26M

Elx es tiny de roig

L'actual alcalde socialista, Carlos González passa de 8 a 12 regidors i vol governar en solitari. Podem no entra i Compromís es queda amb dos regidors, igual que Vox. Les picabaralles internes de Ciutadans l'erosiona mentre Pablo Ruz es consolida al capdavant del PP. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Elx continuarà en mans de l'esquerra. Així ho van decidir diumenge a la nit els i les electores de la capital del Baix Vinalopó, el tercer municipi més poblat del País Valencià. Per ben poc, però: les forces de la dreta (PP, Ciutadans i Vox) sumen 43.109 vots, mentre que PSPV-PSOE i Compromís arriben als 43.949 vots. És a dir, només 840 vots separen els uns i els altres. Aquestes eleccions deixen fora del plenari opcions polítiques locals minoritàries que, com ara el Partit d'Elx, Ilicitanos o Contigo podrien haver decantat la balança a favor de les forces conservadores. També es queda sense representació Podem, que amb 4.660 vots i el 4,5% de les paperetes ha acaronat la possibilitat d'entrar per primera volta en la seua història en el consistori. En aquesta ciutat de perfil obrer, alguns sondejos previs l'havien arribat a atorgar fins a tres regidors.
Siga com siga, l'ajustada victòria de l'esquerra sap a glòria. Sobretot després que les eleccions autonòmiques i estatals encengueren totes les veus d'alarma: el passat 28A, el bloc de la dreta va guanyar el de l'esquerra, tant en una urna com en l'altra. Tot just el contrari del que ha ocorregut en aquesta ocasió.
El PSPV-PSOE surt molt reforçat d'aquest comicis. La formació de Carlos González passa de 8 a 12 regidors, molt prop dels 14 que atorguen la majoria absoluta. Obté 37.351 vots, això és quasi 8.000 paperetes més que en les eleccions de fa quatre anys, quan van aconseguir fer fora a la popular Mercedes Caballero i va posar fi al breu parèntesi dels conservadors en una ciutat tradicionalment escorada a l'esquerra. El resultat és sobretot un aval per a González, qui aconsegueix millorar fins i tot el resultat del seu partit el passat 28A.
Compromís, en canvi, pateix una davallada molt notable: perd dos regidors (se'n queda només en dos) i passa de collir 15.293 vots a emportar-se'n només 6.598, és a dir, en perd més de la meitat. La candidatura de Mireia Mollà també s'ha erosionat de forma notable si es compara amb els comicis autonòmics, en que el logo del somriure va aconseguir el suport d'11.498 votants
En la banda de la dreta, l'alcaldable popular Pablo Ruz, home de confiança de Pablo Casado, surt reforçat d'aquestes eleccions en haver millorat els resultats de 2015. Els populars aconsegueixen el 27,7% dels vots i sumen un diputat als vuit que ja tenien. Ciutadans, per la seua banda, surt perjudicat del seu rocambolesc procés d'eleccions dels candidats, que va provocar l'eixida d'alguns dels seus referents municipals la darrera legislatura. Amb 8.950 vots aconseguits el passat diumenge, la formació taronja perd al voltant de 1.200 paperetes respecte de 2015. En les autonòmiques passades va arribar a 25.086.
Amb 6.024 vots i un 5,9% dels vots, Vox entra al consistori il·licità.
En les pròximes setmanes s'haurà de dilucidar si Carlos González opta o no per governar en minoria, una opció a la qual s'ha mostrat procliu durant la campanya. De moment, el passat diumenge a la nit, davant la militància, va recomanar "seny" i "diàleg".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.