Món

L’oposició turca recupera Istanbul després del llarg domini d'Erdogan

Ekrem Imamoglu fa història i és escollit nou alcalde d'Istambul després de guanyar amb un 53% dels vots el candidat del partit de govern AKP, l'ex-primer ministre Binali Yildirim.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Són dos quarts de vuit del vespre, hora local, quan Ekrem Imamoglu apareix i somriu breument davant les càmeres. Té la veu rogallosa i es neteja la suor del front amb un mocador. Imamoglu està tractant clarament de no deixar-se portar per les emocions que el capturen en aquest moment tan transcendent de la història recent de la ciutat turca. Parla d’un "nou començament per a Turquia": "heu demostrat al món que Turquia sap protegir la democràcia", diu.

El que ha passat el 23 de juny a Istanbul és històric: és un triomf per a Imamoglu. També per al seu partit, el Partit Popular Republicà (CHP), que semblava haver-se oblidat de com guanyar. I, sobretot, també per a la democràcia turca, ara ressuscitada. I és innegable, tanmateix, que per al president Recep Tayyip Erdogan el resultat és probablement la pitjor derrota de tot el seu mandat.


Sembla, doncs, que aquest resultat significarà un abans i un després per a la política turca: la brillant victòria d'Imamoglu tindrà conseqüències, no només per a Istanbul, sinó també per a tot el país. El resultat és la primera prova de com viu la democràcia turca malgrat tots els contratemps: Erdogan ha arrossegat les institucions, va erosionar el poder judicial i va posar la premsa en escac, fent nous passos  cap a l'autocràcia. Però, malgrat tot això, els ciutadans d'Istanbul no han perdut mai la creença que el canvi era possible, per vies democràtiques. I així ha estat la jornada, tot un èxit de participació, amb milers de ciutadans que han interromput les seves vacances per participar en les eleccions.
 
De polític local a gran rival d'Erdogan
 
No es pot dir que el sistema Erdogan hagi col·lapsat el 23 de juny, però sí que cada vegada és més inestable. Fins fa uns mesos, Imamoglu era un polític local moderadament conegut. Ara, però, és un dels rivals més grans d'Erdogan. El nou batlle ha aconseguit el que gairebé tots els polítics de la seva generació no han pogut fer fins ara: no només es va dirigir a les elits seculars, sinó també ha sabut arribar a àmplies seccions de la població, inclosos els musulmans devots. Fins i tot en barris conservadors com Fatih o Üsküdar, residència d'Erdogan, la majoria dels ciutadans han votat a favor del CHP.

Els resultats faran, també, que Erdogan senti una pressió fins ara inèdita en la seva carrera, malgrat que va reforçar el seu poder en les eleccions de l'any passat. Però ell mateix, que va començar la seva carrera com a alcalde d'Istanbul, ho va avisar: "Qui guanya Istanbul guanya Turquia".

Istanbul és, amb diferència, la metròpoli més important del país, més important que la capital d'Ankara. Hi viuen 15 milions de persones, una cinquena part de Turquia i gairebé totes les grans empreses hi tenen la seva seu central.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.