L'escàndol de Més

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'esclat de l'escàndol dels contractes de Més en el Govern balear té moltes lectures. Però, per ventura, la més rellevant és la que deixa en evidència les diferents sensibilitats en el si d'aquesta formació. Aquesta és una coalició formada per dos partits independents: Més per Mallorca i Més per Menorca. Fins ara, tots dos havien actuat sempre agermanats al Parlament balear. A partir de l'escat de l'escàndol i de la dimissió de la consellera de Cultura, Ruth Mateu, vinculada a Més per Menorca, aquesta dinàmica d'unió quedarà dinamitada. La primera víctima, doncs, és la unitat d'acció balear entre ambdós partits.

En segon lloc, la polèmica ha fet surar les diverses faccions que existeixen dins de Més per Mallorca. D'un costat hi ha els més pragmàtics, assetjats per l'escàndol esmentat. Els encapçala Biel Barceló, vicepresident del Govern balear, un polític assessorat per Jaume Garau, l'empresari objecte de la polèmica per estar vinculat a les concessions públiques que han suscitat aquest terratrèmol polític. Aquest sector rep les crítiques d'aquells que, al seu torn, observen horroritzats les queixes dels sectors més ecologistes, esquerrans i nacionalistes. I és que al parer d'aquest darrer sector hi ha un excés de moderació i de cautela en la gestió del Govern.

En tercer lloc, l'escàndol deixa clar i llampant que algú ha hagut de filtrar a la premsa els contractes que s'han fet famosos. Aquesta revelació només ha pogut ser obra d'algun membre de Més o del PSIB-PSOE, el soci de Govern de la formació afectada. En qualsevol dels dos casos, la pregunta que sorgeix és retòrica: amb aquests companys de mitància o d'aliança, cal tenir adversaris polítics?

Finalment, tota la polèmica pareix talment dissenyada per un estrateg del PP. Si Biel Company, el nou lider conservador, hagués pensat en una excel·lent benvinguda a la direcció del Partit Popular de les Illes, ni en els seus més humits somnis s'hauria atrevit a desitjar el preciós regal que el Govern de PSIB i Més li han fet amb aquesta polèmica.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.