FEMINISME

Les feministes planten cara a Vox

Un centenar d’associacions de dones de tot l’Estat fan una crida a l’electorat a donar l’esquena al partit d’ultradreta en les pròximes eleccions

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El feminisme pren la paraula. Tot just un dia després que Vox fera públic les deu exigències per donar suport al pacte de govern entre PP i Ciutadans -entre les quals la derogació de la llei contra la violència de gènere-, un centenar d’associacions feministes de tot l’Estat han fet públic un comunicat on fan una crida a l’electorat a donar l’esquena a la formació ultradreta en les pròximes eleccions. «S’imposa la necessitat que, especialment les dones, exercim la nostra responsabilitat democràtica i deixem clar que els nostres drets són intocables», diu el manifest, que ha estat llegit de forma simultània a 25 ciutats espanyoles. De la mateixa forma, i amb la vista posada a Andalusia, però també en les pròximes eleccions autonòmiques i locals de finals de maig, les feministes exigeixen a la resta de partits polítics que no pacten amb la formació de Santiago Abascal.

«Vox ha declarat la guerra no només a la immigració, també a les dones, convertides en negres d’aquesta imitació nacional de Ku Klux Klan que dispara consignes de supremacisme masculí», assegura el manifest. Les feministes alerten que la finalitat última de Vox és tornar a les dones als seus rols tradicionals, de nou capficades «en la cuina, degudament alliçonades amb les consignes de la Secció Femenina». El discurs polític de la ultra-dreta és «la reacció dels més ranci i violent masclisme davant la possibilitat que assolim finalment una conquesta no merament cosmètica del poder que abans es concentrava exclusivament en mans masculines».

Les feministes són especialment bel·ligerants amb el propòsit de Vox de derogar les lleis contra la violència masclista. «Tot emparant-se en la fal·làcia que «també elles maltracten i maten», Vox ha posat la lluita contra la violència de gènere en la diana i pretén, si no revertir la llei, sí neutralitzar-la amb una altra dirigida a protegir expressament als homes d’una violència femenina que la realitat confirma que no existeix més que en casos excepcionals (...). Equipara la violència és negar el caràcter estructural d’aquella que patim les dones pel simple fet de ser-ho». No s’ha de perdre de vista que des de 2003 – any a partir del qual hi ha registres – quasi un miliar de dones han estat assassinades en casos de violència masclista.

Front als arguments de Vox, els col·lectius feministes recorden que s’estima que només al voltant del 30% dels casos de violència masclista es denuncien; a més, d’1,2 milions de denúncies presentades entre 2009 i 2017, només 96 van ser falses, segons les dades de la Fiscalia General de l’Estat. Això representa el 0,01% del total. Això representa «un nombre infinitament més residual que el d’altres tipus de delictes, com la simulació de furts per cobrar un segur, per exemple, i, no obstant això, ningú qüestiona ni alça tanta polseguera, si se demana la derogació de la Llei de Contractes de Segur».

El que ha succeït a Andalusia és «un missatge per navegants, un primer brot», ha assegurat Mar Vicent, del col·lectiu feminista Xateba, en la roda de premsa celebrada a València. «No tirarem la tovallola ni ens esglaiarem. Normalment hem treballat des de la humilitat i la modèstia, però això ja s’ha acabat», ha assegurat Vicent, qui ha pres la paraula junt a la periodista Rosa Solbes, Amalia Alba (Dones Progressistes) i Herminia Royo (Federació de Dones Separades i Divorciades).

Els col·lectius feministes ja treballen en la convocatòria d’una concentració el pròxim dimarts 15 de gener en solidaritat amb les companyes andaluses. A València la data és encara per determinar. En canvi, a Barcelona la convocatòria està tancada i serà a les 19 hores a la plaça Sant Jaume.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.