PAÍS VALENCIÀ

Esquerra Unida troba “indigna” l’oferta de Podem i rebutja anar-hi en coalició

L'executiva d’Esquerra Unida té previst rebutjar de manera unànime el 14 de gener l’oferta “indigna” de coalició electoral presentada per Podem i iniciar els tràmits per tal de concórrer en solitari als comicis valencians del 26 de maig. La no consumació d’aquest acord i la pervivència de la tanca electoral del 5% complicaria l’accés dels uns i dels altres a les Corts i, per tant, la possible reedició del Govern del Botànic. Excepte en casos puntuals, aquest desencontre també impediria la fusió de llistes locals.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) va fixar-se la data límit del 15 de gener de 2019 per tal d’acordar una llista conjunta amb Podem a les eleccions valencianes del 26 de maig. A les primàries que han celebrat de manera separada, els uns i els altres també han escollit les persones que integraran les llistes, però ara, en canvi, no es posen d’acord en allò més transcendent: quin pes hi ha de tenir cadascuna de les dues formacions.

A l’inici de la negociació, la coordinadora general d'EUPV, Rosa Pérez Garijo, remetia a les enquestes publicades i plantejava un repartiment al 50% que Podem va refusar de manera taxativa i instantània. La direcció valenciana de la formació morada, capitanejada per Antonio Estañ, vol rendibilitzar al maxim la posició de força que li proporciona la seua presència a les Corts, on ha esdevingut una de les tres potes que sostenen el Govern del Botànic. De la seua banda, Esquerra Unida insisteix que el 4,3% (més de 100.000 vots) que va obtenir a les eleccions de 2015 no queda tan lluny de l’11,5% (280.000 vots) aconseguit per Podem. Ara bé, la traducció de vots en diputats –a causa de la barrera electoral del 5%, que continua vigent malgrat els intents de modificar-la a la present legislatura– sí que estableix una diferència clara: 0 a 13.

La darrera proposta traslladada per Podem reserva a EUPV el tercer lloc per la circumscripció de València i el quart a les llistes d’Alacant i de Castelló

La darrera proposta traslladada per Podem reserva a EUPV el tercer lloc per la circumscripció de València i el quart a les llistes d’Alacant i de Castelló. Un avanç ínfim sobre l’oferta anterior, en què els primers candidats d’Esquerra Unida no apareixien fins el número quatre per València i el cinc per Alacant i Castelló. “És indigne, una autèntica presa de pèl”, afirmen des de la cúpula d’EUPV, on ja pretenen iniciar els tràmits per a presentar-se en solitari. “Som conscients de les dificultats d’arribar al 5% dels vots, però hem d’intentar-ho a fi de preservar la nostra dignitat”, insisteixen a dir aquestes fonts. Dilluns vinent, 14 de gener, han programat una reunió de l’executiva en què es rebutjarà l’oferta de Podem i s’aprovarà d’iniciar els tràmits per a concórrer-hi separadament. “Hi ha una unanimitat com no es recordava, res no ha cohesionat tant Esquerra Unida com aquest tema”, assegura un dels seus dirigents, molest per la “submissió” que proposa Podem.

“Els nostres militants ens demanen que ho deixem estar, ja n’estan farts”

“Els nostres militants ens demanen que ho deixem estar, ja n’estan farts”, expliquen a la direcció d’Esquerra Unida, “no podem pactar amb qui vol invisibilitzar-nos i fer-nos desaparèixer”. I és que, segons les fonts consultades per EL TEMPS, fins i tot les veus més favorables a la confluència s’oposen de ple a l’acord plantejat per Podem. “Si pensen que acceptarem qualsevol cosa, van molt errats, la nostra gent està molt calenta”, afegeix un d’aquests membres, sorprès perquè “el propi Estañ ha deixat entreveure que l’acord es continuarà negociant durant el mes de febrer”, més enllà de la data límit consensuada. L’equip negociador d’Esquerra Unida se sent ofès pel “to disciplent” i l’“esperit de superioritat” que, segons diuen, han exhibit els membres de Podem des que, al setembre, van obrir-se les converses.

“No pensem signar la nostra rendició”, adverteixen a EUPV, que van accedir a un repartiment equivalent a la proporció dels vots de 2015 (72,5% a 27,5%) sempre que aquest repartiment es faça per trams, en lloc d’arraconar els candidats d’Esquerra Unida a la part final de la llista. La proposta de Podem, per contra, preveu que EUPV només ocupe un lloc entre els cinc primers de cada demarcació: el tercer per València és a l’abast, però el quart per Alacant és molt més complicat, i el quart per Castelló, pràcticament utòpic. Podria passar, doncs, que Units Podem –o com es diguera la llista unitària– obtinguera 10 escons i que només un d’ells fora ocupat per Esquerra Unida.

Si no es consuma la coalició a les Corts, tampoc no hi haurà, és clar, coalició a les municipals, tret d’aquells casos concrets en què la bona sintonia existent entre les dues formacions així ho possibilite, com podria succeir a Alcoi. EUPV està molt dolguda, en aquest sentit, amb el tracte rebut de part dels dirigents locals de Podem a València, Alacant i Gandia, ciutats en què l’absència d’una entesa a gran escala dificultaria, i de quina manera, un acord a l’àmbit municipal.

Cautela a Podem

El pessimisme que es respira a Esquerra Unida muta en un optimisme caut a Podem. “No s’han d’avançar esdeveniments, encara hi ha temps d’entendre’ns”, avisen, “la negociació es manté oberta”. Una persona que forma part de la comissió negociadora assegura que el 3-4-4 “no és una oferta tancada ni inamovible”. “A nosaltres ens costa acceptar determinades condicions plantejades per ells, i ells tampoc no n’accepten algunes de les nostres”, afegeix, “estem buscant un equilibri, perquè tenim clar que volem presentar-nos amb ells a les eleccions”.

Antonio Estañ, secretari general de Podem al País Valencià. / Miguel Lorenzo

A Podem reiteren que disposen de 13 escons a l’hemicicle i presumeixen que la feina duta a terme al llarg de la legislatura en curs els ha llaurat una imatge de partit responsable, amb capacitat de governar i d’influir en la governabilitat. Tot just allò que –afirmen– Esquerra Unida va ser incapaç d’aconseguir durant tots els anys que va tenir presència a les Corts valencianes.

“EUPV va emetre un comunicat en què acceptava una correlació de 70-30 que nosaltres mai no hem plantejat”

“Després d’una reunió de la seua executiva, EUPV va emetre un comunicat en què acceptava una correlació de 70-30 que nosaltres mai no hem posat damunt la taula”, se sorprenen a Podem, “van inventar-se una oferta que no era tal”. Amb tot, des de les files morades ni de bon tros no veuen impossible l’acord, sinó que, de fet, confien a arribar-hi a una entesa. “Parlarem novament amb ells al llarg d’aquesta setmana, esperem que no adopten una decisió irreversible”, indiquen.

La decisió de bastir una coalició ha estat ratificada per ambdues direccions i per les militàncies respectives, però ha trobat un entrebanc enorme a l’hora de dissenyar les llistes electorals. Un entrebanc que sembla insalvable però que a Podem encara confien evitar. El risc de malbaratar vots en la cursa per reeditar el Govern del Botànic n’és el millor esperó.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.