Eleccions generals

Madrid queda molt enfora

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

"Ara toca Balears, a tope!" Així ha tancat l'acte de la nit electoral el president d'El Pi Jaume Font. Toca les Balears perquè Madrid ha quedat molt enfora. L'ambient que es respirava a la seu del partit regionalista era particular. Mentre al carrer es respirava nerviosisme i una certa por per la possible victòria de la dreta al Congrés espanyol, la formació ha encarat aquesta jornada electoral amb calma i serenor. Com si no anés del tot amb ells. Pot ser que els seus votants hagin pensat el mateix. "Nosaltres sabíem que treure un diputat era molt difícil", m'explicava el candidat, Joan Miralles, mentre la gent ja partia.

Però l'esperança és el darrer que es perd i la il·lusió es deixava entreveure de tant en tant, quan treien algun bon resultat. "A Son Carrió hem guanyat!" ha entrat cridant Font a la sala, poc després que hagués començat l'escrutini. No s'equivoquen els d'El Pi quan diuen que en els pobles petits és on treuen millors resultats: a Deià, un municipi de 600 habitants de la Serra de Tramuntana, han estat tercera força.

Calma una altra vegada, a estones un cert passotisme. I així successivament. Entrar i sortir, un cigarret. El seguiment no era d'allò més exhaustiu, com qualsevol altra persona que té un cert interès en la política, però sempre sense ser-ne ben bé partícip. Van arribant apoderats que vénen dels centres electorals; també arriben altres cares conegudes, com la de la cap de llista al Consell i batlessa de Porreres Xisca Mora. El que no ha arribat és la premsa, només el diari local (però el més llegit a les Illes) Última Hora, IB3 i El Temps han cobert la nit electoral d'El Pi.

La presència femenina és escassa (el seu programa electoral també coixeja en aquest aspecte: no apareix la paraula feminisme per enlloc), qui duu el recompte de vots, i els qui més comenten els resultats que van sortint, són els homes. Font és qui controla la informació més immediata, cada dos per tres li arriben els resultats d'algun poble; també és qui ho viu més intensament. Confirm la sospita quan després, en petit comitè em diu que "ara toca animar a l'equip". Perquè l'equip, la militància que s'ha acostat a la seu, certament sembla un mica desanimat.

La resta, doncs, de militants, estan més preocupats amb els resultats de VOX que d'una altra cosa. Sobretot Miralles que, indignat, diu "això és el que representa Espanya", com si en lloc de El Pi fos candidat d'una altra opció més sobiranista. "O no ho és això, Espanya?", ha contestat algú. És evident que hi ha diferents sensibilitats dins el partit.

L'expresident d'Habtur i ara també l'excandidat d'El Pi, semblava que esperava uns millors resultats, que en total han sumat 11.632 vots, enfront de 12.902 en els comicis del 2015. Miralles creu que molta gent "s'ha fet por" arran de l'auge de l'extrema dreta "i ha anat al vot segur". "El mateix li haurà passat a MÉS" (constantment apareix MÉS, com a formació de referència en relació als resultats). Amb aquest context, és mal de saber si Miralles era o no un bon candidat, ja que, certament les circumstàncies no jugaven a favor de les forces polítiques locals com Veus Progressistes (Més i Esquerra Republicana) i el Pi, i molt manco a les Balears.

Ser conegut té coses positives i coses negatives i Miralles és una cara coneguda en certs àmbits de la política mallorquina. Primer com a portaveu de l'Assemblea de Docents durant la legislatura de José Ramón Bauzá i més recentment com a president d'Habtur, l'associació de propietaris de lloguer turístic. Aquest lloguer turístic que tanta polèmica suscita a les Balears, sobretot aquests darrers anys amb els rècords turístics que han acabat per massificar les Illes i, per descomptat, per apujar els preus dels lloguers.

No sabem si Miralles continuarà a El Pi. El que sí que sabem és que a partir d'aquest dilluns la formació comença la campanya per a les pròximes autonòmiques i municipals, que se celebraran dia 26 de maig. I, encara que en aquestes eleccions el resultat ha semblat una mica fluix, El Pi ve amb força. De fet, aquestes eleccions haurien estat una bona oportunitat per a projectar-se de cara al maig; llàstima que el resultat no ha bastat. "Nosaltres ho tenim claríssim, ara és el nostre moment", m'ha comentat Font, després que li hagi demanat com preveuen els resultats el maig. "No podem pretendre pujar una escala de cop, les escales es pugen d'escaló en escaló i és el que fa El Pi", ha dit en roda de premsa en conèixer el recompte definitiu. El president ha donat les gràcies al candidat Miralles.

La nit acaba en la mateixa línia amb la qual havia començat, calma. Madrid segueix lluny. Avui la cosa no anava amb ells. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.