentària del Consell. La decisió dels socialistes d'ajornar la votació sobre els membres de l'òrgan jurídic, per un suposat incompliment legislatiu en qüestió de paritat, ha despertat polseguera a la formació morada. «Els partits del govern [PSPV i Compromís] han actuat de forma deslleial a l'Acord del Botànic. Prenem nota. A partir d'ara, actuarem en conseqüència: negociarem punt per punt. S'ha acabat la forma de funcionar d'abans», ha proclamat aquest dimecres Antonio Montiel, síndic parlamentari del partit dels cercles.

Amb una negociació que s'havia perllongat durant sis mesos per la manca d'acord, finalment s'havia arribat a un consens per a renovar la composició de l'organisme estatutari, que ha actuat de refugi d'ex-polítics com ara Francisco Camps. Després d'un bon grapat de vetos creuats, com va ocórrer en les negociacions per a designar els representants al Consell Rector de la nova RTVV, tots els grups parlamentaris havien consensuat els noms de Enrique Fliquete, Ruben Martínez Dalmau i José María Tomás i Tío. La manca de paritat va provocar que Compromís defensara una iniciativa per establir la paritat en la pròxima renovació. La diputada del PP, María José Català, va respondre que ho acceptarien en cas que s'ampliara a la resta d'òrgans estatutaris. Compromís va dir sí, però en la posterior recollida de firma va topar-se amb el 'no' d'Isabel Bonig i de Ciutadans, que apostaven per la «meritocràcia» i no per les quotes de sexe. L'acord, però, va saltar pels aires per la reacció dels socialistes. S'havien adonat que el reglament de la cambra valenciana obliga a una composició paritària de l'òrgan.

Una tornada a la casella de sortida que ha provocat l'enuig de Podem. «Estem decebuts amb el PSOE. El Govern valencià va nomenar de manera unilateral als seus representants sense cap consens, sense cap pronunciament de les Corts, sense cap renovació total», ha recordat Montiel, ja que el Consell va escollir tres dels sis membres del CJC, i va deixar en mans de la resta de formacions l'elecció de l'altra meitat. «L'Acord del Botànic parlava d'una renovació d'aquests òrgans per les Corts. Demanàvem uns òrgans independents, sense quotes governamentals», ha criticat. «Ni Compromís ni PSOE han afavorit l'acord actuant de forma unilateral», ha censurat, que ha rematat: «No només han jugat de perfil, han maniobrat d'amagat amb el PP. El PSOE ha boicotejat l'acord. Exigim que s'acaben les quotes governamentals».

La duresa amb els socis del Botànic s'ha confirmat al ple. Montiel ha aprofitat la interpel·lació al Consell sobre les polítiques contra la violència masclista per carregar contra el Govern valencià. «Hi ha una cosa pitjor que no ser lent: tenir complex d'autoritat. Cal valentia per a acabar amb la violència de gènere», ha iniciat, per a continuar: «Van dir que crearien una xarxa d'agents per la igualtat i és l'hora de posar-la en marxa de debò, no sols verbalment».

El síndic dels morats, però, ha apujat encara més el to de crítica. «El seu Govern corre el risc d'allunyar-se del carrer», ha criticat, per a censurar: «El complex d'autoritat afecta els polítics que, en ser votats, es pensen que són més savis que la gent del carrer». El seu discurs ha acabat acusat de «prepotents» als seus dos socis, entre els aplaudiments a l'uníson de la bancada de Ciutadans i PP.

Nova etapa al Botànic?

Aquest to quasi agressiu contra el Consell pot marcar una nova etapa al Botànic. Amb Montiel jugant-se el lideratge de la formació, tot i que no ha confirmat que opte a la reelecció, el sector crític va censurar «el paper testimonial» del partit dels cercles i la manca d'una fiscalització més forta al bipartit. Van fer-ho al manifest que va impulsar com a tret de sortida d'una candidatura alternativa.

Amb una doble cara de suport crític al Consell -la votació d'investidura de Ximo Puig va evidenciar-ho-, però, al seu torn, fidel a les directrius del Botànic, la decisió de Montiel pot respondre a la situació interna del partit dels cercles. O pot quedar-se en una anècdota. El líder morat va anunciar «una negociació punt per punt i partit per partit» després que una part de la federació valenciana del PSOE validara l'abstenció per investir Mariano Rajoy. Un nou temps per al Botànic, si més no, que ha funcionat quasi igual com abans, llevat dels acords per incloure algunes propostes als pressupostos de la Generalitat Valenciana del 2017. La primavera s'allunya del Botànic.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.