La lluita política de bon de veres a Balears

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La victòria de Gabriel Company a les eleccions internes del PP balear, que l'han convertit en el nou president de la formació conservadora, obri diversos flancs polítics. Un és el de l'oposició que ha fet el PP, que fins ara ha estat molt dèbil, i que un pic superat el congrés i havent decidit per ampla majoria qui és el nou líder, sense cap mena de dubte s'intensificarà. Cosa que, com és obvi, preocupa a l'Executiu. Un altre és la relació futura -ja analitzada anteriorment per part de servidor- entre el PP i els dos partits amb que potencialment podria pactar el PP després de les eleccions autonòmiques de 2019, el PI i Ciutadans. A pesar de ser formacions antagòniques no es pot descartar, en absolut, que acabin convergint en un punt: el de l'acord amb els conservadors per desallotjar l'esquerra del Govern d'aquí a dos anys. I relacionat amb aquest punt apareix un tercer flanc, com és el fet que tant el PSIB com Podem, igual que Més i, també, el Pi, apostaven per un triomf de José Ramón Bauzá en el PP, i no s'ha produit.

En efecte, tots els d'esquerra sabien que si l'expresident del Govern guanyava i tornava ser el líder del PP, la formació conservadora no podria arribar a desallotjar-los de l'Executiu. Perquè no tendrà majoria absoluta el 2019 i, per tant, haurà de pactar. Un Bauzá al front del PP podria arribar a un acord de governabilitat, basat en l'anticatalanisme, amb Ciutadans, però no amb el PI. Això hauria acotat molt les opcions d'un alternativa a l'esquerra. Tant, com que, de fet, la convertien en virtualment impossible. I, per una altra banda, un nou liderat conservador de Bauzá hagués suposat que el PP deixàs molt de terreny lliure perquè l'ocupàs el PI. Per tant, els estrategs dels quatre partits esperaven el miracle de la victòria de l'expresident. Tanmateix, tot s'ha de dir, eren conscients que Company tenia tots els trumfos a la mà per guanyar. Com així ha estat.

Ara passaran uns mesos durant els quals els cinc partits s'assentaran en aquesta nova realitat política balear que el congrés del PP ha creat. I a partir del retorn de vacances d'estiu, el mes de setembre, amb la reobertura de les sessions ordinàries del Parlament, i quan ja només quedi poc més d'un any i mig per a les eleccions, començarà la lluita de bon de veres. Que serà, a ben segur, dura, agre i sense concessions.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.