Els crítics

L’antiheroi de ‘The Loudest Voice’

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La victòria a les urnes de Donald Trump continua sent disseccionada a les sèries de televisió estatunidenques. Des que va ser nomenat president hi ha hagut moltes sèries que han intentat entendre, analitzar i reflexionar sobre els resultats de la nit electoral del 2016. La majoria es fan des d’una òptica demòcrata: què hem fet perquè hagi passat això? Què ha fallat? Una de les sèries que més i millor han tractat aquest tema des d’aquest punt de vista és The Good Fight, que arrenca justament amb la nit electoral i la victòria de Donald Trump, que deixa completament abatuda la protagonista, Diane Lockhart. Aquesta sèrie, originalment un spin-off de The Good Wife, es pot veure a Movistar que ara recentment ha estrenat una altra sèrie nascuda amb l’objectiu clar d’analitzar què va fer possible la victòria de Donald Trump. Es tracta de The Loudest Voice, que té una característica que la fa diferent de totes les altres: presenta com a protagonista un republicà convençut com Roger Ailes, que va ser un dels artífexs de la victòria de l’actual president dels Estats Units. Fent-ho, crea l’antiheroi definitiu des d’un punt de vista demòcrata: un individu infame i execrable per molts motius (en els quals ara entrarem) però alhora admirable per la seva intel·ligència i capacitat d’anàlisi.


The Loudest Voice
Creador: Tom McCarthy i Alex Metcalf
(basant-se en un llibre de Gabriel Sherman)
Repartiment: Russell Crowe, Naomi Watts, Josh Charles
TMinisèrie: 7 episodis
Plataforma: Movistar 


Que qui és Roger Ailes? Doncs va ser el director del canal Fox News de 1996 a 2016, sent una figura molt influent en l’entorn del Partit Republicà. Interpretat per un irrecognoscible Russell Crowe, la minisèrie el presenta un any abans, quan aconsegueix pactar una sortida de l’NBC que li permet acceptar l’oferta de Rupert Murdoch a Fox. En aquest punt ja sabem que és un individu que sap detectar les vulnerabilitats dels altres en benefici propi. Quan es posa al capdavant del canal de notícies de Fox queda clar que explotarà les vulnerabilitats de l’audiència (sensacionalisme, alarmisme, exageració i mentides formen part de la seva estratègia per donar al públic un entreteniment altament polititzat) i del mercat televisiu (amb una competència que no feia servir aquestes tàctiques ni sabia com combatre-les) per construir un èxit d’audiència que al mateix temps va ser, i continua sent, una eina al servei dels republicans. I és que Roger Ailes ja estava altament posicionat abans d’arribar a la televisió, havent treballat com a assessor de Richard Nixon, Ronald Reagan i George H.W. Bush

The Loudest Voice mostra molt bé com va ser aquest procés de convertir el canal en una màquina d’afavorir els seus, fent que els periodistes amb integritat que quedaven a Fox acabessin dimitint, o sent directament substituïts per treballadors de perfils diferents. El guió, que firma un dels guionistes de Spotlight, erigeix el personatge com el pol oposat del Will McAvoy de The Newsroom, mentre que en l’aspecte visual es recorre a un to que recorda House of Cards. El punt fort de The Loudest Voice és la capacitat per emmarcar la personalitat de Robert Ailes dins de la cultura de l’administració de Donald Trump, representant d’un home amb poder agressiu, amenaçador i vexador, que exhibeix un egocentrisme patològic i és molt masclista. En la relació amb les treballadores del canal és on més es mostra com un ésser repugnant. De fet, la trama dels assetjaments sexuals és una de les més importants, ja que va ser clau en el punt i final del personatge, que no de la seva obra, per tal com Fox News continua igual.
 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.