Els crítics

L’estiu d’HBO

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Continuem amb la selecció de sèries per mirar aquest estiu. Aquesta setmana és el torn de l’HBO, que sempre és garantia de ficcions de gran qualitat. Donaré per suposat que ja heu sentit a parlar prou de Game of Thrones i de Chernobyl i us proposaré una tria de cinc estrenes recents que també podeu trobar a la plataforma:

 

1. ‘Years and Years’. Ha estat la distopia de l’any per la radiografia que ha fet del present i del camí cap al que es dirigeix. Avançant any rere any, aquesta ficció britànica ha fet hipòtesis del futur que ens espera i ens ha interpel·lat perquè fem alguna cosa per canviar-lo. Una reflexió que no ens ha eximit de responsabilitat. Una combinació magistral entre els malsons de Black Mirror i el drama familiar clàssic que ha estat pertorbadora, satírica i emocionalment devastadora al mateix temps. Firmada pel guionista Russell T. Davies i amb una Emma Thompson en estat de gràcia.

 

2. 'Euphoria'. Retrat cru i molt frontal dels adolescents actuals, els nascuts poc després del nou mil·leni. El focus es posa en la seva relació que tenen amb les drogues i el sexe, que els proporciona una gratificació que no impedeix la buidor existencial que experimenten la majoria de personatges. Compta amb in repartiment jove i valent a l'hora d'afrontar escenes difícils, i una direcció arriscada i amb personalitat. És la 'Skins' de les noves generacions, amb l'afegit de les pressions derivades de les xarxes socials i la intimitat exposada online, un tema preeminent durant tota la primera temporada.

 

3. ‘La amiga estupenda’. Aquesta sèrie meravellosa sobre l’amistat de dues nenes a la Itàlia de la postguerra ha estat una de les joies de l’any. Una inversió molt potent entre HBO i la RAI incomprensiblement ignorada a les nominacions dels Emmy (possiblement el fet d’estar filmada a Italià hi té a veure). Tot és impecable: el treball de les actrius, el guió, l’ambientació, la banda sonora de Max Richter i un relat sobre la diferència d’oportunitats a la vida que va evolucionant episodi rere episodi. Basada en l’obra d’Elena Ferrante, ha estat una de les millors sèries de la temporada.

 

4. ‘Counterpart’. Espionatge i ciència-ficció s’uneixen en aquesta sèrie que és com la barreja perfecta entre The Americans i Fringe. Protagonitzada per un J.K. Simmons que destaca fent dues versions del mateix personatge, Counterpart vol que ens preguntem què hauria estat de la nostra vida si haguéssim triat un camí diferent. I és que malgrat tenir un argument molt complex mai no oblida que el seu motor són temes humans, a diferència de moltes altres sèries del mateix gènere. La segona temporada va ser més arriscada que la primera i més difícil de seguir però la recompensa també fou més gran. Malauradament, no tindrà tercera temporada, però té un final prou satisfactori.


 

5. ‘Fosse/Verdon’. Si sou entusiastes dels musicals, gaudireu amb el retrat que aquesta sèrie fa del procés del coreògraf Bob Fosse i la ballarina Gwen Verdon i de la mirada entre bambolines de musicals com Cabaret. Si no us interessen els musicals, us atraparà la crònica minuciosa de la destrucció de la parella en l’àmbit personal. Doble motiu per gaudir de les interpretacions de Sam Rockwell i Michelle Williams, sobretot ella, que fa un paper fantàstic. El muntatge i la música hi tenen un paper clau, confabulant-se per portar-nos dins del cap dels dos personatges en el seu viatge cap a la ruptura.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.