Els crítics

La culminació perfecta

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Encara recordo quan vaig veure per primera vegada Superman (Richard Donner, 1978), en una sobretaula televisiva. Devia ser un dissabte i va ser una revelació, una de les primeres. Un d’aquells moments que configuren la pròpia memòria cinèfila i que conformen el desig de voler-ne més i més, enderiat i apassionat per sempre i de manera irreversible. Aquests dies hi he pensat, i molt, en la sensació que em va deixar aquell primer gran film amb superheroi, poders i lluites. La sensació que el que havia vist ho tenia tot: acció i amor, proeses i mitologia, victòries i derrotes, la normalitat de ser extraordinari i alhora tan maldestre, amb humor i aventura, amb passió per l’entreteniment i atenció pels petits detalls, amb la renúncia com a penyora d’una gran responsabilitat, i amb un motiu que determina la pròpia existència i del qual no pots fugir.

Amb Avengers: Endgame (Anthony i Joe Russo, 2019), he pesant en quina sensació tindrien aquells qui avui veuran la pel·lícula que tanca la “Saga de l’infinit”, desenvolupada al llarg de tres fases i 23 pel·lícules i motor de l’Univers Cinematogràfic de Marvel (UCM), que encara té corda per estona, però amb uns equilibris de poder inevitablement diferents, nous. Una pel·lícula que és la culminació perfecta d’una era daurada, la plasmació d’un somni que podia semblar impossible quan s’estrenava aquell Iron Man (Jon Favreau, 2008) que ha immortalitzat Robert Downey Jr., el personatge des d’on tot va començar i on tot acaba, amb el protagonisme que mereix dins l’arc argumental i també com a vèrtex central del trio protagonista de venjadors, amb el Capità Amèrica (Chris Evans) i Thor (Chris Hemsworth) flanquejant-lo.

Ells han estat el pal de paller de tot aquest engranatge i ells mereixen acaparar totes les mirades, ara que Marvel ens presenta la fi d’aquest món i l’inici d’un altre, en un film de tres hores que passen volant i que és tot això: un drama intimista sobre la pèrdua i amb uns personatges trencats; una pel·lícula d’humor, com a part activa de tot el motor (magnífic Thor, per sempre un dels grans, loquaç Rocket, i sempre la ironia com a lubricant); una pel·lícula purament d’espies i robatoris, d’acció i persecucions; una història de viatges en el temps, saltant a d’altres episodis ja vistos de la mateixa saga i convertint l’acció en homenatge a ella mateixa i, per extensió, al cinema com a professió de fe; un blockbuster d’acció i amb efectes digitals que, a sobre, han aconseguit una integració perfecta, vistos com mai en un combat d’èpica i supervivència entre mons; i uns epílegs llargs, convenients per a fans i per als devots que han seguit aquesta història des de l’inici, de llàgrima en cada resolució, de pura emoció superheroica. Tan superheoica com ho és la nostra condició de simples mortals, humans que sempre hem pensat que aquests éssers de capa, casc, poders i armes estrafolàries parlaven de nosaltres, com a mites fundacionals que són —i aquests ho són, ara més que mai— d’una era que avança a cop de terror, de mur, d’impossibilitat, amb el perill constant que amenaça de fer esclatar en mil bocins l’ordre planetari. O la llibertat.

De nou, aquella sensació coneguda de saber que Avengers: Endgame —i l’UCM— ja forma part d’un cànon i d’una mitologia que d’aquí a vint anys serà reivindicat com nosaltres vam reivindicar el primer Superman, Star Wars, Indiana Jones o tantes altres. Una fita de la cultura pop que escriu una pàgina brillant de la història del cinema i de la història eterna i meravellosa d’explicar històries. 


Avengers: Endgame
Direcció: Anthony Russo i Joe Russo 
Títol estrena: Vengadores: Endgame
Estats Units, 2019
Durada: 181 minuts
Guió: Christopher Markus i Stephen McFeely
Música: Alan Silvestri
Fotografia: Trent Opaloch
Repartiment: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Jeremy Renner, Brie Larson, Paul Rudd, Josh Brolin, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Bradley Cooper, Evangeline Lilly, Elizabeth Olsen, Zoe Saldana, Tom Holland, Michael Douglas, Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Chris Pratt, Vin Diesel, René Russo,  Dave Bautista, Michelle Pfeiffer, Pom Klementieff, William Hurt, Robert Redford, Marisa Tomei, Frank Grillo, Samuel L. Jackson, Natalie Portman. 
Superherois. Ciència-ficció. Fantàstic. Marvel


Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.