Judici 1-O

Caòtic i soporífer inici de la prova documental al Suprem

La primera sessió de la nova fase del judici només ha trencat el tedi en contades ocasions en què Marchena ha generat confusió amb allò que era acceptat i el que no.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Un cop completats tots els testimonis presencials i els peritatges, aquesta setmana el judici contra els presos polítics independentistes avança cap a la prova documental, que ha de tenir un pes rellevant a l'hora de contrastar les declaracions dels acusats i els testimonis. Especialment pel que fa a la qüestió de la malversació. Dins de tot plegat, però, també tindrà un pes important la reproducció dels vídeos que han aportat les defenses sobre les votacions de l'1-O i la jornada del vint de setembre amb la voluntat de provar que l'única violència d'aquells dies va ser la policial. Cal recordar que la impossibilitat de projectar aquests vídeos en contrast amb les declaracions de votants i agents dels cossos i forces de seguretat de l'estat ha estat contínuament denunciada per les defenses com una vulneració de drets al llarg de tot el procediment. El seu argument és que ara els vídeos només es podran veure acompanyats d'una breu introducció per ubicar-los, de manera que, segons els advocats defensors, es fa més difícil demostrar si hi ha contradicció en els testimonis.

Abans d'arribar a aquest punt, ha calgut que totes les parts enumeressin quins eren els documents que calia tenir en compte en aquesta fase i es pronunciessin en les seves respectives impugnacions. Així ho ha manat qui és al capdavant de la Sala, Manuel Marchena. Un exercici tediós que ha arrancat la Fiscal Consuelo Madrigal i que ha continuat Rosa Maria Seoane per part de l'Advocacia de l'Estat. Ella portava un document de 90 pàgines amb el llistat de documents que volia fer constar i ha demanat a la Sala que li permetessin fer entrega de la llista sense necessitat de llegir-la. Marchena, però, li ha comunicat que havia de procedir a l'enumeració de tots els documents. Seoane portava tres quarts d'hora llegint el llistat i 28 de les 90 pàgines quan arribat el punt de les dotze del migdia el magistrat ha assenyalat l'habitual pausa de mig matí.

Els presents a la Sala Segona del Tribunal Suprem han respirat alleugerits quan, a la represa, Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, ha comunicat a Marchena que les defenses es donaven per notificades de tota la tirallonga documental i el president de la sala ha accedit a deixar estar la lectura enunciativa dels documents. S'ha procedit, llavors, a l'obertura del procés d'impugnació dels documents per part de les defenses. Després d'una bona estona de confusió per desxifrar si els documents que constaven a la causa i no s'havien mencionat per part de la Fiscalia estaven descartats o no, Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, ha pres la paraula. Ho ha fet per impugnar bona part de la nova prova documental aportada per la Fiscalia i l'Advocacia de l'estat. Un posicionament d'acord amb el de la resta d'advocats de les defenses a excepció de Melero que ha refusat impugnar cap document en entendre que eren també favorables als interessos dels seus clients.

Resolt aquest punt, s'ha passat al procediment invers. Les defenses han fet la lectura de les seves llistes de proves documentals, que també s'ha allargat un parell d'hores, i s'ha obert a paraula a la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular per impugnar, si calia, la prova proposada. Per part de la Fiscalia, Consuelo Madrigal no ha fet cap impugnació, però ha manifestat que esperava que la Sala no donés valor probatori a documents presentats per les defenses i que havien estat redactats per persones que bé podrien haver estat testimonis. Al seu torn, Advocacia i acusació popular ha coincidit en impugnar aquells documents que estaven sota els paraigües "violència policial" en entendre que no eren pertinents per valorar els fets que s'estan duent a judici.

Un cop passat el tràmit, s'espera que el Tribunal determini aquest dimarts quines impugnacions accepta i quines no.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.