Precampanya electoral

El sobiranisme i el regionalisme illenc miren cap el 26 de maig

El PI i els partit que han format la coalició per a les eleccions generals Veus Progressistes -Més per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i Esquerra Republicana- miren cap a les eleccions autonòmiques, insulars i locals del 26 de maig independentment de quin sigui el resultat avui. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Si les enquestes tenen raó, aquesta nit ni Veus Progressistes ni el PI assoliran el desitjat diputat al Congrés. Les dues úniques candidatures d’àmbit balear quedarien així molt per sota dels més votats, PSOE i PP, i, inclús, d’aquells altres que, per sota dels dos majoritaris, podrien sumar un escó o, almenys, disputarien la possibilitat d’assolir-lo –segons el que han augurat els sondatges d’intenció de vot- com són Podem, Ciutadans i fins i tot la ultradreta, Vox.

Si es confirmés aquest panorama electoral, seria pertinent demanar-se si les dues formacions baleàriques haurien rebut una closcada severa que els perjudicaria d’aquí un mes, a les eleccions locals, insulars i autonòmiques del 26 de maig.

En el cas que un dels dos grups assolís el diputat al Congrés –quelcom que es convertiria amb tota certesa en la gran sorpresa de la nit electoral- seria sens dubte Veus Progressistes –que té una intenció de vot molt per sobre del PI-, que hauria d’haver obtingut per sobre del 10% dels vots –quan ara les enquestes li atorguen el 5%-, la qual cosa podria fer pensar que aniria cap a les eleccions de maig amb moltes opcions d’obtenir un resultat fabulós.

En realitat les coses no són així, no hi ha relació entre els resultats de les eleccions generals i les expectatives de les dues formacions per a les autonòmiques. Ni per als partits que formen Veus ProgressistesMés per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i Esquerra Republicana- ni per al PI les eleccions generals signifiquen gaire cosa en relació al que puguin obtenir un mes després. Ho saben els seus dirigents, els quals, al marge del que han dit en públic durant la precampanya i campanya del 28 d’abril, reconeixen en privat que la seva “guerra” és la del 26 de maig.

El vot dual

El president del PI, Jaume Font, reconeixia implícitament a EL TEMPS, abans de començar la campanya de les generals, que la seva presència en la contesa electoral a Corts era purament tàctica, per fer-se notar. Assegurava que “hi hem de ser” perquè per a ells participar a la campanya suposa “pujar un esgraó” en l’escala de la consolidació com a força que aspira en algun moment a “obtenir un diputat al Congrés”, però deixant entendre amb claredat que era conscient que no tenia opcions en aquesta ocasió.

En el cas de Veus Progressistes, el seu cap de campanya, Josep Ferrà, sempre ha negat en les converses amb aquest setmanari que no tinguessin opcions de diputat al Congrés, però quan explica com es prepara Més per Mallorca –partit del qual n’és també l’encarregat de dirigir la campanya per als 26 de maig- deixa en evidència que el gran objectiu són les eleccions autonòmiques, locals i insulars, molt per sobre de les generals i de les europees. Es nota l’aposta preferent de Més per exemple en el fet que ha encarregat una cara enquesta –que ha costat uns 23.000 euros- per ajustar el màxim possible els missatges electorals per a les eleccions de maig. Es tracta d’un estudi demoscòpic sobre una mostra de potencials votants de Més fet mitjançant entrevistes personals de durada aproximada d’un quart d’hora. D’aquesta manera la formació sobiranista espera oferir una oferta quasi “a la carta” amb l’objectiu “de, com a mínim, mantenir” la representació assolida el 2015, que fou, al Parlament, de sis diputats. No hi ha hagut enquesta per a les generals.

De la mateixa manera, el PI reserva la immensa major part dels seus recursos humans i pressupostaris per al 26 de maig. “És la nostra guerra”, diuen. La presència a les eleccions generals ha estat només tàctica, per ser present en els debats sobre els grans temes de campanya, per mantenir-se visible... però essent conscients que no tenen opcions reals d’assolir el diputat.

L’hora de la veritat per als partits de Veus Progressistes i per al PI, en fi, començarà a partir de demà, quan s’iniciï la recta final cap a les eleccions del 26 de mai.

L’actitud de les dues formacions respon a la creença, acreditada per l’experiència de quaranta anys d’història electoral, que una part important del votant illenc d’opcions nacionalistes i regionalistes discrimina encara entre les diferents naturaleses electorals. És a dir, cau en el anomenat vot “útil” cap a formacions ideològicament properes, en la clau dreta-esquerra, quan es tracta de comicis al Congrés i Senat. És el vot dual, una realitat que sempre s’ha manifestat, a les Illes. El PI s’espera que bona part dels seus 34.000 votants al Parlament balear de 2015 se’n vagin a d’altres opcions a les generals d’enguany, segurament al PP, i sap, però, que els recuperarà per al 26 de maig. I saben que serà així perquè el mateix fenomen li passava al seu antecedent, Unió Mallorquina. D’igual manera, els dirigents dels partits que formen Veus Progressistes saben que una part dels més de 67.000 sufragis recollits a Balears per Més per Mallorca, Més per Menorca, Guanyem Eivissa –partit que ara fa part d’Ara, la part eivissenca de Veus-  a les autonòmiques de fa quatre anys se n’aniran avui al PSOE i alguns és possible que fins i tot cap a Podem.

En resum, el resultat electoral d’avui al Congrés no influirà gaire sobre les expectatives cap el 26 de maig que tenen el PI i els partits que han format Veus Progressistes .

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.