Els 'festivals' de Podem a les Illes

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'enfrontament entre Podem per una banda i PSIB-Més per una altra a compte de la presidència del Parlament pareix posar contra les cordes el pacte governamental de l'esquerra balear. Tanmateix no cal passar ànsia. No hi haurà cap trencament.


El pacte illenc superarà el desencontre que pateix actualment perquè no és diferent a les topades anteriors que han protagonitzat els seus membres. De fet, si quelcom caracteritza el pacte és l'enfrontament continu. Com el lector recordarà, els morats donen suport extern al Govern de socialistes i mesistes des de que les tres formacions signaren el juny de 2015 un acord “estable”, segons el qualificaren aleshores els dirigents dels tres partits: Francina Armengol (PSOE), Alberto Jarabo (Podem) i Biel Barceló (Més). No obstant l'optimisme que mostraren en aquell moment, si quelcom ha demostrat l'acord és que no és “estable”. Tot el contrari: en els vint mesos de vigència teòrica del pacte no han passat ni dos mesos seguits sense que esclati alguna crisi de relació entre els de Jarabo i els que ocupen l'Executiu. I no fa cara que res canviï en el que resta de legislatura. Es podria dir que el pacte pateix o gaudeix, segons es miri, d'una mala salut de ferro.


Aquests tipus d'espectacles, com el d'ara en relació a la presidència del Parlament, seguiran esclatant durant tot el que resta de legislatura. I, així, a poc a poc però sense pausa, el Govern seguirà rebent una erosió contínua. Tanmateix no caurà. Perquè no existeix alternativa factible. L'aritmètica parlamentària és clara: El PP té 20 escons i Ciutadans 2; total de la dreta: 22. PSOE en té 15 i Més 9: el suport assegurat del Govern, doncs, és de 24 vots. Enmig s'hi mou el regionalista PI (Proposta per les Illes), amb 3 escons, que vol mantenir-se equidistant entre l'Executiu i la dreta. I, després, Podemos, amb 8 (10 electes menys dues diputades trànsfugues).


A la vista d'aquesta distribució és obvi que els morat poden fer que el Govern ho passi malament, muntar festivals com el de la presidència del Parlament, però no poden fer caure l'Executiu, perquè per això s'haurien d'unir al PP, cosa que és impensable. Així que tot seguirà igual com fins ara. Shows de Podemos un rere l'altre que ompliran moltes portades de diaris, seran objecte de comentaris a tertúlies de ràdio i televisió i de columnes d'opinió però sense cap altra conseqüència.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.