JUDICI 1-O - EL DETALL

La fiscal que es desorientà amb els fulls de ruta

La fiscal Consuelo Madrigal es desorienta amb els fulls de ruta previs al 27 de setembre i els de l'ANC. Amb la intenció de confondre Josep Rull o per pura incompetència?

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La fiscal Consuelo Madrigal feia cara semiempàtica quan interrogava l’exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull. Aquest posat contrastava molt amb les seves preguntes, que destil·laven més prejudicis que proximitat, i feien pensar que la connexió de Madrigal amb Rull tenia un altre origen, possiblement el de la solidaritat dels qui comparteixen moments difícils en un entorn hostil: com un defensa i un àrbitre davant un davanter que demana un penal després de fingir una caiguda. O la simple i pura comèdia en seu judicial.

La prova més palmària de la doble cara de Madrigal va arribar amb les dues referències que Madrigal va fer sobre el full de ruta a la independència. La fiscal va fer un embolic tan considerable amb les preguntes sobre el full de ruta a Josep Rull que es fa difícil concloure si les qüestions estaven plantejades com una trampa per l’exconseller o van ser una demostració flagrant -una després d’una altra- d’incompetència lectora de la lletrada.

Madrigal va començar demanant-li a Rull sobre el full de ruta. No ho havia dit, però se sobreentenia que era l’únic en què va intervenir l’exconseller: el que Rull va signar com a representant de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) el març de 2015, el Full de ruta unitari del procés sobiranista català.

Concretament, Madrigal preguntava si el full de ruta «incloïa també aquelles mobilitzacions que fossin multitudinàries i en el seu cas espectaculars (sic). La incloïa aquesta expressió el full de ruta?». Davant l’estranyesa que li va provocar la pregunta a Rull, la fiscal, fins i tot va fer l’acció de demanar que es projectés el document en pantalla. Però el document no va aparèixer.

En aquell moment, l’advocat de Josep Rull afirmava que acaba «de descobrir que existia aquesta frase», donant a entendre que al text que va signar Rull no hi sortia cap esment a les mobilitzacions -com, de fet, es pot comprovar.

Quan el jutge demana a la fiscal que ensenyi el document, Josep Rull referma que «aquesta frase no hi és en el document», i la fiscal esquiva el tema per preguntar sobre l’altre full de ruta, el de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC): «No hi era ni en el full de ruta de l’ANC?». Aquí Josep Rull aclareix ràpidament que «són conceptes diferents» i aquest full de ruta de l’ANC no té res a veure amb el full de ruta de març de 2015.

El més curiós, si s’analitzen els diferents fulls de ruta existents -el de març de 2015, el de l’ANC de 2016-2017i el de l’ANC de 2018-2019-, és que cap d’ells no esmenta la paraula «espectaculars» que cita la fiscal. Ni un. I que l’únic full de ruta que en fa referència és el de l’ANC de 2018 que cita una «línia d’actuació estratègica anterior» parlava, efectivament, de «mobilització ciutadana pacífica i democràtica, multitudinària, transversal, proporcionada però contundent».

La rebuscada estratègia de la fiscal -si és que era una estratègia- no va acabar en aquest intent maldestre sinó que va reincidir al cap d’una hora d’interrogatori. Com si no hagués entès que la citada frase de «mobilització multitudinària» era, en realitat, d’un full de ruta de l’ANC i no del text signat per Josep Rull, Madrigal hi tornava, en un patètic intent per buscar contradiccions en la declaració de l’exconseller. Sense aconseguir-ho.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.