Els crítics

La revolució amable d’El Diluvi

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Avançar musicalment, explorar uns altres territoris, sense renunciar a les essències. Aquesta era la consigna bastant interioritzada amb la qual la formació de l’Alcoià El Diluvi afrontava la gestació de Junteu-vos, el disc que sense cap mena de dubte reforçarà el seu estatus com una de les formacions de les lligues majors del folk a banda i banda de la Sénia. 

De nou amb el productor David Rosell als comandaments, Flora Sempere (veu i bandúrria), Andreu Ferre (baix), David Payà (veu i violí), Lluc Llorens (acordió), Dani Garcia (bateria) i Jordi Bernabeu (percussions) han aconseguit tancar el cercle. Junteu-vos sona a El Diluvi: la veu de Flora hi contribueix, sempre ha singularitzat la proposta, però també l’ús marca de fàbrica de violins i acordions. I per sobre de tot, una facilitat melòdica que mai deixa de sorprendre. Perquè parlem de melodies adherents i perdurables en les antípodes de molts dels grans èxits dels mestissatge, fotocòpia de la fotocòpia. Les seues melodies tenen quelcom distintiu, especial. Tot, adobat amb un esperit de combat i reivindicació amable però amb densitat, que posa quilòmetres pel mig respecte de les lletres naïf i bonrotllistes del gènere. Somriures combatius i frondositat melòdica i instrumental sense renunciar a la festa i al ball. Tot plegat, amb fonament i substància.

Encetar un disc amb el recitat de l’exdiputada exiliada Anna Gabriel, la qual cosa els ha proporcionat tota classe d’improperis de la caverna, és tota una declaració d’intencions. Preludi del tema inaugural, “Heroïnes de la fosca nit”, un míssil melòdic i rítmic que proclama que “no som hereves de Neruda, som les filles de Marçal”, una lletra de Majo Domènech inspirada per versos de Mario Benedetti: “Te quiero porque tu boca sabe gritar rebeldía”. “Tremole”, a mig camí entre el balkan i la cúmbia, és un dels fruits de la recerca, mentre que “Somriures” és el tall més pop de l’àlbum, el tipus de cançons a l’estil d’“Alegria” que El Diluvi sol dedicar als seus nombrosos seguidors entre la canalla.

“Sageta de foc”, que conté el vers que bateja el disc, “Junteu-vos”, és una versió d’Ovidi Montllor que l’alcoià havia fet sobre un poema de Salvat-Papasseit. El Diluvi i la seu de Flora fan seu el tema, llevant-li marcialitat però sense ensucrar-lo. “Suau sensació” és una cançó amb la petjada col·laborativa d’Ebri Knight mentre que en l’ovidiana “La revolució” (una defensa de la força de la transformació sense violència, guerres ni rancors) hi participen Roba Estesa i la Balkan Paradise Orchestra. Temes edificants i més aconseguits que “La medicina”, un tribut benintencionat als Dusminguet que passa desapercebut entre tanta tralla.

Tot i ser bastant substanciós fins ací, el millor del disc és l’espectacular tram final, que fa d’aquest Junteu-vos l’àlbum més complet i estimulant del grup. Encara que El Diluvi no les tenia totes quan la va enregistrar, “T’escoltaré” és una cançó condemnada a perdurar, una preciositat que mostra de nou un punt de recerca musical i inclou la col·laboració de les basques Huntza i un homenatge al clàssic de Mikel Laboa “Txoria txori”. A foc seguit arriba “He obert una porta”, una cançó que des dels primers acords desprèn l’aroma dels clàssics immediats, la fórmula Diluvi refinada en fons i forma, amb una de les lletres més poètiques de la seua trajectòria. 

“Mostra’m” és un altre estadi, una cançó que és la que té l’evolució musical més marcada, amb capes electròniques menys tímides i una melodia, bressolada per l’acordió, també molt potent. El disc acaba amb “Misèria i amor”, el tema segurament menys folkie i més atrevit en l’ús dels recursos digitals, tota una aventura per a un grup tan folk i analògic com El Diluvi. Un experiment de pop electrònic que potser sobtarà els seus seguidors però que els va divinament. Una petita rebel·lió musical dins d’una revolució tranquil·la i amable. Tendra. Molt diluviana.

Junteu-vos
EL DILUVI
Halley Records, 2019
Folk

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.