Compromís demana explorar una via alternativa a Rajoy amb Ciutadans

Amb l'objectiu d'evitar un govern de Mariano Rajoy a Madrid, els valencianistes aposten per buscar un acord polític alternatiu conformat per PSOE, Podem, els partits que integren les confluències i Ciutadans en cas que la investidura del candidat del PP no tire endavant. Tot i la distància política amb la formació taronja és considerable, veus destacades de Compromís afirmen a EL TEMPS que «aquest pacte no hauria de ser necessàriament de governabilitat, sinó que podria implicar només una abstenció de Ciutadans a una investidura d'un govern del PSOE, Podem i les confluències».

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Abans que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, obrira la porta a negociar amb el candidat del PP, Mariano Rajoy, un possible 'sí' a la seua investidura en cas que d'acceptar les seues condicions, la vice-presidenta i referent mediàtica de Compromís, Mónica Oltra, va proposar en una entrevista a aquest setmanari una solució per desbloquejar la situació i evitar unes terceres eleccions. «PSOE, Podem i Ciutadans han d'explorar un acord», va afirmar.

Amb la incògnita de si Rivera acabarà finalment donant suport a Rajoy -encara que aquesta sembla més prop després que el PP haja acceptat les mesures de regeneració de Ciutadans- i si el PSOE s'abstendrà, a Compromís exploren una via alternativa per a conformar un govern a l'Estat espanyol en cas que fracasse l'intent de l'actual president de seguir a La Moncloa. I aquesta opció de canvi passa per un acord polític com el que va plantejar Oltra.

«L'obligació de Rajoy és buscar socis al camp de la dreta, però si no ho aconsegueix, cal buscar una via alternativa per evitar unes terceres eleccions. I aquesta ha de passar per les formacions de canvi que sumen. És a dir, PSOE, Podem, les confluències i Ciutadans», afirmen fonts de Compromís a EL TEMPS. «El govern del PP ha sigut molt dur i amb Cristóbal Montoro com a Ministre d'Hisenda de nou, l'aixeta per als valencians estarà tancada altra vegada. I per això, cal forjar un acord amb les forces que puguen sumar per evitar que Rajoy torne a ser president, malgrat que aquest incloga a Ciutadans», expressa un alt càrrec del Bloc, el soci majoritari a Compromís.

Aquest moviment, de fet, ja fa temps que venia realitzar-se. No debades, a les declaracions d'Oltra va sumar-se la firma del cap de llista d'A la Valenciana per València i referent a Compromís, Joan Baldoví, en un manifest que apostava per un pacte a tres bandes del que participava la formació de Rivera. «Ningú ha dit en cap moment que l'acord ha de ser de governabilitat. Potser simplement una abstenció. Si ho mires bé, a priori és més fàcil una abstenció de Ciutadans a un govern de canvi amb el PSOE, Podem i les confluències, que no que Rivera canvie el seu posicionament inicial d'una abstenció per un vot favorable a Rajoy», afirma un referent d'Iniciativa, altre dels partits que conformen la coalició valencianista.

«És un acord assumible, tot i la distància ideològica amb Ciutadans. Cal intentar-ho per no tindre, de nou, un govern del PP a l'Estat espanyol. Això, pot ser dolent per als interessos dels valencians», apunten al Bloc. «El pacte hauria de basar-se en la nostra filosofia de negociar el què primer, després el com i per últim el qui. Crec que en certs aspectes podríem entendre's amb Ciutadans. Al parlament valencià ho hem fet moltes vegades. Caldria exportar aquesta experiència d'acords amplis i plurals», expressen fonts parlamentàries de Compromís.

Altra veu destacada de Compromís com ara l'alcalde de València, Joan Ribó, ja va apuntar aquesta possibilitat alternativa en una entrevista a la Cadena Ser aquest dimarts. «Qualsevol cosa menys un govern del PP», va demanar. «Portem reivindicant aquesta alternativa de fa temps. I ho vam intentar amb la presentació in extremis de l'Acord del Prado, però no ha estat possible fins al moment. De fet, pareix que el més probable que passa siga que el Rivera canvie l'abstenció per un 'sí', i més després d'acceptar Rajoy les seues condicions, i que el PSOE o alguns diputats socialistes s'abstinguen per facilitar el govern de Rajoy», lamenten les mateixes fonts. L'alternativa de Compromís, de moment, espera una hipotètica investidura frustrada de Rajoy.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.