La crisi a Podem i el Govern Armengol

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les aigües morades illenques estan d'allò més remogudes. El secretari general de Podem a Balears, Alberto Jarabo, anuncià que volia repetir en el càrrec i que, per tant, es presentaria a a reelecció en el congrés de la formació que se celebrarà el mes de juny. Era el previst. Tot normal. Per vet aquí que la número dos i portaveu, Laura Camargo, sense avisar al seu company, anuncia que també vol ser secretària general. I tot el grup parlamentari, menys Jarabo, li ha donat. Ja es veurà com se resol la disputa interna. Més rellevants són els temors que l'afer ha aixecat de cop i resposta en el Govern.

A pesar que el secretari general sol dir que amb la seva companya han assumit en les relacions amb els socis el paper de “poli bo i poli dolent”, ell i ella respectivament, el moviment de la portaveu contra el líder suggereix que si existia aquesta entente cordiale ara ha rebentat. I bona nota en prenen en el Govern. En el qual sospitaven que no existia cap repartiment de papers sinó que Camargo feia un any que estava prenent posicions cada cop més fortes en el si del partit morat en detriment d'un Jarabo progressivament més dèbil.

El fet que ara Camargo pogués desplaçar l'actual secretari general -fos a través de la confrontació o bé, que també és possible, d'un acord intern per evitar el xoc però sempre i quan Jarabo acceptés passar a un segon plà- i es convertís ella en la líder formal de Podem preocupa fort ferm a les direccions del PSIB i de Més. Consideren la portaveu morada com a més “difícil” que l'actual líder a l'hora de negociar. Temen que si en efecte assoleix la secretari general, aleshores Podem serà molt més batallador, en el segon tram de legislatura, del que ho ha estat fins ara. “I fins ara ja ha estat com un mal de queixal crònic, així que...”, em deia una consellera socialista.

Un Podem liderat per Camargo a Balears al mateix temps que Podemos de Pablo Iglesias a Madrid iniciàs una forta ofensiva contra el PSOE per intentar fer-li el sorpasso a les pròximes eleccions generals, genera vertader terror en els despatxos governamentals de les Illes. Perquè estan convençuts que aleshores els morats no pararien de posar pals a les rodes de la gestió de l'Executiu, de provocar crisis per qualsevol motiu, de votar diferent a PSIB i Més -encara que fos, com fins ara, en qüestions menors- i, en fi, de confirmar a ulls dels ciutadans que els partits del pacte d'esquerres no s'entenen. Quelcom que els més veterans socialistes i econacionalistes saben que té una traducció a les urnes que sol ser letal.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.