El Govern reitera el seu compromís "irrenunciable" amb el referèndum

La portaveu de l'executiu, Neus Munté, tranquil·litza la CUP i defensa que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries "no altera la voluntat d'aquest Govern". La consellera de la Presidència també afirma que la reforma del reglament del Parlament és "perfectament adequada".

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El referèndum és un "compromís irrenunciable" del Govern català. Així ho ha deixat clar a la CUP la consellera de la Presidència, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al consell executiu de cada dimarts. Aquestes paraules arriben després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que va tombar la partida pressupostària del referèndum. Els anticapitalistes van negar-se a cap mena de modificació d'aquesta partida.

"Fer referèndum és un compromís irrenunciable d'aquest Govern", ha defensat Neus Munté, que ha afegit: "El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries el valorem, el respectem i l'hem d'analitzar en la seva totalitat". Segons la portaveu del Govern, el dictamen "avala les partides pressupostàries i la possibilitat de fer el referèndum amb un marc normatiu diferent, però en absolut altera la voluntat d'aquest Govern".

La consellera de la Presidència també s'ha referit a la tramitació de la reforma del reglament del Parlament, que ha considerat "perfectament adequada". "No entrarem en el joc de situar-ho com una cosa subversiva o malèvola", ha declarat Neus Munté, que ha recordat que la lectura única ja ha estat aprovada en molts parlaments autonòmics i al Congrés dels Diputats.

La Mesa del Parlament ha aprovat aquest dimarts l'admissió a tràmit de la petició de Junts pel Sí d'una ponència conjunta per a abordar la reforma del reglament del Parlament proposada. La reforma proposada permetria la tramitació per lectura única -esquivant part del debat parlamentari- de la llei de transitorietat jurídica si es tramita com a proposició de llei. La llei de desconnexió podria ser registrada i aprovada el mateix dia.

Junts pel Sí es queda sol en la reforma

En aquesta decisió, el grup parlamentari de Junts pel Sí, majoritari en la Mesa del Parlament, s'ha quedat sol. Ni tan sols la CUP, que no està representada en aquest òrgan, ha volgut expressar el seu suport a JxSí, encara que tampoc ho ha criticat obertament. La resta de grups polítics sí que han estat molt crítics amb la tramitació de la reforma del reglament.

La diputada socialista Eva Granados ha advertit que ho portaran davant del Tribunal Constitucional, argumentant que "s'estan vulnerant els drets dels diputats obligant-los a participar-hi". No obstant això, segons els serveis jurídics de la cambra, la modificació del reglament s'ha de fer per ponència conjunta, de manera que el recurs al Constitucional no seria possible.

El membre de la Mesa per Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), Joan Josep Nuet, ha denunciat les "formes no democràtiques" de Junts pel Sí. Nuet ha criticat que aquesta reforma "permetrà aprovar lleis en dues hores matant el debat parlamentari, perquè un grup que tingui majoria absoluta podrà aprovar el que vulgui". Ho ha considerat un "perill per la democràcia".

En la mateixa línia s'han pronunciat el PP i Ciutadans. El portaveu popular Alejandro Fernández ha declarat que el Parlament "s'ha trencat en dos": l'oposició "democràtica" i els partits "absolutament antidemocràtics". El diputat Fernando de Páramos, de C's, ha lamentat que "ja no respecten ni el reglament del Parlament".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.